Diareea copilului și tratamentul care îl repune pe picioare (P)

TOTUL DESPRE MAME
frati

Până nu demult, diareea copilului mic era motiv de mare panică pentru familie pentru că, din cauza deshidratării provocate de aceasta, mulți copii sub trei ani își pierdeau viața. La sfârșitul anilor 70, diareea ucidea anual 5 milioane de copii, așa încât, atunci când au apărut, soluțiile de hidratare orală au fost declarate de UNICEF ”avansul medical al secolului XX”.

Gastroenterita este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care copiii sub trei ani ajung să fie spitalizați, diareea fiind cauzată de infecții virale, bacteriene sau parazitare. Boala apare ușor când copiii frecventează creșa sau grădinița și se manifestă prin dureri de burtă, balonare, greață, febră, scaune moi (chiar cu sânge), deshidratare. Prepararea incorectă a mâncării, mâinile murdare băgate în gură sau aprovizionarea cu hrană din surse nesigure pot determina ușor episoade diareice care pot afecta puternic copiii mici, a căror floră intestinală este imatură până la vârsta de 4- 5 ani.

Pierderile de apă și de electroliți din perioadele cu scaune diareice pot fi atât de mari, încât lichidele simple nu reușesc să acopere ceea ce s-a pierdut prin scaun, așa că cel mic trebuie să primească săruri de hidratare. Deshidratarea poate fi ușoară sau severă și este esențial ca starea celui mic să fie monitorizată de medicul de familie sau de pediatru, care poate recomanda chiar spitalizarea atunci când e cazul.

Iată care sunt semnele deshidratării la copii:
– gură uscată;
– reducerea sau lipsa lacrimilor;
– lipsa urinei într-un interval de aproximativ 6-8 ore la un copil sub şase luni (sau doar o cantitate foarte mică de urină de un galben închis);
– lipsa urinei timp de 12 ore la un copil mai mare (sau doar o cantitate foarte mică de urină de un galben închis);
– piele uscată şi rece;
– letargie sau iritabilitate;
– oboseală sau ameţeală la un copil mai mare.

În cazul nou născuților și al bebelușilor, diareea este considerată urgență medicală și copilul trebuie consultat de către medic, care va decide protocolul medical care trebuie urmat. Țineți cont de faptul că bebelușii care sunt alăptați au frecvent scaune moi care nu reprezintă motive de îngrijorare, însă medicul vă va ajuta să faceți diferența între scaunele normale și cele care indică o problemă. În unele situații, el poate recomanda efectuarea de analize medicale (din scaun și/ sau din sânge) sau doar urmărirea evoluției și tratarea simptomelor.

Diareea copilului. Soluția pe care trebuie să o aveți la îndemână

Pentru ca situația să nu scape de sub control, în perioadele cu diaree este esențială administrarea de săruri de hidratare care conțin electroliți și asigură echilibrul hidrosalin. Smectidral este o soluție ideală în astfel de cazuri pentru că, pe lângă diosmectită (ingredientul antidiareic care absoarbe toxinele bacteriene și virusurile pentru a împiedica diseminarea infecției) conține și săruri minerale/electroliti, precum și glucoză (care stimulează absorbția electroliților). Smectidral reduce astfel frecvența scaunelor diareice, ajută la eliminarea agenților patogeni din corp și previne deshidratarea.
Este ușor de administrat copiilor pentru că are gust bun, de vanilie, iar bebelușilor le poate fi administrată soluția direct din biberon, combinat cu lapte. Este indicat să aveți în casă aceste pliculețe, în trusa de urgență, și să începeți administrarea după primele scaune diareice, pentru că deshidratarea se poate produce foarte repede. Atenție, în cazul bebelușilor alăptați, nu se recomandă sistarea alăptării ci, dimpotrivă, creșterea frecvenței meselor de lapte. În cazul în care simptomatologia persistă sau nu se observă o îmbunătățirea a stării copilului, trebuie consultat medicul pediatru.

Smectidral se administrează în primele 3 zile în următoarele cantității: pentru copii după prima lună de viața și până la 1 an, până la două plicuri pe zi. Conținutul poate fi împărțit pe parcursul mai multor mese de lapte. Copiii peste 1 an pot primi până la 4 plicuri pe zi, iar adulții maximum 6 plicuri. Se continuă cu doza înjumătățită pâna la zece zile, dar dacă diareea acută nu trece după cinci zile, este indicat un consult medical.
Smectidral este un dispozitiv medical. Citiți cu atenție prospectul.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa