Fumatul pasiv este nociv pentru copil

Anca Vlad
fumatul pasiv

Fumatul în preajma unui copil poate fi considerat o formă de abuz, susține profesorul Adam Goldstein, director al Programului Anti-Tabac din cadrul Universității din Nord Carolina, SUA.

Fumatul pasiv, mai dăunător pentru copii decât pentru adulți

De exemplu,conform unui raport din 2015 al Ministerului Sănății din Indonezia, peste 40 de milioane de copii din această țară au fost fumători pasivi deoarece au fost ținuți în preajma adulților care fumează.

O țigară conține mai mult de 240 de produse chimice cancerigene, printre care formaldehida, benzenul, clorura de vinil, arsenic, amoniacul și acidul cianhidric. Știați, însă, că fumul exhalat de un fumător conține de cinci ori mai mult bioxid de carbon, de trei ori mai mult gudron și nicotină și de 46 de ori mai mult amoniac decât cel inhalat? Asta înseamnă că șansa ca un fumător pasiv să dezvolte o formă de cancer este de 50 de ori mai mare decât la un fumător activ.

Plămânii copiilor sunt mai mici decât ai unui adult, motiv pentru care micuții respiră mai des. Din această cauză, ei pot inhala mai multe produse chimice periculoase. Mai mult, sistemul imunitar al copiilor nu este complet dezvoltat, făcându-i mai vulnerabili în fața infecțiilor respiratorii ca bronșita și pneumonia. Bebelușii care sunt expuși mult timp fumului de țigară sau ale căror mame sunt fumătoare sunt mult mai expuși Sindromului sorții subite a bebelușului, prin comparație cu cei care sunt feriți de aceste noxe.

În 2012, UNICEF a dat publicitații un raport care arată că pneumonia este prima cauză a infecțiilor respiratorii acute cauzate de inhalarea fumului de țigară.

Impactul fumului de țigară asupra sănătății copilului

În afară de cele două probleme de sănătate amintite mai sus, fumul de țigară inhalat de  copii, bebeluși sau fetușii din burtica unei mame fumătoare pot cauza și alte afecțiuni.

  • Greutate scăzută la naștere. Gravidele care inhalează fum de țigară sau sunt fumătoare active au șanse mult mai mari să dea naștere unui copil cu o greutate mică sau cu probleme de sănătate.
  • Plămâni insuficient dezvoltați. Bebelușii care inhalează constant fum de țigară încă de la naștere vor avea plămânii slab dezvoltați și vor fi predispuși la afecțiuni respiratorii.
  • Astm. Fumatul pasiv le poate provoca micuților care au suferit de astm recăderi însoțite de crize puternice și dese.
  • Probleme respiratorii. Copiii care trăiesc alături de părinți fumători sunt mai vulnerabili la tuse, tuse productivă (cu flegmă), respirație șuierătoare sau greutate în respirație față de cei ai căror părinți nu fumează sau nu o fac în preajma micuților.
  • Probleme de dezvoltare. Expunerea pe termen lung la fumul de țigară îi poate afecta sau distruge copilului capacitatea de învățare. Chiar și în cantități mici, acest fum este foarte toxic. La nivel mondial, mai mult de 22 de milioane citesc cu greutate din cauza expunerii la fum de țigară.
  • IQ scăzut. Copiii ai căror mame sunt fumătoare înrăite (au fumat în timpul sarcinii un pachet de țigări pe zi) au un IQ cu 2,87 puncte mai scăzut decât al copiilor cu părinți nefumători.
  • Tulburări comportamentale. Un copil conceput de o mamă nefumătoare care a fost însă expusă fumatului pasiv în timpul sarcinii ca și cei născuți dintr-o mamă fumătoare prezintă acelaşi risc de ADHD.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa