Epidemia de rujeolă se extinde. Prima vaccinare ROR se face de acum la 9 luni

Geta Roman, director editorial
epidemie de rujeola

În fiecare săptămână, în medie, în România mai apar 200 de cazuri de rujeolă, semn că epidemia este în plina expansiune și nu se va opri curând. Nu mai puțin de 1969 de cazuri de rujeolă au fost numărate până în data de 29 decembrie, iar 9 copii au murit ( 5 în jud. Arad, 2 în Timis, 1 în Dolj şi 1 în Bucureşti). Printre măsurile luate pentru oprirea epidemiei: scade vârsta de vaccinare de la 1 an la 9 luni.

Cum a ajuns teama de autism să scadă numărul vaccinărilor pentru rujeolă

Medicii de familie au început să cheme la cabinet copiii de peste 9 luni pentru prima doză din vaccinul care protejează împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului (ROR), precum şi pe cei mai mari, care nu au făcut încă cea de-a doua doză a vaccinului. Rujeolă-Oreion-Rubeolă, și măsuri pentru copiii mai mari, neimunizați.

De ce se impun trei doze de vaccin pentru rujeolă până la 5 ani

sandra-alexiu„Epidemia crește constant, nu dă semne de oprire. Pentru ROR imunizarea se face acum de la 9 luni pentru limitarea epidemiei. Se repetă doza la 12 luni și la 5 ani. Dacă se face înainte de 12 luni, imunitatea obținută este scăzută, dar permite sugarilor să treacă mai ușor prin boală, dacă o contactează. De aceea, este nevoie și de doza de la 12 luni, care asigură o imunitate acceptabilă patru-cinci ani. Pentru a obține imunitate de lungă durată (minimum 20 de ani) se face rapel la vârsta de cinci ani”, ne-a explicat medicul de familie Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societăţii Naționale de Medicina Familiei.

Tot doctorii de familie trebuie să se asigure că s-au făcut și imunizările din școli, în contextul în care au fost perioade în care o parte din vaccinări, inclusiv pentru ROR, au fost trecute în responsabilitatea medicilor din școli.

Avem epidemie de rujeolă. Cum s-a ajuns aici şi cine are de suferit

„În contextul epidemiologic actual, s-a recomandat intensificarea acțiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinați/nevaccinați. Până la aceasta dată au fost recuperați la vaccinare 3.414 copii cu vârste între 1 – 15 ani”, anunță și reprezentanții Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile în raportările săptămânale transmise.

”Suntem mai puțin pregătiți să facem față unei epidemii serioase”

O altă caracteristică a acestei epidemii este numărul mare de decese, nu mai puțin de 8, în timp ce la epidemia din 2011, la 5000 de îmbolnăviri a fost anunțat oficial un singur deces. „De ce sunt mai multe decese nu știu clar. Poate ca suntem din ce în ce mai puțin pregătiți să facem față (ca sistem) unei epidemii și unor boli serioase. Spre exemplu, în cel mai mare spital de boli infecțioase din țară, la Matei Balș, la secția de Terapie Intensivă Copii nu există medici de Terapie Intensivă”, comentează un medic specialist în boli infecțioase, care mai oferă o posibilă explicație pentru numărul mare de decese: numărul real de cazuri ar putea fi mult mai mare decât cel raportat, iar la spital ajung doar cele mai grave.

Medic pediatru: „Bebeluşii sunt protejaţi de anticorpii de la mamă doar în primele 4-6 luni”

Datele centralizate pentru toate țările europene de centrul de specialitate de la Stockholm (ECDC) arată că, deși în România avem cel mai mare număr de îmbolnăviri în acest an, și alte țări din UE au probleme mai mari cu rujeola față de anii trecuți: în Italia, în luna octombrie 2016 erau deja peste 700 de îmbolnăviri, în timp de Marea Britanie număra peste 500 de copii cu rujeolă, iar Germania aproape 300. Majoriatea cazurilor au apărut la copii sub vârsta de un an, care nu ajunseseră să fie imunizaţi.

harta-rujeola

Semn de alarmă: dacă febra persistă două zile după erupție, copilul riscă complicații

În încercarea de a informa cât mai bine medicii, dar și părinții, experții Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) au realizat un scurt ghid pentru toti cei interesați de manifestările, transmiterea sau tratarea rujeolei:

MANIFESTĂRI

  • Perioada de incubație a rujeolei este de 10-12 zile. Se manifestă cu febră, conjunctivită, tuse, broșiolită.
  • După 1-2 zile, apare o iritație pe mucoasa bucală
  • Erupția apare la 2-4 zile după instalarea febrei și se răspândește de la cap la picioare într-un interval de 3-4 zile
  • Mortalitatea din cauza rujeolei este cauzată de complicații bacteriene. Complicațiile au o probabilitate mai mare să apară dacă febra nu scade după 1-2 zile de la instalarea erupției cutanate.
  • Cele mai comune complicații ale rujeolei sunt: otita medie (7–9%), pneumonia (1–6%), diareea (8%), encefalita post -infectioasă (1 caz la 1.000 de îmbolnăviri)

Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 de persoane

TRANSMITERE

  • Rujeola este extrem de contagioasă. Se estimează că 90% dintre persoanele fără imunitate expuse vor contacta boala.
  • Virusul se transmite de la o persoană la alta prin picături de saliva când persoanele bolnave tușesc sau strănută.
  • Bebelușii neimunizați au riscul cel mai mare de a face boala

PREVENIRE

Imunizarea este singura modalitate de prevenire a rujeolei, iar vacinarea este eficientă în 95% din cazuri. Anticorpii mamei sunt responsabili de eșec în cele 5% din cazuri.

TRATAMENT

  • Rujeola ar trebuie suspectată la orice persoană care prezintă iritații pe piele și febră precedate de tuse, conjunctivită și fotofobie
  • Nu există terapie antivirală pentru acestă boală, iar cele mai multe cazuri se tratează cu tratament de susținere inclusiv hidratare și antipiretice
  • Suprainfecțiile bacteriene sunt comune și ar trebui tratate cu antibiotic, însă tratamentul profilactic nu este indicat
  • Febra care continuă două zile după instalarea iritațiilor pe piele este o indicație de complicații.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa