Dr. Mihai Craiu: 10 precizări foarte importante despre meningită

Cristina Călin, redactor
despre meningită

Cazul elevei de la Liceul Gheorghe Lazăr care a murit de meningită joi, 18 aprilie 2019, a adus din nou în discuție problema acestei boli foarte grave, contagioase. Medicul Mihai Craiu a venit cu precizări legate de modul în care acționează bacteriile care duc la apariția meningitei.

Despre meningita bacteriană, experții de la CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA) au câteva precizări importante:

  1. Bacteriile ce produc meningita sunt diferite, la diferite grupe de vârstă. Dacă vorbim de persoanele cu sănătate normală pentru vârsta lor.
  2. Nou născuții pot face meningită după naștere dacă primesc de la mama lor E coli, Streptococ de grup B sau Listeria. De aceea, căutarea acestor bacterii, înaintea nașterii, prin culturi din colul uterin, ar fi prudentă.
  3. Copiii mici pot face meningită cu pneumococ, Haemophillus influenzae tip b sau cu meningococ.
  4. Adolescenții pot face meningita cel mai des cu meningococ.
  5. Femeile însărcinate și persoanele în vârstă sunt de asemenea la risc.
  6. Deoarece evoluția unei meningite bacteriene este de obicei foarte rapidă și poate fi mortală, este esențial să mergem imediat la medic, când există primele semne de boală.
  7. Printre primele semne de boală pot fi: febră, vărsături în jet, nelegate de mese, durere de cap, confuzie sau amețeală intensă, uneori convulsii sau comă, fotofobie și fonofobie (bolnavul este deranjat de zgomote cu intensitate normală și de lumină. Adică preferă să stea izolat într-o cameră întunecată). De obicei, la copilul mare se produce o contractură a mușchilor (întărire) din zona cefei. Bolnavul nu poate să pună bărbia în piept sau, dacă face medicul aceasta mișcare, apare durere intensă la ceafă.
  8. La sugarii care au fontanela deschisă se poate observa o bombare a fontanelei. Acesta poate fi singurul semn de boală, deoarece la sugarii mici pot lipsi semnele de iritație meningeală descrise.
  9. Unii pacienți au pe piele erupție purpurică (ca niște vânătăi) de culoare violacee și care nu dispare sau nu pălesc, când le apăsăm cu degetul.
  10. Cele mai eficiente modalități de prevenție ale meningitei bacteriene sunt igiena riguroasă și vaccinarea cu vaccinurile disponibile pentru:
    – Tulpinile invazive de pneumococ (în România Prevenar 13 sau Synflorix)
    – Haemophillus influenzae tip b (în România în vaccinurile penta sau hexavalente)
    – Neisseria meningitidis (în România in vaccinurile pentru serotipurile A si C sau respectiv A,C,Y,W135)

Orice suspiciune de meningită trebuie adresată imediat medicului. Temporizarea poate produce urmări grave. DAR înainte de a ne panica inutil trebuie să știm că aceste meningite bacteriene mortale NU SUNT foarte frecvente.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa