Hipocalcemia la copii: cauze, simptome și tratament

hipocalcemia la copii totul despre mame

Hipocalcemia se instalează atunci când în organismul copilului este o cantitate prea mică de calciu. Hipocalcemia poate apărea din cauza insuficienței de vitamina D, prematurității sau a unor infecții.

Cu toții știm că mineralul minune pentru organism este calciul. În cazul copiilor acesta este și mai important deoarece este necesar pentru formarea și creșterea sănătoasă a dinților și a oaselor.

Hipocalcemia apare atunci când există o cantitate insuficientă de calciu în organism. Specialiștii sunt de părere că un nivel optim de calciu este esențial pentru ca inima și mușchii să funcționeze la cote bune, dar și pentru desfaşurarea corespunzatoare a numeroase procese metabolice. Calciul este folosit de organism în vasoconstricţie şi vasodilatare, în transmiterea impulsurilor nervoase, contracţia musculară, secreţia de hormoni etc.

De asemenea, calciul reduce absorbţia plumbului şi astfel diminuează efectele intoxicării cu metale grele.

În cazul copiilor, cazurile cele mai întâlnite de hipocalcemie sunt cauzate de nașterea prematură, anumite infecții, diabetul gestațional de care a suferit mama în timpul sarcinii și influența anumitor medicamente. Hipocalcemia poate fi cauzată și de o deficiență de vitamina D, necesară pentru absorbția și fixarea calciului în organismul micuților, situație ce poate fi întâlnită la bebelușii cărora nu li se ofere suplimente cu vitamina D.

În cazuri foarte rare, hipocalcemia poate fi pusă pe seama hiperparatiroidismului (o dereglarea glandei pituitare) și pseudohipoparatiroidismului (o tulburare genetică ce mimează hipoparatiroidismul).

Principalele simptome ale hipocalcemiei la copii

În mod obișnuit, hipocalcemia poate fi prezentă și fără simptome. Atunci când totuși apar semne, pot fi unul sau mai multe din următoarea listă:

–          Piele uscată

–          Păr deshidratat, uscat

–          Unghii casante

–          Statură mică

–          Crampe musculare

–          Furnicături la degetele de la mâini sau de la picioare

–          Cataracte

–          Smalțul dinților crăpat

–          Convulsii în urma căderilor de calciu

Diagnostic și tratament pentru hipocalcemie

Înainte de toate trebuie să știm că doza zilnică recomandată de calciu pentru copii, depinde de vârsta copilului:

–          0-6 luni – 200 mg/zi;

–          6-12 luni – 260 mg/zi;

–          1-3 ani – 700 mg/zi;

–          4-8 ani – 1000 mg/zi;

–          9-18 ani – 1300 mg/zi.

Pentru a vă face o idee despre ce înseamnă practic aceste cantități de calciu, vă precizăm faptul că un pahar de lapte (200 ml) conţine 300 mg calciu sau că un iaurt (200ml) conţine aproximativ 400 mg de calciu, dar că nu tot calciul din alimentație se absoarbe: în cazul copiilor rata de absorbţie este de 60%, urmând să fie în scădere pe parcursul vieții.

Așa cum spuneam, simptomatologia hipocalcemiei este destul de restrânsă și este greu să îți dai seama dacă copilul suferă de hipocalcemie, mai ales că uneori nu manifestă niciun simptom. Cea mai bună modalitate de a depista această problemă este să-i faci copilului periodic analizele (anual, așa cum le faci și tu).

Hipocalcemia poate fi depistată imediat pe baza unei analize ce poate determina nivelul calciului din sânge.

Măsurând nivelul hormonului paratiroid și al vitaminei D din sânge, medicul poate determina care este cauza hipocalcemiei și poate prescrie cel mai bun tratament.

De obicei se prescriu suplimente de calciu, precum și o dietă alimentară bogată în calciu, împreună cu suplimente de vitamina D.

Informații despre o altă carență care poate fi întâlnită la copii: Lipsa de magneziu la copii: plan alimentar pentru combaterea ei

Nu uita să ne dai like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu cele mai interesante articole pe care le publicăm!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()