Dinții de lapte. Apariția, îngrijirea și schimbarea lor

îngrijire dinții de lapte

Despre dinții de lapte părinții au de obicei foarte multe întrebări. Când întârzie să apară, devin nerăbdători, când apar prea devreme cred că nu e bine, că vor fi mai sensibili. Periajul e dificil, pasta de dinți e greu de ales, iar când încep să cadă se apropie o altă etapă dificilă din viața de părinte. Despre toate aceste necunoscute am vorbit cu dr. Cristina Tănase, medic stomatolog pedodont la clinica Trident, care ne-a oferit o serie de sfaturi.

Erupția dinților deciduali sau a dinților de lapte începe, cu variații, în jurul vârstei de 6 luni, uneori și mai devreme, din a treia lună de viață. Sunt 20 de dinți de lapte, iar în jurul vârstei de 2 ani și jumătate erupția ar trebuie să fie completă. Vârsta de apariție și ordinea în care erup variază și sunt determinate genetic, dar depind și de factori hormonali (responsabili fiind hormonii de creștere), de aportul de vitamine A, C și D, de metabolizarea corectă a calciului și de dezvoltarea somatică a fiecărui copil.

Jucăriile pentru dentiţie de la Caaocho, ajută la dezvoltarea simţurilor bebeluşului! Sunt 100% fabricate cauciuc natural, pictate cu coloranţi alimentari, inofensivi pentru bebe. Sunt ideale pentru perioada apariţiei dinţişorilor şi ajută la calmarea durerilor gingivale. Întreagă gama de jucării din cauciuc natural este disponibilă în shop.totuldespremame.ro!

Reguli de igienă

Periajul dentar începe odată cu apariția primului dinte pe arcadă. Igiena cavității bucale, însă, trebuie să fie prezentă încă de la naștere, gingiile , mucoasa și limba nou născutului să fie delicat curățate cu tifon steril sau, mai tarziu, cu degetarul de silicon.

Alegeți periuțe moi și colorate

Periuțele și pastele de dinți pentru copii trebuie să fie adaptate vârstei și nevoilor acestora. Periuțele au capătul activ cu diametru redus, cu perii foarte moi, sunt atractiv colorate. Pastele de dinți , în funcție de vârsta copilului, pot conține sau nu fluor. Pâna la 2 ani se recomandă paste fără fluor, pe bază de plante sau cazeină, cu gust fructat, atractiv colorate, iar după 7 ani se poate folosi chiar pasta de dinți pentru adulți . Și periuța electrică este indicată, dacă se respecta regulie producătorului.

Cât de importantă este sănătatea dinților de lapte

Este foarte important ca dinții de lapte să fie îngrijiți corespunzător. Sănătatea acestora va aduce după sine o sănătate a întregului organism, o dezvoltare armonioasă a aparatului dentomaxilar. Leziunile carioase pe dinții de lapte duc la procese inflamatorii cronice, la abcese repetate, la pierderea spațiului pe arcadă și înghesuirea sau malpoziția dinților permanenți, la o alimentație defectuoasă din cauza durerii, la o respirație urât mirositoare.

Probleme cu dantura la copii. Când apelăm la sigilarea dinților de lapte și la aparatele dentare?

Erupția începe în jurul vârstei de 5-6 ani

Erupția dinților definitivi începe cu rizaliza (topirea rădăcinii dintelui decidual), și se încheie cu înlocuirea coroanei dintelui de lapte cu un dinte din seria nouă. Și în această situație există variații determinate genetic, hormonal și condiționate de aportul de vitamine, de metabolismul calciului și de dezvoltarea somatică. Acest proces începe în jurul vârstei de 5/6 ani și se încheie pe la 11/12 ani, când începe perioada dentiției defintive.

Care sunt problemele care pot apărea

Este nevoie de intervenția medicului dacă s-a depășit cu mult perioada medie la care ar fi trebuit să fie schimbat dintele, dacă împiedică erupția armonioasă, aliniată, a dinteluui permanent pe arcadă, dacă interferează cu dezvoltarea armonioasă somatica sau a arcadelor dentare, dacă întreține procese inflamatorii cronice, sau în cazul în care este în perioada unui tratament ortodontic și este indicată extracția în scopul unui rezultat mai bun și mai rapid.

Atenție însă, toate deciziile medicale sunt luate după o anamneză, un examen clinic și unul radiologic, toate corelate: există cazuri când mugurele dintelui defintiv lipsește, și, în acest caz, se păstrează dintele de lapte pe arcadă până la maturitate, când se poate interveni ortodontic sau protetic.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()