Vârsta până la care ar trebui interzise electronicele. Recomandările Academiei Americane de Pediatrie

TOTUL DESPRE MAME

Academia Americană de Pediatrie și Societatea Canadiană de Pediatrie trag un semnal de alarmă cu privire la timpul petrecut de copiii de până în 12 ani pe gadgeturi.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani nu ar trebui să fie expuși deloc în fața tehnologiei, cei de 3-5 ani ar trebui să se limiteze la o oră pe zi, iar cei cu vârsta cuprinsă între 6-18 nu ar trebui să petreacă mai mult de două ore pe zi, ceea ce este destul de dificil în condițiile în care majoritatea folosesc calculatorul pentru a-și face temele și, dacă mai punem la socoteală faptul că din ce în ce mai mulți copii au la dispoziție un smartphone și o tabletă, sfaturile celor de la Academia Americană de Pediatrie sunt greu de urmat.

Statisticile spun că atât copiii, cât și tinerii folosesc cantitatea recomandată de tehnologie de 4-5 ori mai mult, având consecințe grave asupra sănătății acestora. Gadgeturile precum telefoanele mobile, tabletele, jocurile electronice sunt din ce în ce mai solicitate și folosite de către cei mici, conform Common Sense Media, iar aceștia din urmă au realizat un studiu oficial, conform căruia există 10 motive pentru care copiii sub 12 ani nu ar trebui să le folosească deloc,  potrivit Huffingtonpost.

Iată care sunt cele 10 motive:

1. Dezvoltarea timpurie a creierului:
Supraexpunerea la gadgeturi și tehnologie (telefoane mobile, iPad-uri, TV, Internet, tablete) aduce după sine o serie de probleme precum deficitul de atenție, întârzierile cognitive, tulburări de învățare și impulsivitate crescută. Un creier în curs de dezvoltare nu ar trebui expus în fața tehnologiei.

2. Întârzieri în dezvoltare:
Mișcarea de orice fel sporește atenția și capacitatea copilului de învățare, iar utilizarea gadgeturilor până la vârsta de 12 ani este în detrimentul dezvoltării copilului. De aceea, în prezent, unu din trei copii ajunge pe băncile școlii cu o dezvoltare întârziată.

3. Epidemie de obezitate:
Creșterea numărului de copii care suferă de obezitate nu este deloc întâmplătoare. Utilizarea televizorului și a jocurilor video se corelează cu această afecțiune din ce în ce mai des întânită.

Se pare că studiile arată că un procent de peste 30% dintre copiii care dețin un televizor în cameră și care dețin diferite gadgeturi suferă de obezitate, devenind astfel viitori adulți predispuși să dezvolte afecțiuni grave precum diabetul zaharat, accident vascular cerebral sau infarct. Specialiștii atrag atenția părinților asupra ritmului de expunere în fața tehnologiei, spunând că noile generații de copii vor trăi mai puțin decât părinții acestora.

4. Lipsa unui somn de calitate:
Atunci când copiii nu sunt supravegheați de către părinți, aceștia dorm mai puțin și mai prost. În același timp, rezultatele școlare sunt și ele afectate.

5. Afecțiuni mentale:
Expunerea fără măsura la tehnologie provoacă depresie, anxietate, tulburări de atașament, deficit de atenție, autism, psihoză, tulburări bipolare și un comportament problematic la copii. În Canada, există deja niște cifre îngrijorătoare: unul din șase copii sunt diagnosticați cu o afecțiune psihică și majoritatea urmează tratamente pe bază de medicamente psihotrope periculoase.

6. Agresivitate:
Expunerea copiilor la violența fizică, verbală și sexuală îi încurajează să adopte un comportament similar. De exemplu, jocul video „Grand Theft Auto V” portretizează imagini explicite de crimă, tortură și violență, la fel ca în cazul filmelor și emisiunilor difuzate la TV.

7. Demență digitală:
Conținutul media de mare viteză poate contribui la  apariția deficitului de atenție, precum concentrația și memoria scăzută, iar un copil care nu poate fi suficient de atent, nu poate învăța.

8. Dependență:
În cazul acesta și părinții ar trebui să acorde o atenție mai mare la utilizarea gadgeturilor pentru că cei mici pot percepe acest lucru ca pe o lipsă de atașament din partea părinților, caz în care își pot găsi refugiul emoțional în gadgeturi. Studiile arată că 1 din 11 copiii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani sunt dependenți de tehnologie.

9. Expunerea la radiații:
În anul 2011, Organizația Mondială a Sănătății clasifică telefoanele mobile (și alte dispozitive fără fir), ca un risc de categoria 2B – posibil cancerigen, din cauza emisiilor de radiații. Problema este că tinerii și copiii prezintă o sensibilitate mai mare decât adulții pentru că sistemul imunitar și creierul lor sunt încă în curs de dezvoltare.

10. Educație nesustenabilă:
Felul în care sunt crescuți și educați copiii cu tehnologia de astăzi arată că, deși copiii sunt viitorul nostru, pentru ei nu există un viitor dacă fac exces de gadgeturi și tehnologie.

Chris Rowan (pediatru) și Andrew Doan (neurolog), alături de Academia Americană de Pediatrie au realizat un ghid de utilizare a gadgeturilor și a tehnologiei de către copii, după cum urmează:

gadgeturi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa