Diabetul insulino-dependent la copii are 4 semne și poate fi declanșat de răceli

Ileana Mirescu

Diabetul insulino-dependent la copii are patru semne principale: copilul urinează frecvent, este obosit, scade în greutate, bea mai multă apă decât de obicei. Un copil cu o astfel de afecțiune, a cărui viață este dependentă de injecții, are mare nevoie de înțelegere și afecțiune.

Din nefericire, cea mai frecventă formă de diabet pe care o fac copiii din România este cea care presupune administrarea de insulină (de tip 1). Apare atunci când pancreasul nu poate produce suficientă insulină, vinovată pentru această tulburare metabolică fiind o reacție autoimună (organismul produce anticorpi împotriva propriilor structuri, celulele fiind distruse din interiorul corpului).

Potrivit unei cercetări din 2012, realizată de Diabetes U.K., numai 9% dintre părinți au fost capabili să identifice simptomele diabetului de tip 1 la copiii lor. Un studiu mai recent realizat de un ONG a arătat că acest procent ar fi de 14%.

Barbara Young, directorul executiv al Diabetes U.K., cred că  astfel de cifre sunt departe de ceea ce ar fi nevoie: „În prea multe cazuri, copiii cu diabet de tip 1 nu sunt diagnosticați până când nu ajung în stadii avansate, iar în anumite cazuri ce pot fi tragice, întârzierea diagnosticului poate fi fatală.”

Pentru ca un copil să supraviețuiască cu acest tip de diabet, trebuie să facă regulat injecții cu insulină și să-și mențină glicemia sub control cu o dietă echilibrată. Diabetul de tip 2 (insulino-independent) apare mai rar la copii, fiind în multe cazuri legat de obezitate (apare de regulă după vârsta de 40 de ani, la persoane supraponderale). Vârsta la care diabetul de tip 1 poate să apară este, de regulă 2- 3 ani, însă se poate manifesta și la copii care au mai puțin de un an sau peste 5 ani.

Răcelile pot declanșa boala

Nu au fost identificate exact cauzele pentru care acest tip de diabet apare. Se știe, însă, că nu este obligatoriu ca afecțiunea să fie moștenită (apare și în familii în care nu există astfel de îmbolnăviri). Atât factorul genetic poate fi implicat în apariția bolii, însă și mediul sau anumiți factori infecțioși pot juca un rol. O teorie este aceea că diabetul poate fi declanșat de o infecție virală, dar nu cauzată de aceasta. De altfel, s-a constatat că cele mai multe cazuri de diabet de tip 1 apar când este frig afară, toamna și iarna.

Diabetul de tip 2 vine din fast-food

Dacă în România diabetul de tip 1 este mai frecvent printre copii, în alte țări cu tradiție în consumul de fast-food, diabetul de tip 2, cauzat de alimentație, este pe primul loc. Produsele de fast-food și snacksurile, consumate de copii în exces, alimentația bogată în lipide și glucide, sedentarismul sunt tot atâția factori responsabili de apariția diabetului de tip 2. Ambele forme de diabet pot da, în timp, complicații, cele mai grave fiind insuficiențele renale și cele oculare (merg de la scăderea acuității vizuale până la orbire). O altă problemă de sănătate care poate să apară este debutul precoce al aterosclerozei, prin implicarea metabolismului lipidelor.

Semnele diabetului la copii

* Copilul este obosit, fără putere, apatic și iritabil;

* Mănâncă mai des și mai mult și cu toate astea scade în greutate (toate acestea se întâmplă într-un interval de o lună);

* Bea multe lichide (se trezește chiar noaptea și cere de băut);

* Urinează mai des;

* Acuză tulburări de vedere;

* Apar infecții care nu trec la nivelul pielii și mucoaselor (candidoză);

* Uneori, debutul bolii poate fi rapid, apare somnolență, dureri abdominale, greață, vărsături, deshidratare, sete, respirație urât mirositoare (veți sesiza un miros de acetonă sau de mere putrede). Ultimele manifestări apar mai ales în cazurile extreme, când respirația va fi mai accelerată, iar tegumentele uscate.

Dacă observi astfel de semne la copilul tău, mergi urgent la medic, care nu trebuie să fie unul specializat în diabetologie, poate fi și medicul de familie sau cel pediatru. Specialistul va măsura glicemia și va face un sumar de urină. În mod normal, glicemia unui copil sănătos este până în 100 mg/dl. La micuții cu diabet, la debutul bolii, se pot înregistra și glicemii de 200-400 mg/dl.

„Trebuie să conștientizăm că diabetul de tip 1 este în creștere. Poate fi prezent la bebeluși și copii mici, și ar trebui să fie printre suspiciuni când copilul urinează frecvent, este obosit, scade în greutate, bea mai mult decât de obicei”, afirmă dr. Lokulo-Sodipe, de la Diabetes U.K.

Diabetul gestațional. Ce gravide sunt la risc, ce complicații poate face copilul

Cum se previne

  • Nu supra-alimenta copilul. Obezitatea poate fi un factor care să favorizeze boala.
  • Oferă-i o alimentație echilibrată. În locul snacks-urilor alege mai bine fructele.
  • Învață-l să facă cât mai mult mișcare. Sedentarismul favorizează și el declanșarea diabetului de tip 2.

Tratamente și diete

* Pentru cazurile în care diabetul de tip 1 a fost identificat, este nevoie, pe lângă urmarea unei diete stricte (din care se exclude printre altele zahărul), de injecții cu insulină care se fac zilnic și monitorizări permanente ale nivelului glicemiei. Regimul copilului care are diabet trebuie să fie bogat în fibre și sărac în grăsimi și glucide, cu multe fructe și legume proaspete. Pe piață există tipuri de insulină care permit o mare flexibilitate în alimentație și în orarul injecțiilor. Se poate folosi și o pompă specială cu insulină, care permite dozarea.

* Pentru depistarea rapidă a nivelului glicemiei, se pot folosi teste vizuale, cu indicatori care își schimbă culoarea în funcție de concentrația zahărului în sânge sau aparate pentru determinarea glicemiei care arată cu rapiditate și precizie rezultatul testării. Copiii cu diabet au mare nevoie de înțelegere și confort psihic, în condițiile în care își trăiesc copilăria printre diete, injecții cu insulină și monitorizări de glicemii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa