Înfofolirea copiilor este un abuz

Ruxandra Rusan
infofolirea-copiilor-abuz-totul-despre-mame

Să înfofolești copiii când este caniculă e un abuz

Copilul meu e mare deja și decide singur cu ce se îmbracă. Însă mi-a stat inima în loc să văd în parc, la peste 30 de grade la soare, copii de-a dreptul abuzați din prea multă grija și prea puțină informare.

Cei care comit aceste abuzuri sunt, din cate am observat, mai mult bunici si bone. Care par să nu aibă măsură când estimează care sunt nevoile copiilor pe care îi au grijă și să nu aibă pic de empatie pentru disconfortul resimțit de cei mici.

Ai un copil activ, care nu stă locului și nu poți ține pasul cu el? Citește ”Cum să crești un copil energic” și află care sunt cele mai mari nevoi ale lui și cum îl poți ajuta. Mai multe AICI.

Hainele pe soare torid

Poate că primăvara și toamna te mai poți înșela cu prognoza meteo. E prea frig – ți-ai dori o bluză în plus. E prea cald – de ce ți-ai mai pus hanoracul? Dar vara, când ți se topește asfaltul sub tălpi și abia suporți o rochie vaporoasă, când îți vine să te arunci în fiecare fântână arteziană pe lângă care treci, nu e greu de intuit că la fel simte și copilul care e cu tine! Și atunci, de ce să le pui fetițelor ciorapi lungi pe sub fustițe? Sau băiețeilor maiou sub tricou? De ce să îi încalți cu șosete groase și pantofi sport din piele, dacă tu însăți stai în sandale și tot ți-e cald? În completarea tabloului de mai sus, urmează și chemarea copilului lângă banca de la umbră și apriga lui dojenire că a… transpirat! De asemenea, pălăriile de soare au rostul să pretejeze copilul de soare, nu să stea pe capete chiar și când copiii se joacă la umbră! Acolo e mult mai eficient să lași pielea capului să se aerisească și să profite de orice adiere de vânt.

Apa nu se oferă cu măsură!

Un alt mister care mă face cu greu să mă abțin și să nu mă iau la trântă prin parcuri cu bone și bunici (unii, ca să nu generalizez) este apa oferită cu maximă precauție. O guriță, două. Altfel, “se fac broaște la stomac!” Sau “nu mai ai loc de mâncare”. Sau “te umfli ca apă, măi, mamă, măi!” Pe caniculă, hidratarea este esențială și corpul copiilor știe cel mai bine de câtă apă are nevoie ca să compenseze lichidele pierdute prin transpirație. Cum să nu lași un copil să bea câtă apă are nevoie?! Mai există prin parcuri mitul “nu bei apă că ai alergat!” Exact atunci este nevoie să bei apă și, așa cum un adult care face efort fizic simte nevoia să se hidrateze, le fel simte și un copil de cîțiva ani. Apa pe care o ducem cu noi în parc sau în oraș se încălzește oricum foarte repede, așa că nici măcar spaima unui roșu în gât nu justifică raționalizarea hidratării în funcție de bunul plac al adultului. Deshidratarea ar trebui să fie singuul pericol de luat în calcul!

Sfaturi pentru bone și bunici

Dacă și copilul tău iese la plimbare cu altcineva, te rog asigură-te că persoana respectivă înțelege și respectă câteva reguli de bun simț. Stabilește tu ce va purta cel mic la plimbare și pune tu în rucsac câteva schimburi. Nu dubla hainele! Mitul maioului sub tricou pentru că absoarbe transpirația și nu lasă copilul să răcească e pur și simplu sadic. Dacă bona simte nevoia de strat dublu de haine pe 40 de grade, n-are decât. Copilul, în schimb, nu are nicio vină. Pune și un prosop mic, de mâini, cu care copilul poate fi șters mai eficient și mai economic decât cu șervețele de hârtie sau șervețele umede. Asigură-te că îi va da copilului apă la discreție, iar pentru copiii mpricei, care deja au în regimul alimentar sare și zahăr, poți pregăti o limonadă în care să le adaugi (un vârf de cuțit de sare la un litru de apă este suficient). Această “rețetă” face apa mai ușor de asimilat pentru organism și compensează sărurile pierdute prin transpirație.

De asemenea, dacă nu se pot evita orele cele mai fierbinți ale zilei pentru plimbări, cel puțin găsește câteva locuri umbrite unde să trimiți copilul însoțit pentru că de multe am văzut copii jucându-se în plin soare, în timp ce adulții stăteau la umbră, pe bănci. Încă o idee bună este să declari obligatorie crema de protecție solară pentru copii. Pielea lor fină și sensibilă poate suferi chiar și după o expunere relativ scurtă la soare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa