Epidemie de pojar în România. Avertisment de la Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor

TOTUL DESPRE MAME
rujeola

În plină campanie de vaccinare, în România se semnalează o creștere a cazurilor de pojar, anunță Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor (ECDC), printr-un comunicat dat publicității la finalul săptămânii trecute.

”O epidemie de pojar s-a declanşat încă din februarie 2016 şi noi cazuri continuă să fie raportate, în ciuda măsurilor care au fost implementate la nivel naţional prin sporirea activităţii de vaccinare”, se precizează în documentul citat. De la sfârşitul lui septembrie 2016,  până la 3 martie 2017, 3.196 de cazuri au fost raportate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică din România.

Epidemia de rujeolă se extinde. Prima vaccinare ROR se face de acum la 9 luni

În 2016, epidemii de rujeolă au fost semnalate în mai multe ţări member UE/UEE şi o creştere a numărului de cazuri continuă să fie observată și în 2017. Epidemii recente sau în desfăşurare în alte trei ţări membre UE au fost legate de epidemia actuală din România, subliniază instituția europeană.

Totuşi, reprezentanții ECDC consider că este nevoie de o continuare a cercetării şi a investigaţiei epidemiologice asupra genotipului viral pentru a afla mai multe date în acest sens.

În statele UE/UEE au fost raportate cazuri în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Spania şi Suedia şi în România, unde epidemia de rujeolă în desfăşurare a afectat deja 3.196 de persoane.

Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 de persoane. Lista județelor afectate și a deceselor

Efortul de eliminare a rujeolei din Europa, depus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)  este evaluat de către Comisia Europeană de Verificare pentru Eliminarea Rujeolei şi Rubeolei (RCV). Concluzia de până acum este că statele care fac parte din OMS fac progrese evidente de eliminare a rujeolei.

La a 5-a întâlnire a RCV, care a avut loc în octombrie 2016, din 53 de ţări ale zonei Europene a OMS, 24 au anunțat că au atins ţinta de eliminare a rujeolei şi alte 13 au declarat că au întrerupt transmiterea endemică de mai puţin de 36 de luni, ceea ce înseamnă că sunt pe drumul cel bun pentru a atinge ţinta de eliminare a rujeolei. Cu toate acestea, 6 ţări UE/UEE au fost criticate pentru că transmit în continuare ruijeola: Belgia, Franţa, Germania, Italia, Polonia şi România.

ECDC a pregătit un test de risc publicat în martie 2017 și monitorizează transmiterea rujeolei în UE săptămânal prin supraveghere atentă a epidemiei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa