Faringita la copii: simptome şi tratament

Ramona Dinescu
faringita-la-copii-totul-despre-mame

Faringita sau „gâtul roșu” este o boală care afectează în mod uzual copilul cu vârstă de peste un an

Fiecare dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată cu faringită, chiar dacă am numit-o astfel, „roșu în gât” sau răceală. Este o afecțiune infecțioasă nu atât de gravă pe cât de supărătoare poate fi, în primul rând din cauza durerilor în gât pe care le provoacă și a dificultății de a înghiți declanșate.

În cazul copiilor, simptomele pot fi și mai accentuate din cauza incapacității celor mici de a tolera durerea. În plus, durerile de gât îi pot face pe cei mici să refuze hrana, lucru care le sperie teribil pe mame.

Cauzele și simptomele faringitei

Faringita este de două feluri: acută (debutează brusc cu simptomele specifice) și cronică (simptomatologia durează de mai multă vreme și poate apărea ca o suprainfectare a unei boli deja existente). Cele mai multe dintre cazurile de faringită sunt de natură virală și numai 10-15% dintre cazuri apar pe fondul instalării unei bacterii.

În faringita virală, semnele clinice sunt reprezentate de febra moderată (sub 39 grade), lipsa apetitului alimentar, dureri în gât, tuse sau răgușeală.

Tratamentul este diferit în funcție de cauza faringitei. Faringitele virale se tratează cu antiinflamatorii, analgezice, spray-uri de gât sau sirop de tuse. În plus, multe lichide și vitamina C.

Cum tratăm faringita bacteriană?

Inflamația faringelui de natură bacteriană poate apărea ca urmare a unei infectări cu streptococul beta hemolitic de grup A.

Faringita streptococică (bacteriană) se manifestă cu febră înaltă (peste 39 grade), odinofagie (durere la înghițit), amigdale inflamate (roșii) și adenopatii laterocervicale.

Faringita bacteriană se tratează obligatoriu cu antibiotic, numai după ce în prealabil a fost recoltat un exudat faringian.

Aici puteți citi mai multe despre afecțiunile provocate de streptococul beta hemolitic de grup A.

Citește și:
Tot ce trebuie să ştii despre sinuzita la copii
Tot ce trebuie să ştii despre meningita la copii: cauze simptome şi tratament
Cum funcţionează sistemul imunitar al copiilor?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa