Există vreun sirop sau pastilă „minune” pentru creşterea imunităţii?

Andreea Popa
copil care ia suplimente pentru imunitate medic
Copiii sunt printre cei mai mari consumatori de suplimente alimentare

Produse pe bază de plante sau cu proprietăţi antivirale – siropurile pentru stimularea imunităţii promit multe. Dar fac ceea ce promit?

În fiecare sezon rece, începe o adevărată cursă a mamelor pentru a găsi acel sirop minune care să-i ferească pe copii de răceli pe timpul sezonului rece. Discuţii, certuri, sfaturi – online sau faţă în faţă – toate pe acelaşi subiect. Totuşi, cât adevăr este în promisiunea producătorilor de a-i ajuta pe cei mici să treacă iarna fără muci şi fără febră?

Factorii care influenţează imunitatea

Imunitatea, sau capacitatea de apărare a organismului, este influenţată de factori multiplii. Imunitatea genetică, de exemplu, este dobândită în cursul vieţii intrauterine. Copilul primeşte o serie de anticorpi care se transmit din sângele mamei, dar care nu persistă mai mult de 9 luni după naştere. Mai apoi, bazele unui sistem imunitar solid se pun în primul an de viaţă, iar alăptarea, de exemplu, este o piatră de temelie la această bază. De asemenea, imunitatea se dobândeşte natural, pe baza interacţiunii organismului cu virusuri sau bacterii, fiind puternic influenţată de stilul de viaţă, de alimentaţie, de timpul petrecut în aer liber şi de activitatea fizică a copilului. Mai există şi imunitatea dobândită artificial, prin vaccinări.

În ceea ce priveşte liniile de apărare a organismului, acestea sunt trei. Prima este formată din piele, ochi, nări, mucoasă bucală, digestivă şi genito-urinară. Fiecare dintre acestea are rolul de a opri bacteriile şi virusurile să intre în organism. A doua şi a treia linie sunt constituite din celule specializate. Primele neutralizează şi distrug „intruşii”, în timp ce a doua categorie este formată din limfocite (un tip de globule albe). Dacă oricare dintre aceste linii de apărare nu funcţionează bine, creşte şi vulnerabilitatea organismului la infecţii.

Imunostimulatoarele pot avea efecte negative

Având în vedere că sunt atât de mulţi factori care influenţează imunitatea, este de înţeles de ce nu se poate vorbi despre un imunostimulator care să funcţioneze la toţi copiii. În plus, imunologia rămâne un domeniu insuficient studiat.

În prezent, pe piaţă există mai multe tipuri de imunostimulatoare. Sunt preparate homeopate, siropuri pe bază de plante, soluţii orale cu proprietăţi antivirale şi preparate care conţin liofilizate bacteriene. Însă niciunele dintre acestea nu pot garanta că cel mic va trece fără probleme de anotimpul rece. Mai mult, unele dintre ele, date în doze greşite, pot fi chiar periculoase. De aceea este nevoie întotdeauna de recomandarea medicului pentru a stabili schema de tratament. Mai ales că, uneori, abuzul de imunostimulente poate avea şi efecte negative, având în vedere că acţionează asupra unui sistem imunitar ce nu este complet dezvoltat.

În multe ţări vestice, siropurile pentru imunitate sunt recomandate doar copiilor cu imunodeficienţe, prematurilor şi celor cu boli cronice.

Alimentaţia şi sistemul imunitar

Şi atunci, dacă siropurile pentru creşterea imunităţii nu sunt soluţia-minune căutată de mame, care este aceasta? Răspunsul este simplu: o alimentaţie echilibrată şi un stil de viaţă sănătos. Un copil cu carenţe de fier sau calciu, de exemplu, va avea un sistem imunitar slăbit şi este posibil să se îmbolnăvească mai des sau să facă diverse complicaţii în urma unor răceli altfel banale. De aceea, în loc să-i suprastimulezi organismul cu diverse siropuri, este mai util să cauţi împreună cu medicul cauza problemei, chiar dacă acest lucru poate însemna uneori analize de sânge. Iar mai apoi să remediezi carenţa din alimentaţie.

Pentru ca un sistem imunitar să funcţioneze la capacitate maximă, este nevoie de un consum zilnic de fructe şi legume proaspete, dar şi de mişcare în aer liber cel puţin două ore pe zi, indiferent de temperatură. Astfel, în loc să-i dai copilului diverse siropuri pentru imunitate, este mai util să-l scoţi zilnic la joacă şi să ai grijă să mânânce fructe şi legume care conţin betacaroten, de exemplu, cum ar fi morcovi, mere şi cartofi dulci. Sau alimente care conţin antioxidanţi (sfeclă roşie, fructe de pădure, varză, grâu), zinc (seminţe de dovleac, ou), seleniu (cereale integrale, brocoli, alune, brânzeturi, carne de curcan). La fel de importante sunt şi alimentele care conţin flavonoizi (afine, ţelină, usturoi, ceapa), vitamina C şi E, acizi omega 3 etc.

Scandal în SUA

Un mare scandal privind siropurile de creştere a imunităţii a avut loc în SUA în 2008 şi a avut în centru compania Airborne. Aceasta punea pe piaţă un supliment alimentar promovat ca produs pe bază de plante care previne infecţiile şi chiar le vindecă. Compania a fost de acord să returneze clienţilor săi banii pe care aceştia îi cheltuiseră pe produsele Airborne fără să resimtă însă efectele promise de producător. În total, a fost vorba de 23 milioane de dolari. Procesul a fost deschis de organizaţia Center for Science in the Public Interest, care a acuzat compania Airborne de reclamă mincinoasă. „Nu există nicio dovadă că produsele Airborne pot preveni răcelile sau pot proteja organismul într-un mediu plin de germeni. Airborne e în principiu doar un supliment alimentar, vândut la suprapreţ, care a fost promovat într-un mod deştept, dar înşelător”, declarau la acea vreme reprezentanţii organizaţiei. Producătorul  menţiona în prospect inclusiv un studiu care demonstra că Airborne este eficient în lupta cu virusurile, studiu ce s-a dovedit ulterior că a fost realizat de două persoane fără nicio pregătire medicală sau ştiinţifică. În plus, cele trei doze  de Airborne recomandate de producator pe zi conţineau cu 50% mai multă vitamina A decât limita maximă de siguranţă admisă.

Ce spun medicii români despre suplimente?

Am întrebat și câțiva medici români despre beneficiile siropurilor pentru imunitate. 

„Dacă copiii au o imunitate bună fac forme mai ușoare de boală”, a fost comentariul medicului primar pediatru Ana Culcer, doctor în științe medicale.

Suplimentele nu trebuie să fie bază tratamentului atunci când este vorba despre forme grave de boală. „Toate sunt adjuvante, o formă mai concentrată a unor componente care se pot lua și dintr-o alimentație echilibrată. Rețineți că niciunul nu folosește în caz de afecțiuni grave ”, a atenționat  și dr. Ilinca Tranulis.

Remedii pentru imunitate

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa