Cât e de eficient triajul din școli și grădinițe pentru a preveni răspândirea gripei?

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
medic copil control

Autoritățile au anunțat că numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 54, iar în 30 ianuarie a fost declarată epidemia de gripă. În ceea ce privește măsurile privind școlile sau grădinițele, vor sunt aceleași: triaj și posibilitatea de suspendare a cursurilor în clasele sau școlile unde absenteismul este mai mare de 20%. 

Oricât de bine intenționate ar fi autoritățile, triajul în școli și grădinițe este o măsură care poate preveni prea puțin răspândirea virusurilor care circulă în această perioadă. Pe de o parte, din cauza faptului că acesta se face după ce copiii petrec deja câteva ore împreună, pe de altă parte pentru că, în foarte multe instituții, din lipsă de cadre medicale, e făcut de persoane neinstruite pentru așa ceva, adică educatori și profesori. Singura măsură cu eficiență maximă este aceea ca părinții să fie responsabili si să îi țină acasă pe copiii ce dau semne de boală acută.

Triaj făcut la plecarea acasă

Mai mulți părinți au semnalat faptul că triajul făcut în școlile în care învață copiii lor a fost absolut inutil. Mama unei fetițe de clasa a IV-a spune că triajul s-a făcut în clasă, cu puțin timp înainte ca elevii să plece acasă. ”Medicul a ajuns în clasa lor cu puțin înainte de ora 12, când aproape se pregăteau să plece acasă. Nici nu mă mir, pentru că e imposibil ca un singur om să examineze sute de copii în timp util”, a spus ea. Un alt părinte susține că, săptămâna trecută, copiii au stat aproape o oră afară, în ger, așteptându-și rândul la triaj. Alții, dintr-o școală de lângă București, s-au plâns că triajul din școala lor mai degrabă îmbolnăvește copiii, pentru că asistenta nu a folosit mănuși și i-a atins în jurul gurii atât pe cei bolnavi, cât și pe cei sănătoși, când le-a verificat gâtul.

„Pentru prima dată în 5 ani, au pus săpun la baie”

Se știe că, în majoritatea școlilor din România, prezența săpunului la baie este un lux. Iar în lipsa acestuia, orice măsură de a încerca prevenirea răspândirii gripei pare o glumă proastă. Teama de îmbolnăvire a responsabilizat se pare câțiva directori, care au găsit resursele necesare și au cumpărat săpun pentru copii. ”În școala băiatului mei, pentru prima dată în 5 ani, au pus săpun la baie. A venit asistenta la ultima oră și s-a uitat cu lanterna în gâtul lor. După părerea mea, triajul făcut astfel a fost degeaba. Totul în condițiile în care în școală sunt copii confirmați cu gripă și internați în spital”, povestește mama unui băiat care învață la o școală din sectorul 3 din Capitală. La liceele din Capitală, unde există un număr mare de îmbolăviri, situația nu e cu nimic diferită: „La noi la școală nu a venit nicio asistentă sau cadru medical să ne întrebe nimic”, ne-a povestit o elevă de clasa a 9-a, de la un liceu din sectorul 2 al Capitalei, unde zeci de copii au absentat săptămâna trecută pentru că erau bolnavi. 

Triajul, responsabilitatea educatorilor și a profesorilor

În unele zone, nu doar săpunul este un lux, ci și prezența unei asistente. Legal, fiecare școală și grădiniță ar trebui să aibă un cadru medical. Însă instituțiile în care nu există așa ceva sunt de ordinul sutelor. „Acolo unde nu există medici școlari, medicii de familie pot prelua această activitate. Primăriile trebuie să contracteze aceste servicii cu medicii și să îi plătească, fiindcă nu e activitate decontată de Casa de Asigurări”, spune medicul Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei. Ea precizează că există și posibilitatea ca un medic să se ocupe de mai multe școli/ grădinițe, acolo unde sunt puțini copii.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că, acolo unde nu există medic sau asistentă, triajul trebuie să fie făcut de cadrele didactice. Conform ministrului, Inspectoratele pot decide, punctual, să închidă anumite școli sau să suspende cursurile într-o clasă în cazul în care absenteismul este peste 20%. „Nu este necesară suspendarea cursurilor la nivel național, pentru că sunt zone în care virusul gripal nu este atât de prezent”, a adăugat ministrul.

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa