Grăsimi sănătoase în alimentația copiilor. Care sunt cele mai bune

Ramona Dinescu
avocado

Grăsimile reprezintă o parte esențială a dietei copiilor și adolescenților deoarece joacă un rol extrem de important în creștere și dezvoltare, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Alimentele grase sunt, de obicei, asociate cu supraponderabilitatea, obezitatea, bolile de inimă și diabetul, însă, a mânca grăsimile potrivite înseamnă a furniza organismului o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Există trei tipuri diferite de grăsimi: grăsimile nesaturate, grăsimile saturate și grăsimile trans. Grăsimile nesaturate sunt considerate cele mai sănătoase grăsimi din alimentația copiilor.

De ce sunt atât de importante grăsimile în alimentația copiilor?

Așa cum am mai spus, grăsimile reprezintă o parte importantă a dietei copiilor și adolescenților. Ele joacă un rol esențial în dezvoltarea creierului copilului și îl ajută să atingă maximul potențialului de creștere. Grăsimile sunt folosite în organism ca și combustibil și ajută corpul să absoarbă vitaminele liposolubile A, D, E și K.

Grăsimi sănătoase în alimentația copiilor și tipuri de grăsimi

Grăsimi nesaturate

Grăsimile nesaturate sunt considerate a fi cele mai sănătoase grăsimi în alimentația copilului. Acestea includ grăsimile polinesaturate și mononesaturate. Ele sunt importante pentru dezvoltarea creierului, a ochilor și a sistemului nervos, în special la bebeluși. De asemenea, acește grăsimi s-a demonstrat că ajută la scăderea riscului de apariție a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale, acest lucru deoarece au capacitatea de a crește colesterolul bun din sânge (HDL).

Surse foarte bune de grăsimi nesaturate sunt somonul, nucile, semințele, uleiul de măsline, de cânepă și avocado.

Grăsimi saturate

Grăsimile saturate se găsesc de obicei în carne și în produsele animale. Acestea păstrează mâncarea ambalată să rămână proaspătă pentru mai multă vreme, iar alimentele coapte capătă o textură afumată. Grăsimile saturate pot crește riscul apariției bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale deoarece ele ridică nivelul colesterolului rău în sânge (LDL).

Surse de grăsimi saturate pot fi: uleiul de cocos, brânza, carnea grasă, margarina și untul.

Grăsimi trans

Grăsimile trans sunt considerate cele mai puțin sănătoase grăsimi. Ele duc la creșterea colesterolului rău (LDL) și la scăderea colesterolului bun (HDL) din sânge, lucru care poate duce la apariția bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Surse de grăsimi trans: alimente de la fast food prăjite în ulei, alimente semipreparate precum dulciurile.

Grăsimile pentru copii mici

Pentru copiii mai mici de doi ani, alimentele bogate în grăsimi precum laptele, iaurtul sau brânza sunt foarte recomandate. Grăsimile furnizează celor mici o sursă importantă de energie și nutrienți esențiali.

Copiilor mici nu ar trebui să li se dea lapte degresat, lapte de soia, de orez sau de migdale, asta până nu împlinesc măcar doi ani. Dacă copilul tău are alergie la laptele de vacă atunci ar trebui să-l alăptezi sau să-i oferi formulă de lapte praf până la vârsta de doi ani.

De ce cantitate de grăsimi are nevoie un copil?

Cantitatea de grăsimi de care are nevoie organismul se bazează pe necesarul caloric al fiecărei persoane. De exemplu, un adolescent ar trebui să obțină între 25 și 35% din necesarul său caloric din grăsimi.

Procentul de calorii obținute din grăsimi de către cei mici, ar trebui calculat în vârstă de vârstă.

Copilul între 1 și 3 ani ar trebui să primească 30-40% din necesarul să caloric din grăsimi.

Copilul între 4 și 18 ani ar trebui să primească între 25 și 35% din necesarul său caloric din grăsimi.

Cum citim etichetele produselor?

Valorile nutriționale scrise pe etichetele produselor din magazine pot fi destul de confuze. Iată de ce trebuie să ții cont:

–          întotdeauna fii atentă la mărimea unei porții;

–         alege alimente care conțin mai puțin de 2 grame de grăsimi saturate și trans.

–          încearcă să alegi produse care nu conțin grăsimi trans.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa