Enterocolita, dușmanul vacanțelor mele. Am fost nevoiți să plecăm acasă din cauza febrei și vomei

Ramona Dinescu
Enterocolita

Enterocolita este o boală extrem de urâtă care se poate termina cu internarea copilului în spital. Foarte mulți copii fac enterocolită în vacanță. O putem oare preveni?

Enterocolita, din punctul meu de vedere, bazat pe experiența mea de mamă a doi copii, este cea mai urâtă afecțiune. Prefer 10 răceli în locul unei enterocolite. Am experimentat multe episoade de enterocolită și mă tem de ea ca de ciumă. Și mai mult decât atât, ne-a stricat complet o vacanță și era foarte puțin ca să ne-o strice și pe-a doua.

Enterocolită la mare

Băiatul meu cel mare, în jurul vârstei de 1 an a făcut prima enterocolită. Nu eram în vacanță, dar a fost un șoc pentru mine să constat toate simptomele ei și o adevărată provocare să mă supun unui regim alimentar strict. Câteva luni mai târziu am plecat în prima vacanță la mare a copilului.

Zadarnic să spun câte planuri ne-am făcut, cât am așteptat vacanța, cât ne-am pregătit și cum ne-am bucurat când am ajuns pe plajă. Minunea a ținut două zile. În a treia zi copilul a vomitat în jet în mașină. Ca orice mamă începătoare m-am gândit la tot felul de cauze simple precum rău de mașină, căldura sau insolația (deși nu era cazul de niciuna).

Am ajuns ca camera de gardă

Am luat copilul în brațe și m-am dus cu el pe plajă. I-am dat gustarea de fructe și câteva minute mai târziu a vomitat iarăși. Nici prin cap nu mi-a trecut că ar putea fi vorba de enterocolită, așa că m-am dus cu copilul în camera de hotel să stea liniștit la umbră și răcoare. A vomitat din nou. Am pus imediat mâna pe telefon și am sunat medicul pediatru. Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru mi-a spus pe un ton alarmat să nu-i mai dau nimic copilului să bea sau să mănânce și să merg cu el la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Așa am făcut.

La Spitalul din Mangalia i-au făcut o injecție intramusculară cu o substanță menită să oprească voma. Credeam că am scăpat și ne-am întors la hotel ca să ne odihnim gândindu-ne că, dacă urmăm un regim alimentar și avem puțină grijă, ne putem continua vacanța.

Am fost nevoiți să plecăm acasă

Însă, ce a urmat, e greu de descris. Copilul a început să facă febră, tot mai mare și să se plângă de dureri de burtă. Nu aveam voie să-i dau decât câte 5 ml de lichide la 5 minute, iar el ar fi băut o găleată întreagă. Febra nu scădea cu nici un antitermic așa că am început să-l împachetăm. Cel mic nu putea să stea nici în funduleț. Era extrem de deshidratat și fără nici un strop de putere. Spre dimineață s-a calmat, i-a scăzut și febra și nu am mai riscat nici măcar o zi. Ne-am urcat în mașina și am plecat la București. Bine am făcut, căci a doua zi a început să aibă scaune moi și multe și a fost nevoie de internare.

Enterocolita. Cum se ajunge la ea?

Bebelușii bagă în gură aproape orice: apă din mare, jucării murdare de nisip, etc. Ulterior am aflat că în nisipul de pe plajă sunt excremente de pescăruși, purtători de tot felul de bacterii. Ulterior am aflat că apa din mare poate purta virușii enterocolitei, iar copilul meu a înghițit multe guri de apă.

Iar dacă mai mergi cu copilul și la piscina hotelului, deja se fac trei posibile cauze. Când am ajuns cu copilul în spital, medicul ne-a spus în felul următor: ”Copilul are o sensibilitate digestivă (lucru care s-a dovedit ulterior pentru că a făcut câte două-trei enterocolite pe an), așa că, dacă vreți să mai mergeți la mare trebuie să o faceți în extrasezon până ce copilul mai crește, atunci când se mai ”spală marea”. Întotdeauna trebuie să fiți înarmați cu medicamente și până la 5-6 ani nu aveți ce căuta cu copilul la piscină publică.”

Bacterie din carnea de pui și multe probleme digestive

Virușii sau bacteriile vinovate de enterocolite se pot găsi oriunde. Nu trebuie să fim neapărat la mare. Se pot lua din parc, din colectivități, chiar și din alimentație. Anul trecut, deși nu a fost demonstrat 100%, din 7 copii câți erau în grupul nostru, 5 au luat o bacterie din carnea de pui de la restaurant și au ajuns la spital cu mari probleme digestive. La 5 zile după acest episod a picat și copilul meu cel mare tot cu enterocolită bacteriană. Carnea de pui a fost cauza posibilă în urma detaliilor pe care noi părinții le-am oferit medicilor, dar se poate foarte bine să fi fost alta sursa.

Se poate trata enterocolita în concediu?

Orice medic îți va spune că nu. Totul depinde foarte mult de vârsta copilului și de gravitatea simptomelor. Cert este că dacă cel mic începe să vomite în jet, se deshidratează foarte repede și trebuie rehidratat cu perfuzii. Dacă simptomele sunt mai ușoare, se poate încerca un repaos digestiv de 24 de ore, urmat de un regim strict și medicație adecvată. Însă, eu una nu aș putea sta liniștită dacă un medic nu consultă copilul.

După ce am trecut prin nenumărate astfel de episoade, aș putea primi o diplomă pentru că știu exact cum să reacționez și ce să fac în caz de enterocolită. Cred că aș putea trata copilul și în vacanță, însă dacă mai apare și o febră, cu siguranță nu aș mai avea nici un chef de vacanță și aș prefera să fiu cu el acasă sau într-un loc care îmi oferă confort psihic.

Am întâlnit persoane mai relaxate sau care nu s-au confruntat cu simptome foarte grave care au reușit să treacă peste acest episod fără să-și strice vacanța. Cred că depinde foarte mult de natura părinților, de cât de relaxați sunt și de cât de bine reacționează la stresul de a-și vedea copiii bolnavi.

Vă recomand să igienizați camera de hotel

În hoteluri vin tot felul de oameni, unii mai bolnavi, alții mai sănătoși, vin și pleacă iar virușii și bacteriile pot rămâne. Ca un sfat personal vă recomand ca de fiecare dată să faceți o mică igienizare a camerei de hotel. Eu fac asta de fiecare dată.

Noi urmează să plecăm în vacanță și recunosc că mă tem foarte tare de eventuale episoade de enterocolită, așa că, aproape în fiecare an cu două săptămâni înainte încerc să-i imunizez pe cei mici dându-le probiotice și vitamina C.

Pentru a fi pregătită pentru eventuale episoade de enterocolită ale copilului, te invităm să citești și următoarele articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa