Faringita streptococică la copii

Alexandra Ion

Se spune că lunile ianuarie și februarie sunt tipice pentru faringita streptococică

Faringita streptococică este o boală contagioasă des întâlnită la copiii care frecventează colectivități. Cel mai des, afectează copiii din segmentul de vârsta 4-10 ani. Boala se manifestă la toate categoriile de vârstă, dar copiilor (și părinților lor) le poate face mari probleme. Faringita streptococică întră în categoria afecțiunilor respiratorii contagioase produse de bacterii (mai puțin de 10% din afecțiunile faringiene sunt produse de bacterii, cele mai multe, peste 90%, având drept agenți patogeni virusuri).

Poate genera complicații serioase

Din categoria mai largă a faringitelor bacteriene, cea mai agresivă este faringita streptococică, care poate fi provocată de streptococul beta-hemolitic grup A. Boala în sine nu este gravă, dar foarte serioase sunt complicațiile pe care aceasta le poate genera (otite, pneumonii, afecțiuni cardiace, reumatism juvenil, afecțiuni renale), dacă nu este identificată și tratată corect.

Streptococul beta-hemolitic grup A are o perioadă de incubaţie de la 2, până la 5-6 zile şi se transmite prin contact direct între bolnavul contagios (care poate să nu prezinte încă semnele bolii) și persoanele sănătoase, prin intermediul picăturilor de salivă sau al secreţiilor nazale. Riscul contactării bolii este foarte mare în colectivitățile de copii – școli, creșe, grădinițe, locuri de joacă.

Medicul poate identifica, la examenul clinic, diferența între o faringită virală simplă și faringita streptococică, dar analizele de laborator (exudatul faringian) sunt singurele care pot pune diagnosticul cu certitudine. Este foarte important ca această analiză să fie făcută pentru a trata și elimina complet streptococul beta-hemolitic și toate posibilele complicații ulterioare ale acestuia.

Faringita virală are o simptomatologie generală foarte asemănătoare cu o răceală puternică la care se adaugă și durerea în gât. Nasul curge, copilul face febră (mai mică de 38 de grade), tusește, strănută, are stare generală alterată, poate să fie răgușit și are probleme de înghițire din cauza durerilor din gât. Amigdalele pot fi ușor umflate la palpare, dar nu sunt dureroase.

Faringita streptococică are un tablou clinic diferit. Copilul are febră mai mare de 38 de grade, nu este răgușit și nu tușește, nu-i curge nasul, dar are amigdalele puternic tumefiate și dureroase la atingere și palpare, durere violentă la înghițire, stare generală mult alterată, poate prezenta vărsături sau complicații respiratorii.

Dacă în primul caz boala trece cu antitermice, antiinflamatorii și analgezice ușoare locale pentru gât, în cazul faringitei streptococice, după confirmarea prezenței streptococului prin analize de laborator, tratamentul cu antibiotice este obligatoriu, și se impune și efectuarea unor noi seturi de analize pentru confirmarea eradicării streptococului.

Ce este foarte important de știut:

1. Boala nu este gravă. Dacă este tratată complet, se vindecă fără probleme în peste 90% din cazuri.
2. Tratamentul trebuie urmat cu strictețe, iar repetarea investigațiilor de laborator este obligatorie.
3. Părinții ai căror copii au faringită streptococică trebuie să anunțe colectivitățile pe care copilul le frecventează pentru a preveni răspândirea bolii și a identifica și trata copiii care au contactat boala.

Citește si:

Bronhopneumonia la copil

Pneumonia la copil: când ne facem griji

Ajutor, este răceală sau gripă?

Tot ce trebuie să ştii despre sinuzita la copii

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa