Înălțimea și greutatea copilului de la 0 la 19 ani: tabele de dezvoltare

Înălțimea și greutatea copilului sunt două măsurători care-i preocupă pe toți părinții. Încă de când s-a născut, dar și după ce a mai crescut, continuăm să-l verificăm periodic dacă este… în grafic.

E prea scund pentru vârsta lui? Prea slab? Oare are prea multe kilograme? Acestea sunt doar câteva din întrebările pe care ni le punem uneori, ca părinți. Și ca să fim siguri că totul este OK, îl măsurăm și comparăm aceste cifre cu măsurătorile standard elaborate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

1. Cum cresc copiii?

Primii doi ani de viață ai copilului sunt cei mai măsurați. La fiecare vizită în cabinetul medicului, bebelușul este cântărit și îi este monitorizată lungimea. Este important atât pentru pediatru, cât mai ales pentru liniștea părintelui, să se afle dacă și cât a crescut.

Cea mai mare rată de creștere se înregistrează în primul an de viață. Astfel, un bebeluș câștigă în înălțime 25 de cm, iar greutatea și-o triplează. După ce împlinește un an, ritmul de creștere încetinește, fapt care îi îngrijorează pe unii părinți.

De regulă, până la adolescență, un copil crește aproximativ 6 cm pe an. De reținut însă că această rată nu este fixă pe perioada copilăriei. Sunt și puseuri de creștere, îndeosebi primăvara.

Totodată, o dezvoltare remarcabilă are loc la pubertate, între 8 și 13 ani la fete și între 10 și 15 ani la băieți. Aceasta perioadă durează între doi și cinci ani și este asociată și cu dezvoltarea sexuală a copilului – apariția părului pubian și la subraț, plus menstruația la fete. Însă, până la vârsta de 15 ani la fete sau 16-17 ani la băieți, creșterea asociată cu pubertatea se sfârșește, copilul atingând maturitatea fizică.

În continuare, te invităm să consulți tabele detaliate, elaborate de Organizația Mondială a Sănătății, cu valori standard privind înălțimea și greutatea copilului tău. Valoarea medie este cea de la mijloc, cu verde.

2. Înălțimea și greutatea copilului în primii doi ani de viață

Standarde de greutate în raport cu lungimea la fete (valori OMS)

Sursa: OMS

Standarde de greutate în raport cu lungimea la baieți (valori OMS)

Sursa: OMS

3. Înălțimea și greutatea copilului preșcolar, cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani

Standarde de greutate în raport cu înălțimea la fete (valori OMS)

Sursa: OMS

Standarde de greutate în raport cu înălțimea la băieți (valori OMS)

Sursa: OMS

4. Greutatea copilului școlar, cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani

Standarde de greutate la fete (valori OMS)

 Sursa:OMS

Standarde de greutate la băieți (valori OMS)

Sursa:OMS

5. Înălțimea copilului școlar, cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani

Standarde de înălțime la fete (valori OMS)

Sursa: OMS

Standarde de înălțime la băieți (valori OMS)

Sursa:OMS

6. Ce pot face părinții pentru o bună creștere a copilului?

Iar aici, prin buna creștere nu ne referim la educația copilului, ci la sensul primordial, de dezvoltare fizică.

Astfel, părinții trebuie să se asigure că se îndeplinesc următorii factori:

  • Copilul se odihnește suficient – Chiar dacă numărul de ore de somn variază de la un copil la altul, de regulă, 10-12 ore de somn pe noapte sunt esențiale pentru ca organismul să se odihnească și să… crească.
  • Copilul mănâncă bine și sănătos – O dietă echilibrată, cu vitamine și minerale, ajută copilul să-și atingă potențialul maxim de creștere.
  • Copilul face exerciții în mod regulat – În zilele noastre, obezitatea la copii este o problemă tot mai întâlnită, de aceea părinții trebuie să se asigure că aceștia fac suficientă mișcare. Alege acele activități care-i fac plăcere copilului și îl ajuți astfel să fie sănătos.

Important de reținut este faptul că un copil care are valori sub medii la înălțime și la greutate este un copil care se dezvoltă normal. În copilărie sunt mai multe etape de dezvoltare și puseuri de creștere. Totuși, dacă te îngrijorează aceste valori, este bine să vorbești cu medicul pentru a-i monitoriza mai atent ritmul de creștere și pentru a vedea dacă sunt probleme de sănătate care-i încetinesc dezvoltarea.

Surse: https://kidshealth.org/en/parents/childs-growth.html
http://www.who.int/childgrowth/en/ 

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație