Degerături, hipotermie și deshidratare: cum să evităm problemele provocate de frig

Pentru cei mici, iarna este un anotimp plin de distracții: joacă cu zăpada, săniuș, bulgărit, schi și oameni de zăpadă. Dar, atenție! Frigul poate fi periculos și poate cauza o serie de probleme cum ar fi degerăturile, hipotermia, deshidratarea sau oftalmia (orbirea zăpezii).

 

Iată ce trebuie să faci pentru a evita aceste probleme:

 • Fii la curent cu prognoza meteo înainte să ieşiți pe uşă afară. Ține cont și de vânt, nu numai de temperatură, întrucât vântul poate potența frigul. Un vânt puternic poate scădea temperatura corpului destul de mult şi repede.
 • Îmbracă-te corespunzător pentru vremea de afară şi pentru activităţile pe care urmează să le întreprinzi în afara casei.
 • Supraveghează copiii atunci când sunt afară în frig. Degerăturile sau hipotermia pot surveni în doar câteva minute. Dacă cei mici sunt entuziasmaţi de joaca afară, nu conştientizează imediat disconfortul.
 • Dacă un copil tremură, este timpul să intre înapoi în casă.

Degerăturile

Degerăturile apar atunci când ţesuturile corpului îngheaţă, provocând moartea celulelor pielii. Mai întâi, apa din jurul celulelor îngheaţă, iar apoi oxigenul nu mai ajunge la celula respectivă.

Pielea expusă şi extremităţile (degetele, nasul, urechile şi obrajii) sunt cel mai adesea afectate.

Dacă nu sunt tratate, degerăturile devin o urgenţă; pot duce la moarte celulară şi chiar la pierderea unui membru (picior sau mână).

Degerăturile pot fi superficiale, ceea ce înseamnă că afectează numai pielea, sau profunde, afectând întreg ţesutul de sub piele.

Simptomele degerăturilor

Mai întâi, un copil care are degerături superficiale va avea o senzaţie de amorţeală, căldură sau mâncărime în zona afectată. Această zonă ar putea părea ceva mai albă sau palidă decât în mod normal. Dacă apeși pe piele, aceasta își revine în mai mult timp decât de obicei la poziția inițială.

Pe măsură ce degerăturile se înrăutăţesc şi ajung în profunzime, senzaţia poate descreşte sau dispărea. Zona se umflă, iar pielea pare albă, ca de ceară. Totodată, zona afectată se întărește. În cazurile severe, pielea se înnegreşte. În cazurile moderate, similare cu arsurile, pielea ar putea deveni dureroasă şi chiar să se decojească. O zonă de piele care a avut degerături la un moment dat este foarte posibil să fie din nou afectată de degerături în viitor.

Tratarea degerăturilor 

Degerăturile superficiale:

 • Încălzeşte-te. Intră în casă sau undeva unde este cald, pentru a preveni scăderea temperaturii corporale. Dacă picioarele copilului tău au degerături, du-l undeva unde este cald pentru a preveni distrugerea ţesuturilor.

 

 • Oferă-i copilului lichide calde să bea. Dacă nu ai băuturi calde la îndemână, dă-i să soarbă câteva înghiţituri de apă.

 

 • Îndepărtează hainele ude şi orice altceva ar putea împiedica circulaţia sângelui.

 

 • Nu freca zona afectată. Nu încălzi zona cu ceva fierbinte, întrucât ai putea arde pielea. Încălzirea treptată este cea mai bună. Înveleşte copilul într-o pătură înăuntrul unei camere bine încălzite.

 

 • Pe măsură ce zona afectată se încălzeşte, iar culoarea pielii revine la normal, degerătura devine mai puțin dureroasă.

 

Degerăturile profunde:

 • În cazul în care copilul tău are degerături profunde, sună sau apelează de urgenţă la un medic. Oamenii cu degerături profunde riscă să facă hipotermie. Foloseşte toate tratamentele descrise mai sus.

 

 • Nu începe să încălzeşti zona afectată dacă încălzirea nu se poate produce neîntrerupt. Întoarcerea la frig ar putea provoca şi mai multe ravagii ale ţesuturilor. Începe procedurile de dezgheţare doar în momentul în care eşti sigură că zona nu va mai fi expusă la frig.

 

 • Dacă degetele de la mâini sau de la picioare sunt afectate, aplică un pansament uscat între ele pentru a preveni frecarea.

 

 • Copilul va avea dureri pe măsură ce zonă afectată se dezgheaţă și sângele reîncepe să circule. Va începe să simtă o durere surdă, ce apoi poate deveni ascuțită. În funcţie de severitatea degerăturilor, procesul de revenire la normal poate dura chiar şi câteva zile. Zona afectată se poate învineţi sau albăstri pe măsură ce se reîncălzeşte.
1
2
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()