Febra la copii. 8 informații de bază pe care orice părinte trebuie să le știe

Febra este un semn important care îţi oferă informaţii despre starea de sănătate a copilului tău şi nu este o boală în sine.

Alexandra Constantin

Febra la copii. Când este de fapt febra o urgență medicală, cum se măsoară corect temperatura corporală, ce înseamnă de fapt febră, când trebuie să mergem neapărat la medic – la toate aceste întrebări și multe alte nelămuriri legate de febră îți răspundem în rândurile de mai jos.

Febra este răspunsul organismului la o infecţie sau la creşterea temperaturii din mediul ambiant. Un alt motiv serios poate fi deshidratarea sau, după cum vei constata din proprie experienţă, vaccinurile, unele medicamente produc şi ele febră ca reacţie adversă. Febra în sine nu este, aşadar, o boală, ci un avertisment că în organism ceva nu e în regulă.

Temperatura de 37,5 la bebe

Bebelușul tocmai s-a trezit și e îmbujorat, iar la atingere pare că este mai cald ca de obicei. Tocmai ce i-ai luat temperatura cu un termometru digital și pare că are 37.5. E cazul să îi dai un antitermic sau să suni la medicul pediatru?

Cel mai bine este știi că de fapt această temperatură nu reprezintă că micuțul are febră. O temperatură rectală de până în 38 de grade este considerată ca fiind stare normală, chiar și în rândul bebelușilor, susțin specialiștii citați de www.babycenter.com.

La bebeluși, ca și în cazul adulților, temperatura corporală poate să crească din diferite motive, printre care suprasolicitarea sau scoaterea micuțului din apa caldă de baie. Știai că și momentul zilei poate să influențeze temperatura corporală? De exemplu, ea are tendința de a crește mai ales seară și să scadă spre dimineață. Așa că nu se pune problema de febră la copii decât dacă temperatura depășește 38.5.

Temperatura rectală, cea mai precisă

Chiar dacă termometrele digitale pe care le găsești în comerț sunt mai ușor de folosit decât cele clasice, bine este să știi că cea mai precisă metodă de măsurare a temperaturii este cea rectală (niciodată nu trebuie măsurată cu un termometru de sticlă deoarece există riscul ca această să fie deteriorat), cu atât mai mult la copiii de până în 3 ani.

„Doar temperatura rectală este cea exactă. Termometrele folosite la nivelul frunții, a urechii sau a axilei nu sunt la fel de precise”, explică Tyeese Gaines, medic Unitatea de Primiri Urgențe în New Jersey, SUA. Celelalte tipuri de termometre pot indica o temperatură mai mică sau chiar mai mare decât cea reală, fapt ce poate face ca părintele să ajungă la spital cu copilul fără să fie cu adevărat nevoie.

  • Dacă vrei să afli mai multe dezpre creșterea copiilor, îți recomandăm ”Cartea bebelușului”, scrisă de Dr. Sears pe care o găsești AICI.

Cum luăm temperatura rectală?

Febră înseamnă temperatură de peste 38 de grade Celsius, măsurată intrarectal, timp de 2 minute, la copiii de până în 3 ani, sau la subsuoară, timp de 5 minute, la copiii mai mari de 3 ani. În general, îi pui termometrul doar de 2 ori pe zi: dimineaţa şi seara. Dacă are febră mare în zori, îi mai măsori o dată temperatura la zece minute după administrarea antipireticului, pentru a vedea dacă începe să scadă. 

Ai nevoie de un termometru din sticlă sau de unul electronic. Indiferent de model, dezinfectezi cu alcool medicinal vârful acestuia, îl ungi cu cremă sau ulei, apoi îl introduci rectal. Oricât de stresant ţi s-ar părea, dacă nu agiţi termometrul în stânga şi-n dreapta, nu îi produci copilului nici o leziune, ba, mai mult, vei constata că pe copil nu îl deranjează. Diferenţa dintre temperatura rectală şi cea axilară este de patru liniuţe.

Febra la copii: virală sau bacteriană? Diferența contează mult

Febra virală apare atunci când corpul bebelușului se luptă cu o afecțiune cauzată de un virus, indiferent dacă este o problemă intestinală sau o răceală. De cele mai multe ori acest tip de febră nu durează mai mult de trei zile și nu este nevoie de tratament cu antibiotice.

Carrie Brown, medic pediatru în cadrul Spitalului de Copii din Arkansas, SUA.

Febra bacteriană, pe de altă parte, este cauzată de o infecție bacteriană, cum sunt cele care apar la nivelul urechii (o parte dintre acestea pot să fie și virale), a tractului urinar, a pneumoniei bacteriene sau a meningitei.

Infecțiile bacteriene sunt mai rar întâlnite decât cele virale, dar pot duce la apariția unor boli care pot avea consecințe grave asupra sănătății dacă nu sunt tratate la timp. Mai mult, medicii recomandă adesea tratamentul cu antibiotice pentru a trata febra de acest tip.

Cauze febră peste 37,5

Febra poate apărea frecvent în următoarele situaţii:

  • infecţii ale căilor respiratorii superioare (faringite, amigdalite, otite medii, sinuzite)
  • infecţii ale căilor respiratorii inferioare (bronşiolite, pneumonii)
  • tulburări gastrointestinale (gastroenterocolite bacteriene/virale)
  • infecţii ale căilor urinare
  • administrarea unui vaccin (creşterea temperaturii este una din reacţiile obişnuite la care mama trebuie să se aştepte în acest caz; de ajutor sunt siropurile antitermice sau supozitoarele speciale pentru copii)

Mergi cu copilul la medic cât mai rapid dacă:

  • este mai mic de 3 luni și are temperatura rectală mai mare de 38 sau 38.5 de grade C;
  • are mai puțin de 2 ani și febra continuă se crească la 24 de ore de la debut;
  • are 2 ani sau mai mult și are febră de mai mult de trei zile;
  • micuțul are episoade dese când temperatura rectală depășește 40 de grade C.
Temperatura normală a corpului în funcție de vârstă.

Febra reprezintă o urgență la copiii mai mici de 3 luni

Temperatura rectală de 40 de grade C la un bebeluș mai mic de 3 luni reprezintă o urgență medicală, potrivit Asociației Americane de Pediatrie. Nu ezita în acest caz să mergi cu copilul la cel mai apropiat spital de pediatrie indiferent de oră. De asemenea, cel mai bine este să nu administrezi bebelușului medicamente pentru a reduce temperatura fără recomandarea medicului (mai ales că acestea pot face ca unele simptome prezente să se amelioreze până ajungi la spital).

Temperatura mai mare de 40 de grade C la bebeluși cu vârsta de până în 3 luni este considerată urgență medicală din două motive. „Stratul protector dintre celulele din fluxul sangvin și cele de la nivelul sistemului nervos este foarte subțire în primele luni de viață. Iar acest lucru înseamnă că bacteriile (în cazul infecțiilor bacteriene) se răspândesc și pot agrava și mai mult situația”, adaugă medicul pediatru Carrie Brown.

De asemenea, doctorul Tyeese Gaines spune că ,,semnele unei infecții nu sunt la fel de vizibile la un bebeluș așa cum este cazul la copiii mai mari. Mai mult, există riscul ca ei să dezvolte o infecție la nivel sangvin fără ca simptomele să fie evidente”.

Febra la copii: tratează simptomele, nu gradele arătate de termometru

Cu cât este mai mare febra, cu atât este mai bolnav copilul – consideră mulți părinți. Dar acest lucru nu este deloc așa. În timp ce unii copii sunt destul de activi și se joacă liniștiți când au temperatura rectală de 39.5, alții par obosiți și au o stare de moleșeală dacă termometrul indică 38.3.

Asta înseamnă că dacă micuțul se simte bine deși are stare febrilă nu trebuie să îi administrăm antitermic? Este corect – este de părere Janice Sullivan, purtătorul de cuvânt al Asociației Americane de Pediatrie.

Tratează starea de disconfort, nu temperatura. Și asta deoarece febra la copii este semnul care arată că organismul luptă cu infecția. Febra nu numai că face ca organismul să nu mai fie la fel de ospitalier cu germenii, ci declanșează o reacție din partea sistemului imunitar (celulele albe din sânge ajung să lupte cu bacteriile sau cu virușii).

Janice Sullivan, purtătorul de cuvânt al Asociației Americane de Pediatrie.

Febra este de fapt o reacție sănătoasă

Febra la copii nu înseamnă automat apariția daunelor la nivelul creierului. „În sine febra nu provoacă nici un rău. Chiar și convulsiile febrile pe care unii copii le au când temperatura corporală crește sunt de cele mai multe ori inofensive. Bine de știut este că antitermicele ajută la reducerea febrei, dar nu și la prevenirea unui astfel de episod. Nu uita de fapt că febra arată că organismul copilului luptă împotriva bolii, mai exact că sistemul imunitar funcționează. La fel de important este să păstrezi legătura cu medicul pediatru în tot acest timp”, spune doctorul Tyeese Gaines.

Febra la copii: folosește cu atenție medicamentele

Medicamentele de tipul ibuprofen și paracetamol ajută la reducerea febrei pe termen scurt, dar și la ameliorarea stării de disconfort. Dar bine este ca înainte să apelezi la acestea să încerci metodele pe care le ai la-ndemână: fă copilului o baie cu apă călduță, șterge-l cu buretele în special în zona axilelor și a frunții, lasă-l cu mai puține haine pe el.

De ajutor este și să-l menții hidratat în tot acest timp, dar și să aerisești încăperea în care se află (mută-l în altă cameră cât timp aerisești). Apelează la antitermice doar dacă temperatura lui corporală nu se reduce în urma aplicării acestor măsuri și nu uita că este esențial să ceri sfatul medicului pediatru dacă este vorba de un bebeluș mai mic de 3 luni.

Regulile de administrare pentru antitermice. Cum le combinați

Manevrele fizice de scădere a febrei este bine să le asociem cu medicamente antitermice, după schema de mai jos, pe care ne-o detaliează medicul pediatru Anca Cochino.

a. Paracetamol, care este recomandat de la naştere (suspensii: panadol, calpol, eferalgan).

b. Sau îi putem da Ibuprofen recomandat de la 3 luni şi 6 kg (există multe preparate pe piaţă, dintre cele mai cunoscute fiind ibugesic, ibalgin, nurofen, marcofen etc şi supozitoare cu ibuprofen).

c. După 8 luni şi 8 kg se poate folosi metamizol sodic (alvotor, algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin), dar este de preferat să îl folosim cât mai rar şi doar dacă febra este mare, peste 39.5 ᵒ C intrarectal.

Dozele medicamentelor antitermice se calculează în funcţie de vârstă şi de greutate corporală. Distanţa dintre dozele aceluiaşi medicament este bine să fie măcar de 6-8 ore. Dacă febra apare mai repede de 6 ore putem asocia un alt medicament, cu o altă substanţă activă.

Cea mai frecventă asociere este ibuprofen cu paracetamol. Dar nu este obligatoriu să îi dăm la 4 ore alternativ, unul sau altul, dacă copilul nu are febra. Este recomandat să îi dăm medicamente doar când febra creşte peste 38.5º C intrarectal.

Valori de temperatură și denumirea specifică

Mituri despre febră

  • Febra provoacă leziuni creierului
    Febra de 40-41 oC este periculoasă, dar febra naturală dată de infecţiile bacteriene/virale nu trece de 40 oC.
  • Febra netratată ajunge la 41-42 o C
    Dacă cel mic nu este ţinut la cald şi nu este înfofolit, chiar şi netratată, febra se opreşte la 40 oC . Termostatul central menţine febra în infecţii la limite sigure.
  • Febra netratată conduce la convulsii
    Numai 4% din copii pot face uneori convulsii la febră şi, de obicei, este vorba de copiii cu vârste între 6 luni şi 5 ani.

Reguli de știut pentru părinți

Există situaţii, mai ales în primele 24-48 de ore de boală, când febra scade doar puţin după medicamente şi împachetări. De exemplu, poate scădea de la 39-40º C intrarectal doar până la 38.5-38.8º C intrarectal.

Dacă copilul are stare generală destul de bună, reuşeşte să se hidrateze corespunzător şi urinează aproape normal, atunci necesită medicamente doar când febra urcă din nou spre 39-40 ᵒ C intrarectal.

Uneori, în timp ce creşte febra, copilul se poate simţi rău, să aibă frison, să i se facă foarte somn sau să verse. În aceste condiţii, foarte mulţi copii refuză medicamentele de tip suspensie și va trebui să folosim supozitoare.

În general, majoritatea copiilor tolerează bine episoadele de febra.

Trebuie să ştim că oricare din medicamentele antitermice pe care le folosim necesită cel puţin o oră să îşi facă efectul. În acest timp, dacă febra este mare (depăşeşte 39.5 ᵒ C intrarectal) şi dacă copilul nu are frison, putem să folosim metodele fizice de scădere a febrei (împachetările sau baia hipotermizanta).

Când a trecut pericolul?

Dacă febra este rezultatul unei infecţii virale sau reacţie la un vaccin, trebuie urmărită cu înverşunare 48 de ore. Fii vigilentă şi verifică temperatura puiului, atingându-i ceafa şi, toracele şi la cea mai mică îndoială, apelează la termometru. Dacă sare de 38,5° C, reciteşte acest articol şi ia-o de la capăt.

Convulsiile febrile

4% dintre copii pot face la temperaturi mai mari de 38,5°C. convulsii, denumite convulsii febrile. Copilul devine palid, încordat şi poate avea mişcări involuntare ale mâinilor şi/sau picioarelor. De obicei, convulsiile febrile durează câteva minute.

Deşi imaginea lor este înspăimântătoare, cel mai adesea convulsiile febrile nu lasă sechele. Singura problemă este că riscul ca ele să se repete în timpul episoadelor de febră este mai crescut decât la copii care nu le-au avut niciodată. Vestea bună este că spre vârsta de 5 ani ele dispar complet.

În timpul convulsiei nu-i da copilului nimic să bea şi nu încerca să-l ţii nemişcat. Asigură-te că cel mic respiră şi că nu poate să cadă din pat. Sună serviciul de urgenţă 112 sau mergi cât mai repede la camera de gardă a unui spital de urgenţă pentru copii.

Îți recomandăm și următoarele articole legate de febră și îngrijirea copilului când este bolnav: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa