Tot ce trebuie să știi despre infecţia cu Proteus la copii

Dr. Cipriana Perederco
infectia-cu-proteus-la-copii-totul-despre-mame

Infecții urinare, infecții ale pielii, pneumonii: mai multe despre Proteus și despre bolile pe care le poate declanșa la copii

Proteus mirabilis este o bacterie care face parte din flora normală a tractului gastro-intestinal, care poate fi întâlnit în apă sau la nivelul solului. Deşi ne colonizează în mod obişnuit intestinul, ne poate crea probleme dacă ajunge la nivelul tractului urinar, al diferitelor răni pe piele sau la nivelul plămânilor.

Copiii sunt mai vulnerabilii la infecţia cu Proteus deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat. Mai pot fi afectaţi vârstnicii sau persoanele cu imunitate scăzute din diverse motive.

Cel mai frecvent la copii Proteus provoacă infecţii urinare. Rar, la copiii care suferă şi de alte afecţiuni grave, pot să apară şi infecţiile pielii sau cele pulmonare.

Citește și: Ce este și cum se manifestă tetanosul?

Infecţia urinară cu Proteus

La copii, până la împlinirea vârstei de 10 ani, aproximativ 2% dintre băieţi şi 8% dintre fetiţe vor fi avut cel puţin un episod de infecţie urinară. În primele luni de viaţă băieţii sunt mai des afectaţi decât fetele.

Cel mai adesea implicată în etiologia infecţiilor urinare este bacteria E-coli, de asemenea rezidentă la nivelul tubului digestiv (aproximativ 80% din cazuri). Proteus este responsabil de obicei de cazuri de infecţii urinare grave, cu potenţial de apariţie a complicaţiilor, împărţind restul de 20% din cazuri cu alte bacterii precum Klebsiella, Enterococ sau Pseudomonas.

Contaminarea tractului urinar cu bacteria Proteus apare prin contactul prelungit al zonei genitale cu materiile fecale acumulate în scutec la bebeluşi, igienă necorespunzătoare, sondări urinare repetate

Factorii de risc pentru apariţia infecţiilor urinare sunt şi malformaţiile căilor urinare sau ale rinichilor, refluxul vezico-ureteral, disfuncţii ale vezicii urinare sau constipaţia cronică.

Simptomele infecţiei urinare cu Proteus

Când apare febră de cauză neexplicabilă la nou-născuţi sau bebeluşi trebuie imediat suspectată şi o infecţie urinară. Alături de febră se mai întâlnesc şi alte simptome nespecifice: scăderea poftei de mâncare, apatie, vărsături prelungite, stagnarea creşterii în greutate. Mai ales la copiii de vârstă foarte mică infecţia urinară cu Proteus se poate complica rapid cu septicemie.

La copiii cu vârsta peste doi ani predomină simptomele locale: dificultate la urinare, usturime, durere în etajul inferior al abdomenului, uneori însoţite de febră, stare generală alterată şi, mai rar, vărsături.

Diagnosticul infecţiei urinare cu Proteus

În toate cazurile în care se suspectează apariţia unei infecţii urinare se impune efectuarea unei culturi din urină pentru identificarea microbului cauzator şi efectuarea unei antibiograme.

Există teste rapide care orientează diagnosticul, însă pentru diagnosticul de certitudine urocultura este esenţială. Proteus este, în general, o bacterie care şi-a câştigat rezistenţă la multe antibiotice, tulpina implicată trebuind fără îndoială testată la antibiotice pentru a-i putea oferi copilului tratamentul corect.

Tratamentul infecţiei urinare cu Proteus

Prima linie de tratament sunt antibioticele, de preferat administrate după efectuarea unei antibiograme. Această investigaţie necesită însă câteva zile de aşteptare şi de cele mai multe ori se începe tratament empiric cu antibiotice cunoscute a fi eficiente, urmând ca terapia să fie reevaluată după sosirea rezultatelor. Copii cu infecţie urinară care au stare generală proastă sau sunt cunoscuţi cu anomalii ale căilor urinare trebuie internaţi în spital pentru tratament şi monitorizare.

Se mai utilizează simptomatice pentru scăderea febrei şi ameliorarea durerii. Hidratarea bună este şi ea importantă pentru reuşita tratamentului.

La copiii aflaţi la primul episod de infecţie urinară se recomandă efectuarea unei ecografii a abdomenului pentru a exclude existenţa de malformaţii renale, calculi sau alte cauze de obstrucţie a căilor urinare.

Proteus este implicat în apariţia de complicaţii ale infecţiei urinare la nivelul rinichiului şi tratamentul urmat corect previne recidivele şi scade riscul de complicaţii.

Prevenţie

Igiena corectă a sugarului şi copilului mic, cu schimbarea regulată a scutecului elimină eficient contaminarea cu Proteus de la nivelul tubului digestiv. La copii mai mari spălarea mâinilor şi învăţarea regulilor de igienă la toaletă s-au dovedit benefice pentru prevenirea infecţiilor urinare.

De ajutor este şi hidratarea adecvată a copiilor şi menţinerea unui tranzit intestinal normal.
Trebuie efectuat diagnosticul precoce al malformaţiilor de rinichi şi căi urinare, deoarece acestea predispun la infecţii repetate.

Infecţia pielii cu Proteus

Apare la contactul rănilor deschise cu suprafeţe pe care se găseşte bacteria şi afectează copiii cu imunitate scăzută de alte afecţiuni grave preexistente (leucemii, HIV, chimioterapie, arsuri extinse, etc). Bacteria poate cauza septicemie şi poate induce apariţia unui sindrom inflamator sistemic, afecţiune gravă cu mortalitate ridicată. Necesită tratament antibiotic prompt şi supraveghere medicală.

Pneumonia cu Proteus

Este extrem de rară, dar foarte gravă. Apare tot la copii care suferă de boli care scad răspunsul imunitar şi induce febră, frison, tuse, durere în piept sau în spate, apatie, scădere în greutate. Tratamentul este tot antibiotic, necesitând în anumite cazuri şi îngrijiri de terapie intensivă inclusiv ventilaţie mecanică dacă apare insuficienţa respiratorie.

Pentru că pe toți ne preocupă sănătatea copiilor noștri, îți recomandăm acest articol: Simptome care te trimit direct la urgență cu copilul

Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu cele mai utile și interesante articole pe care le publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa