A fost adoptată legea privind combaterea ambroziei. Ce amenzi primesc cei care nu distrug buruiana

TOTUL DESPRE MAME
lege alergia la ambrozie

Camera Deputaţilor a adoptat, în data de 6 februarie 2018, un proiect de lege care vizează combaterea ambroziei, potrivit căruia cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea şi răspândirea acestei plante vor fi amendaţi cu sume de până la 20.000 de lei.

”Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventiv invazive şi eliminarea prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane”, potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor.

Cel târziu până în data de 30 iunie trebuie distrusă

În scopul distrugerii ambroziei şi prevenirea răspândirii acesteia, proprietarii terenurilor pe care creşte ambrozia vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice, ”măsurile urmând să fie menţinute până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii”.

Şi Beneficiarii lucrărilor de constructie au obligaţia să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia, pe terenurile afectate de lucrări.

”În vederea stabilirii soluţiilor corespunzătoare pentru combaterea buruienii ambrozia, Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturi şi Dezvoltării Rurale desfăşoară anual campanii de informare şi conştientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acestei plante”, se arată în proiectul adoptat.

Amenda între 5.000 și 20.000 de lei

Nerespectarea prevederilor impuse constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment.

”Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole care nu se conformează prevederilor din avertisment şi se sancţionează cu amendă de 750 de lei la 5000 de lei, pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 5000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice”, potrivt sursei citate.

Verificarea şi constatarea nerespectării prevederilor legii, precum şi aplicarea sancţiunii se fac de către o comisie mixtă, construită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipului Bucureşti, comisariatelor judeţene ale gărzii naţionale de mediu, direcţiilor judeţene de sănătate publică şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.

Polenul acestei plante provoacă alergii severe. Ambrozia a fost declarată de către expertii Comisiei Europene o “specie periculoasă pentru sănatate”.

Camera Deputatilor este for decizional în acest caz.

Particularitățile alergiei la ambrozie

Deși foarte multe persoane ce au teren alergic consideră primăvara ca fiind sezonul cel mai dificil din cauza manifestărilor ce pot apărea din cauza polenului, un anumit tip de polen, și anume cel provenit de la ambrozie, ne dă multe bătăi de cap la sfârșit de vară și început de toamnă. Polenul de ambrozie atinge punctul culminant pentru peroanele alergie exact la mijlocul lunii septembrie. Acesta poate cauza rinite alergice sezoniere ce afectează o mulțime de persoane.

Cum se manifestă alergia la ambrozie

Simptomele alergiei la ambrozie sunt aproape similare cu cele ale oricărei alergii la polen:

–          Strănut

–          Rinită

–          Congestie nazală

–          Dureri de cap

–          Ochi iritați

–          Mâncărime în gât

Polenul de ambrozie poate de asemenea să agraveze simptomele astmului ceea ce conduce la tuse și respirație șuierătoare.

Aflați mai multe despre ALERGIA LA AMBROZIE

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa