Înălțător sau scaun auto? Recomandări în funcție de vârsta copilului

Ramona Dinescu
scaun auto copii oglinda parinti

Ce spune legislația: înălțător sau scaun auto pentru copil? Depinde de vârsta, greutatea și înălțimea copilului. Dar un lucru e cert: înălțătorul nu e util înainte de 3 ani.

Mulți părinți se întreabă dacă copiii lor pot fi transportați în mașină cu ajutorul unui înălțător, sau există o vârstă minimă la care se poate întâmpla acest lucru.

Primul pas este să verifici limitele de greutate și înălțime ale anumitor înălțătoare pentru a vedea dacă sunt potrivite copilului tău. Însă, conform legislației din România, care este acordată cu legislația europeană, înainte ca copilul să împlinească vârsta de 3 ani, nu este recomandat înălțătorul auto. Iar motivul este simplu: copilul nu are înălțimea necesară pentru a putea sta în siguranță doar cu centura mașinii.

Înălțător sau scaun auto? Cât timp e recomandat să stea copilul în scaun auto și când poate trece la înălțător?

Dacă ai posibilitatea să transporți copilul într-un scaun auto pentru o perioadă cât mai lungă de timp, fă-o, recomandă Heather Corley, instructor și specialist autorizat în siguranța copiilor pasageri din SUA.

Majoritatea copiilor ce au împlinit vârsta de 3 ani nu sunt pregătiți să călătorească într-un înălțător auto, chiar dacă dimensiunile lor se potrivesc cu cele recomandate de fabricantul înălțătorului respectiv.

Cel mai bun lucru este să aștepți să montezi înălțătorul până ce copilul atinge greutatea de 18 kg sau până la vârsta de 4 ani.

Sunt multe scaune de mașină pe ale căror recomandări este trecută greutatea copilului de până la 25 de kilograme ceea ce însemnă că poți amâna momentul și mai mult timp. Foarte mulți copii pot sta lejer într-un scaun auto până la 7-8 ani, iar asta pot confirma în urma experienței copiilor mei care stau și acum, la drum lung, în scaune auto, având 7 și respectiv 5 ani.

Înălțător sau scaun auto? Cum se produce trecerea de la scaun auto la înălțător?

Orice pas înainte, de la scaunul de mașină cu spatele la drum, la cel orientat cu fața la drum, de la centura în cinci puncte și până la înălțător, este de fapt un pas înapoi în ceea ce privește siguranța. Însă, cu timpul, trebuie să le facem pe toate.

Cert este că un înălțător va fi întotdeauna mai sigur decât nimic, așa că după vârsta de 4 ani, dacă este necesar apelați la această variantă.

Eu am găsit o soluție de compromis: Pentru că scaunele de mașină sunt totuși foarte scumpe, în momentul în care în familie a apărut a doua mașină, ne-am dat seama că trebuie utilată și aceasta cu scaune pentru copii. Avem două scaune profesionale, cu maxim de punctaj la testele de siguranță și am ales varianta de a mai cumpăra două înălțătoare. Inițial, am păstrat câte un scaun de mașină și un înălțător în fiecare mașină, scaunul de mașină fiind pentru copilul cel mic care avea 4 ani, iar înălțătorul pentru cel de 6 ani. La drum lung, pentru că dintr-un înălțător copiii nu pot dormi, mutam în mașina cu care plecam ambele scaune. După ultima vacanță, în mașina cu care merg zilnic la școală sunt doar înălțătoare, iar în mașina de familie cu care plecăm de obicei la drum lung sunt scaunele de mașină. Și nu avem de gând să renunțăm curând la siguranța oferită de acestea în timpul călătoriilor.

Înălțător sau scaun auto? Ce se potrivește în funcție de vârstă și kilograme

Trebuie însă să te asiguri că cel mic este suficient de înalt încât să nu-i vină centura peste față sau să-l sugrume.

Iată care sunt grupele de vârstă precizate atunci când alegi scaunul de mașină:

–          Grupa 0, pentru copii cu greutatea mai mică de 10 kg. Aici intră și coșulețele tip scoică, dar și scaunele de la 0 luni. Acestea pot fi montate și pe scaunul din față, cu spatele către drum, asigurate cu centura de siguranță și numai după ce a fost dezactivat sistemul airbag.

–          Grupa 0+ pentru copii cu greutatea mai mică de 13 kg.

–          Grupa I, pentru copii cu greutatea între 9 și 18 kilograme

–          Grupa II, pentru copii cu greutatea între 15 și 25 de kilograme (de aici încolo intră înălțătoarele auto)

–          Grupa III, pentru copii cu greutatea între 22 și 36 de kilograme (în special pentru înălțătoare auto).

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa