Dureri care-l fac pe bebe să refuze laptele. „Copilul plângea ca în gură de șarpe și refuza sânul”

Geo Mihalcea
dureri care il fac pe bebelus sa refuze sanul
Erupția dentară se numără pentru cele mai frecvente dureri care îl fac pe bebe să refuze laptele/Shutterstock

Dureri care-l fac pe bebe să refuze laptele. Primul an din viața lui bebe este cel mai greu pentru orice mamă. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le înveți din mers, sunt decizii pe care trebuie să le iei până răspunde medicul pediatru la telefon, sunt spaime, lacrimi și nopți nedormite. Dar, pe cât de e greu, pe atât de mari sunt bucuriile fiecărei zi. Uneori un simplu ajutor mic, te poate scoate dintr-un necaz mare!

Acest articol conține recomandare de produs!

Finuța mea s-a născut anul trecut, în vară și este o frumusețe de fată. O cheamă Maria, ca pe bunica sa, și este lumina ochilor părinților ei. Maria crește frumos și cred că va fi o minune de copil. Măriuța a fost însă un bebe tare plângăcios, mai ales după ce a împlinit 6 luni. Eu, în calitate de nașă și de mamă de adolescent cred ce le-am creat finilor mei părerea că le știu pe toate și mă sunau pentru fiecare fleac.

Dureri care-l fac pe bebe să refuze laptele: de ce nu are un buton de oprire să-i opresc plânsul?

Într-o noapte, era trecut de ora 11, primesc mesaj de la mama Mariei să mă întrebe dacă dorm. Ce era să zic? Eram trează! Și începe discuția. Pe scurt, Maria urla ca în gură de șarpe de câteva ore și nu voia nici măcar să mai sugă. Mi-a zis că a încercat toate trucurile de liniștire pe care le știa de la mine și nu a scos-o la capăt în niciun fel.

Acum erau toți trei în mașină și se plimbau prin cartier, pentru că bebelușa se liniștea în scoica ei când erau la plimbare. Brusc mă anunță că vin la mine, că ei nu știu ce să-i mai facă. Ups! Mai că-mi venea să fac un afiș mare cu „camera de gardă” și să mi-l lipesc pe ușă! Glumesc doar! Știu cum e să fii la început de drum în ale bebelușiei și să intri în panică atunci când nu-ți poți opri copilul din plâns.

Am încercat să-i calmez întâi pe adulți, ca să mă pot înțelege cu ei. Tot ce am înțeles din spusele lor când au intrat pe ușă a fost că mă întrebau de ce copiii nu au un buton pe care să-l apese și să-l oprească din plâns! Uf, copii mari cu copil mic!

Ce-o poate durea să plângă așa de tare?

Adelina, mama Mariei, avea sânii umflați pentru că toată ziua cea mică refuzase sânul. Erau tari și ușor febrili, i-am spus să se liniștească în altă cameră și să se mulgă cu pompa electrică. Eu, Cosmin (tatăl Mariei) și soțul meu ne-am ocupat de bebe. Am exclus din start că ar avea colici, pentru că deja se apropia de 7 luni. Am aprins lanterna telefonului să văd dacă are afte în guriță, dar limba era curată.

I-am întrebat dacă sunt semne care să trădeze refluxul gastroesofagian, dacă a prezentat cele 5 semne de alarmă:

1. Copilul nu ia suficient în greutate, datorită cantităţii mici de lapte reţinută în stomac.
2. Refuză să mănânce din cauza durerii.
3. Vomită un lichid verde, galben, cu sânge sau cu aspect de zaţ de cafea.
4. Are probleme cu respiraţia.
5. În scaun apar urme de sânge.

Toate aceste simptome pot fi cauzate şi de alte disfuncţii decât refluxul gastroesofagian, dar „pacienta” noastră nu bifa nimic de pe listă. Dacă nu găsesm nici cel mai mic indiciu, trebuie să mergem undeva la urgență! Un copil nu plânge fără motiv și asta știam cu toții!

Dar, înainte de a pleca prima dată în viața ei cu Mariuța la spital, am făcut ce trebuia să facem cu toții de la început: i-am verificat gingiile și am văzut cu bucurie că jos, o perluță mică să albă încerca să spargă stratul de deasupra și să iasă la suprafață.

Dureri care-l fac pe bebe să refuze laptele: Mariei îi dădea primul dinte și noi ne dădeam de ceasul morții să o oprim din plâns!

Dintre toate durerile posibile, în noaptea aceea finuța mea a avut-o pe cea mai simplu de rezolvat. Bine că n-am mai plecat la spital, supuneam copilul la un consult și un stres inutil, dar și pe părinții ei, care atunci când au auzit de camera de gardă erau să leșine și alta nu!
Mi-am luat rolul de nașă în serios și am preluat controlul asupra situației ca să vedem odată copilul liniștit.

Maria a depășit etapa în care nu putea suge din cauza durerilor și este o fetiță minunată!

De când era băiatul meu mic, dar și copiii tuturor prietenelor mele, știu că, atunci când îi mai dădea un dinte îi ungeam zona inflamată cu Anaftin Baby, un gel gingival special creat pentru dureri dentare.

I-am trimis pe bărbați să caute o farmacie non-stop în cartier și să cumpere Anaftin, iar noi am încercat să o păcălim pe Maria să pape puțin lăptic proaspăt mult de la mama ei, ca sigur deja plângea și de foame după atâta plâns.

Când s-au întors cu gelul salvator, ne-am pus repede să citim instrucțiunile și s-au minunat părinții disperați că ingredientele produsului sunt naturale, nici urmă de analgezic:
Anaftin® Baby Gel pentru erupţia dentară este un gel oral bio-adeziv. Formează rapid o peliculă invizibilă care protejează gingiile de disconfort şi durere.

Ingredientele sale naturale ajută la reducerea durerii și a roșeței de la nivelul zonelor afectate. Aplicatorul este prevăzut cu peri moi din silicon care masează blând gingiile, ajutând la ameliorarea disconfortului şi a altor simptome asociate erupției dentare.

Iată și cum se aplică Anaftin, ca să știi cum să faci, dacă treci prin aceeași problemă ca a noastră:

• Aplică 1-2 picături de gel pentru a acoperi zona afectată şi masaţi uşor gingiile cu aplicatorul.
• Folosește gelul pentru erupţia dentară ori de câte ori este necesar, de preferință, după mese și înainte de culcare, pentru a favoriza ameliorarea îndelungată a durerii.
• Nu-l lăsa niciodată pe bebe singur cu tubul de gel.
• Înainte de a închide capacul curaţă toate resturile de produs care ar putea rămâne pe perii aplicatorului.

Morala poveștii este cât de poate de simplă: când bebe plânge, în primul rând nu te pierde cu firea. O mamă calmă poate lua decizii corecte! Cere ajutorul medicului pediatru sau fugi la camera de gardă, dacă problema este de o urgență majoră.

Dar sunt și situații în care tu crezi că e sfârșitul lumii și te poți consulta cu o mamă cu experiență, care-ți poate da soluții simple și eficiente pentru rezolvarea problemei. Maria a fost bine de atunci. Părinții eu au dus-o a doua zi la control și medicul ne-a confirmat erupția dentară.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa