Febra la copilul mic (între 1 şi 4 ani). Cum o poți scădea și când trebuie să mergi la spital

Marina Rosenfeld

Conform medicilor de la Academia Americană de Pediatrie, temperatura normală a corpului este 36- 38 grade Celsius. Dacă temperatura e mai mare decât 38 de grade, atunci se consideră febră. Specialiştii citați de la babycenter.com ne dau mai multe detalii despre febra la copilul mic, între 1 și 4 ani.

Puneţi mâna pe fruntea copilului. Dacă vi se pare mai caldă ca de obicei, probabil copilaşul are febră, iar acesta este un semn că organismul luptă împotriva unei infecţii. Măsurarea temperaturii copilului poate confirma această suspiciune şi îl va ajuta pe medicul copilului să găsească cea mai bună soluţie pentru a-i reda sănătatea.

Când este periculoasă febra la copilul mic?

Nu doar valoarea temperaturii indică gravitatea unei boli. Comportamentul copilului e un factor important. O febră mare care nu împiedică copilul să se joace sau să mănânce normal nu este un motiv de mare îngrijorare. La fel, activitatea fizică e un factor important. Țineți cont de faptul că cei mici se supraîncălzesc dacă aleargă sau dacă tocmai s-au trezit din somn. Ca o regulă generală, temperatura creşte după-amiaza şi scade între miezul nopţii şi dimineaţă.

Când ar trebui să mă adresez medicului în caz de febră la copilul mic?

Părinții sunt primele persoane care observă când copilul este bolnav. Când apar semne de disconfort, el trebuie consultat de medic. În general, e foarte important cum arată şi se poartă copilul. Dacă e vioi şi bea lichide, nu e nevoie de medic decât dacă febra mare persistă mai mult de 24 de ore. Cereţi sfatul medicului, uneori el vă poate spune să îl anunţaţi dacă temperatura urcă peste 38 de grade.

Asociaţia Americană de Pediatrie vă sfătuieşte să cereţi sfatul medicului dacă are simptome ca: pierderea poftei de mâncare, durere de urechi,  somnolenţă, vărsături sau diaree.

Adresaţi-vă medicului şi dacă:

  • Observaţi că tenul copilului e foarte palid şi că urinează foarte puţin
  • Observaţi o erupţie inexplicabilă care ar putea indica o problemă mai serioasă asociată cu febra. Bubiţe mici care nu se deschid la culoare când le apăsaţi sau pete mari vineţii pot indica o infecţie bacteriană severă.
  • Copilul nu poate respira sau respiră mai greu decât de obicei chiar dacă îi curăţaţi nasul cu o pară de cauciuc.

Cum se tratează febra copilului mic?

Când copilul este alert, se hidratează şi nu are alte simptome care să sugereze o boală serioasă, ați putea să aşteptaţi încă 24 de ore înainte să îl duceţi la medic. Uneori, febra este primul semn de boală la copii, iar medicul ar putea să nu găsească nimic precis când îl consultă.

În funcţie de cât de rău se simte copilul, medicul va sugera să îi administraţi paracetamol sau nurofen pentru a scădea febra.

Când copilul are simptome care sugerează o boală serioasă sau o infecţie trebuie să-l vadă un medic, iar dacă acesta nu e la cabinet, vă puteţi adresa serviciilor de urgenţă.

Este mai bine să scădem febra sau să lăsăm corpul să lupte cu infecţia?

Deoarece febra este o parte importantă din sistemul de apărare al organismului împotriva bacteriilor şi a virusurilor, unii cercetători susţin că temperatura ridicată ar putea să ajute organismul să lupte mai eficient împotriva infecţiilor. Bacteriile şi virusurile preferă un mediu de până în 37 de grade Celsius. Febra transmite globulelor albe şi anticorpilor să lupte cu infecţia.

Pe de altă parte, dacă temperatura e mai ridicată, nu va putea mânca sau bea apă, ceea ce îngreunează procesul de vindecare.

Dacă febra nu e mare și nu îi afectează deloc comportamentul, nu trebuie să-i daţi nimic ca să i-o scădeţi. Oferiţi-i multe lichide ca să nu se deshidrateze şi nu-l îmbrăcaţi prea gros pentru culcare.

Dacă temperatura copilului e mai mare din cauză că a fost prea îmbrăcat sau a fost prea activ ziua, lăsaţi-l cu haine mai subţiri.

Cu ce medicamente se tratează febra?

Puteţi folosi paracetamol sau ibuprofen pentru a coborî febra copilului. Atenţie când şi cum administraţi medicamente copilului. Doza se stabileşte în funcţie de greutate. Folosiţi mereu seringa de măsurare pentru a-i administra copilului exact cât are nevoie.

Nu administraţi mai mult decât este necesar. Prospectul pentru paracetamol recomandă administrarea la fiecare 4 ore de maximum 5 ori pe zi, iar a nurofenului la fiecare 6 ore, maximum de 4 ori pe zi. Nu administraţi niciodată aspirină copilului. Aspirina poate duce la sindromul Reye care poate cauza chiar decesul.

Există alte modalităţi de a scădea febra copilului mic?

Puteţi reduce febra copilului mic dacă îl tamponaţi cu apă călduţă. Niciodată să nu încercaţi să reduceţi febra copilului tamponându-l cu alcool, alcoolul se absoarbe prin piele şi intră în sânge. În felul acestea se va răcori repede, dar temperatura va urca şi mai tare.

Dar dacă face convulsii febrile?

Febra poate uneori cauza convulsii la copilul mic. Sunt comune la copiii cu vârste între 6 luni şi 5 ani.

Un copil cu o astfel de criză îşi dă ochii peste cap, îi curge saliva sau vomită. Membrele vor fi ţepene, iar corpul va fi zgâlţâit de convulsii. În cele mai multe cazuri, aceste convulsii nu sunt periculoase, dar cu siguranţă aşa ceva v-ar speria.

Ce să fac dacă febra revine?

Antitermicele reduc temperatura dar nu tratează cauza, adică infecţia, iar copilul va avea febră până când infecţia este eliminată. Iar asta poate dura 2-3 zile.

Unele infecţii cum ar fi gripa pot dura chiar şi o săptămână. Dacă copilul face tratament cu antibiotic pentru tratarea unei infecţii bacteriene, va dura cam 48 de ore până scade febra.

Copilul meu are febră fără alt simptom, ce nu e în regulă?

Când un copil are febră fără să-i curgă nasul sau să tuşească să vomite sau să aibă diaree, e greu de stabilit ce are. Sunt multe infecţii virale cum ar fi roseola care se manifestă prin 3 zile  de febră urmate de o erupţie uşoară pe trunchi. Alte infecţii, cum ar fi meningita, infecţiile de tract urinar sau bacteremia pot declaşa febră. Dacă după 24 de ore are încă o febră de 39 sau peste 39 grade Celsius, mergeţi la medic.

 

Surse:

AAP. Undated. Fever. American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/fever/Pages/defaut.aspx

Mayo Clinic. Undated. Fever. http://www.mayoclinic.com/health/fever/DS00077

MedlinePlus. Undated. Fever. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003090.htm

Texas Children’s Hospital. Undated. Myths about fever. http://www.texaschildrenshospital.org/Parents/TipsArticles/ArticleDisplay.aspx?aid=851

UpToDate. Undated. Fever in children. http://www.uptodate.com/contents/patient-information-fever-in-children

 

 

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa