Diareea la copii. Ce trebuie să faci și de ce nu e bine să-l pui la regim

Andreea Popa
diareea la copii fetiță care mănâncă
Banane, pâine prăjită şi orez – soluţia pentru diareea la copii din moşi-strămoşi. Ultimele recomandări spun însă că o asemenea dietă nu este bună.

Banane, pâine prăjită şi orez – soluţia pentru diareea la copii din moşi-strămoşi. Ultimele recomandări spun însă că o asemenea dietă nu este cea mai bună soluţie.

Diareea la copii este un simptom frecvent întâlnit, care apare în mai multe afecţiuni, dar care rareori ameninţă viaţa. Printre cauze se numără infecţiile virale, bacteriene sau parazitare, dar şi erorile de alimentaţie. De asemenea, diareea la copii poate apărea în urma administrării de antibiotice.

Diareea la copii – Când ştii că are diaree

În mod natural, bebeluşii au scaunele mai apoase decât cele ale adulţilor. De asemenea, numărul lor este mult mai mare. În primele luni de viaţă, cei mici pot să aibă până la 10 scaune pe zi, fără ca acest lucru să reprezinte o problemă. De aceea, este greu să faci diferenţa între scaune normale şi diaree, mai ales în cazul copiilor foarte mici. Totuşi, dacă sesisezi o ieşire din tipare când vine vorba de orele, cantitatea sau fluiditatea scaunelor, fii cu ochi în patru în următoarele ore. Dacă cel mic face febră, se hrăneşte prost sau are nasul înfundat, e foarte posibil să aibă diaree. În acest caz, cel mai mare risc este deshidratarea. Însă atâta timp cât ai grijă de acest aspect, puiul tău ar trebui să-şi revină în câteva zile fără niciun fel de tratament.

Diareea la copii și dieta BRAT

Până nu demult, pediatrii recomandau imediat, în caz de diaree, o dietă săracă în fibre şi proteine. Americanii au denumit-o dieta BRAT, ca acronim de la Bananas – banane, Rice – orez, Apple sauce – piure de mere şi Toast – pâine prăjită. Uneori, apare şi forma BRATY, cu Y de la Yogurt – iaurt. Ideea de bază era că toate cele patru (sau cinci, după caz) alimente sunt uşoare, oferind stomacului un timp de repaus pentru a se vindeca.

Totuşi, studiile clinice din ultimii ani au arătat că acest tip de dietă nu este cea mai indicată când apare diareea la copii. Şi că mult mai benefică este mentinerea unui regim alimentar normal, care să conţină alimentele de bază cu care copilul este deja obisnuit. De ce? Pentru că dieta BRAT, întocmai pentru că e săracă în grăsimi, fibre şi proteine, nu îi poate oferi copilului toţi nutrienţii de care are nevoie pentru ca organismul lui să se refacă cât mai repede.

Academia Americană de Pediatrie recomandă de mai mulţi ani ca micuţii să mănânce normal, ca de obicei, chiar dacă au probleme cu burtica. Cu menţiunea că dieta trebuie să fie una echilibrată, potrivită vârstei lor. Adică mese care să includă fructe, legume, carne, cereale etc.

E adevărat că, în caz de diaree, sunt de evitat prăjelile, dulciurile, alimentele semi-preparate sau sucurile acidulate, dar acestea sunt în general de evitat, şi nu doar la copii, ci şi la adulţi.

Diareea la copii. Cercetătorii se contrazic

Dacă cele mai recente recomandări ale pediatrilor sunt să se menţină un regim alimentar normal, asta nu înseamnă neapărat că trebuie să eviţi bananele, orezul, pâinea prăjită sau iaurtul atunci când cel mic are diaree. Unii cercetători susţin că aceste alimente ajută la închegarea scaunului. De exemplu, bananele, morcovii şi sucul de mere conţin pectină, despre care unii medici spun că ajută în caz de diaree. Totuşi, în 2003, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a anunţat că dovezile ştiinţifice nu sprijină utilizarea de pectină în cazul deranjamentelor la stomac.

Soluţia ideală pentru diareea la copii?

Cu toate aceste informaţii care se contrazic, probabil că cel mai sigur este să incluzi bananele, morcovii, merele sau orezul în meniul zilnic al copilului, fără să-i restricţionezi însă dieta doar la acestea.

Pe de altă parte, dacă preferi totuşi să-l treci pe copil pe un regim alimentar mai strict cât timp are diaree, şansele să-i faci cu adevărat rău sunt mici. Chiar dacă este săracă în nutrieţi, o dietă gen BRAT nu îl va lăsa pe copil lipsit de orice vlagă, având în vedere că de obicei nu durează mai mult de câteva zile până când stomacul îşi revine.

Iar ca o concluzie, dacă cel mic face diaree din diverse cause, de cele mai multe ori nu este o situaţie care să necesite chemarea urgentă a medicului şi nici nu este nevoie de schimbarea alimentaţiei, decât în cazul în care diareea este cauzată de o intoleranţă alimentară. Singurul lucru important rămâne hidratarea corespunzătoare. Iar în cazul copiilor alăptaţi, indiferent de vârsta lor, este chiar contraindicată întreruperea alăptatului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa