Epiglotita, o boală cu evoluție rapidă, care împiedică respirația

Marina Rosenfeld

Epiglotita este o infecţie a epiglotei care poate fi ameninţătoare de viaţă. Epiglota este cartilajul în formă de frunză ce acoperă căile aeriene şi împiedică mâncarea, apa şi orice altceva ce trece prin gât să ajungă pe căile respiratorii.

Epiglotita se declanşează atunci când bacteriile infectează epiglota şi ţesuturile învecinate, făcându-le să se umfle şi să blocheze căile aeriene împiedicând respiraţia.

Ce cauzează epiglotita?

În trecut, epiglotita era cauzată de bacteria Haemophilus influenzae (Hib). Era o boală foarte periculoasă pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani. Acum, datorită vaccinului hexavalent inclus în schema națională de vaccinare (care are și această componentă), majoritatea copiilor sunt protejați împotriva acestei bacterii.

Cele mai dese cazuri de epiglotită apar la copii nevaccinaţi sau la copiii cu sistem imunitar deprimat. Copiii cu sistem imunitar slăbit sunt susceptibili să contracteze şi alte bacterii ce cauzează epiglotite, cum ar fi pneumococi şi stafilococi.

Arsurile de la lichide fierbinţi, înghiţirea de obiecte, răniri ale epiglotei sau pustule de la varicelă- sunt alte cauze ale epiglotitei. Deşi epiglotita se poate manifesta la orice vârsta, cel mai mare risc este pentru copiii cu vârsta sub 1 an.

Care sunt simptomele epiglotitei?

  • Dureri de gât: în câteva ore, gâtul copilului va durea atât de tare că nu va putea înghiți şi va refuza să mănânce sau să bea;
  • Febra: peste 39 grade Celsius;
  • Hipersalivaţia: copilul va saliva mult, pentru că nu-şi poate înghiţi saliva;
  • Respiraţie zgomotoasă: copilul va respira cu un sunet ascuţit, numit stridor, la fiecare inhalare;
  • Dificultăți de respiraţie.

Ce este de făcut când apar aceste simptome?

Epiglotita pregresează rapid, deci nu staţi pe gânduri. Telefonaţi medicului pediatru sau sunaţi la 112 dacă vedeţi dificultăţi de respiraţie la copil. Încercaţi să-l liniștiți și țineţi-l ridicat pentru că îi va fi mai uşor să respire. Nu încercaţi să-i examinaţi gâtul sau să îl tineţi întins în pat. Dacă medicii consideră că are epiglotită, va fi internat în spital. Odată ce medicul stabileşte diagnosticul, va încerca să ţină căile respiratorii libere. Va fi anesteziat, pentru ca medicul să poată examina gâtul, i se vor pune perfuzii şi îi vor fi administrate antibiotice. Din cauza disconfortului, va fi ţinut sedat până în momentul în care tubul va putea fi scos în siguranţă. De obicei, internarea durează două- patru zile, timp în care va primi lichide intravenos, antibiotice care să distrugă bacteria şi medicamente anti-inflamtorii care să reducă inflamaţia. Tratamentul va fi continuat acasă cu antibiotice administrate pe cale orală.

Cum se poate preveni epiglotita?

Epiglotita nu este contagioasă, dar bacteria ce o cauzează este. Pentru a preveni infecția, se recomandă, pe lângă vaccinul hexavalent și cele antivaricelă şi antipneumococic. Chiar dacă a fost vaccinat, dar suspectaţi că a aintrat în contact cu un copil ce are epiglotită, cereți sfatul medicului.

Sursa: www.babycenter.com

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa