De ce se inflamează ganglionii la copii? De la simple răceli la boli extrem de grave

Ramona Dinescu
de ce se imflameaza ganglionii la copii totul despre mame

Ganglionii sau glandele limfatice reprezintă o parte importantă a sistemului nostru de apărare. De ce se imflamează și ce e de făcut?

Ganglionii umflați la copii sunt de mărimea unui bob de mazăre, nu mai mari de un centimetru și, de obicei, când este vorba de o infecție acută, sunt dureroși. Cel mai des se umflă în zona gâtului și după ureche, deoarece infecțiile respiratorii sunt cele mai întâlnite la copii.

Glandele limfatice conțin grupuri de celule numite limfocite care acționează ca o barieră împotriva infecțiilor. Limfocitele produc substanțe numite anticorpi care distrug sau imobilizează celulele infectate. Atunci când glandele limfatice se măresc sau se umflă înseamnă că limfocitele au crescut în cantitate din cauza unei infecții sau a altei afecțiuni apărute în organism, în urma solicitării de a produce mai mulți anticorpi. Foarte rar, ganglionii inflamați, mai ales pe termen lung și neînsoțiți de alte simptome, ar putea indica o tumoare.

Mai multe despre tipurile de cancer care pot apărea la copii, aici: Cancerul la copii: primele simptome

Dacă copilului tău i se inflamează ganglionii, vei observa cu ușurință acest lucru sau îi vei simți la atingere.

În organismul uman sunt peste 600 de ganglioni limfatici, iar aceștia se umflă în funcție de zona corpului afectată de infecție. De exemplu, roșu în gât de obicei reprezintă cauza inflamării ganglionilor de la nivelul gâtului. Uneori bolile pot fi generalizate, precum acele cauzate de virusuri și în aceste cazuri mai multe glande ar putea fi inflamate.

Ganglionii din spatele urechii

Ganglionii din spatele urechii precum și ganglionii din zona gâtului se inflamează cel mai des la copii deoarece afecțiunile comunei vârstei sunt infecțiile respiratorii.

De obicei, acești ganglioni umflați nu sunt periculoși și doar în cazuri extrem de rare pot reprezenta semnul unei tumori. Sunt cauzați de una dintre următoarele afecțiuni: rănirea zonei (o zgârietură sau ciupitură), o boală autoimună (precum Lupus sau boala Hashimoto), o infecție virală sau bacteriană a căilor respiratorii, rubeola, abces dentar, o reacție alergică, mononucleoză, tuberculoză, gingivită, amigdalită, ulcerații la nivelul gurii.

Trebuie menționat că alte simptome asociate ganglionilor umflați în spatele urechii sunt:

– Dificultate la înghițire;

– Sensibilitate și durere în momentul în care sunt atinși și apăsați cu degetul;

– Temperatură mare din cauza infecției;

– Zona este caldă și înroșită;

– Dacă apar din cauza unei infecții a căilor respiratorii, pot fi însoțiți de rinită și roșu în gât.

Cauzele comune ale inflamării ganglionilor

De obicei, ganglionii se inflamează în următoarele zone: inghinală, axilă, gât, sub maxilar și bărbie, în spatele urechii, în spatele gâtului.

Așa cum spunea, infecțiile reprezintă principala cauză a inflamării ganglionilor, iar printre acestea pot fi enumerate:

– abces dentar

– Infecția urechii;

– Răceală, gripă;

– Gingivită;

– Mononucleoză;

– Ulcerații la nivelul gurii;

– Amigdalită;

– Tuberculoză;

– Infecții ale pielii;

– HIV;

– Artrită reumadoidală.

Bolile imune sau autoimune ce pot duce la inflamarea ganglionilor sunt:

– HIV;

– Artrita reumadoidală.

De menționat este că cele de mai sus sunt cele mai comune cauze ale inflamării ganglionilor, însă pot fi și alți factori determinați. Important este ca atunci când sesizezi asta la copilul tău să ceri sfatul medicului și să urmezi tratamentul recomandat de acesta.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa