Întârzieri de vorbire – motive și semne pe care să le iei în considerare

Iulia Mirică
Întârzieri de vorbire

Ai observat întârzieri de vorbire la copilul tău? Mai jos, te ajutăm să-ți dai seama dacă este o problemă în dezvoltarea vorbirii la piticul tău sau este doar o fază trecătoare.

Părinții așteaptă cu nerăbdare primele cuvinte ale copiilor lor, dar pot fi dezamăgiți cu ușurință dacă observă întârzieri de vorbire. Vestea bună este că cei mai mulți copii care încep să vorbească mai târziu, recuperează timpul pierdut cam până la vârsta de 2 ani. Aproximativ unul din patru copii are întârzieri de vorbire, iar cei mai mulți copii nu au nevoie de ajutor special pentru a-și urma cursul normal al vorbirii. Mai jos, ți-am prezentat câteva linii definitorii, care te vor ajuta să-ți dai seama dacă trebuie să vezi un specialist.

Motivele întârzierilor de vorbire

Ereditatea și temperamentul pot constitui o barieră lingvistică, însă părinții pot anticipa nevoile copiilor, mai degrabă decât să le permită copiilor să vorbească pentru ei. Printre copiii care vorbesc mai târziu se numără:

Băieții

Aceștia dezvoltă abilitățile de vorbire mai târziu decât fetele, deși este vorba de un decalaj de o lună sau două. La vârsta de 16 luni, băieții folosesc o medie de 30 de cuvinte, în timp ce fetele folosesc aproximativ 50 de cuvinte.

Copiii născuți înainte de termen și prematurii

Acești copii ating diferite etape ale dezvoltării mai greu decât ceilalți copii, dar, în jurul vârstei de 2 ani, reușesc să-i prindă din urmă. Medicii pediatri spun că, atunci când analizează dezvoltarea copiilor născuți prematur, părinții ar trebui să se ghideze după data la care ar fi trebui să se nască în mod normal copilul, nu după data nașterii. Un copii născut mai devreme poate începe să vorbească mai târziu, dar progresul lui va fi unul normal.

Gemenii, tripleții

Patologii de vorbire estimează că până la 50% dintre gemeni sau tripleți au o anumită întârziere de vorbire. Prematuritatea, greutatea scăzută la naștere și intervențiile medicale la naștere pot contribui la aceste întârzieri.

Copiii cu infecții cronice ale urechilor

Dacă secrețiile seroase ale urechii persistă pentru câteva luni – mai ales în timpul primului an de viață, atunci când copiii încep să proceseze limbajul – se poate ajunge la deficiențele de auz și de vorbire.

Copiii care se concentrează pe alte aptitudini

În cazul în care un copil vorbește mai târziu, dar dezvoltarea sa per ansamblu este normală, s-ar putea ca acesta să încerce să perfecționeze o altă abilitate, cum ar fi mersul.

Semne că piticul tău ar putea avea întârzieri de vorbire

Înainte de a ajunge la vârsta de 2 ani, există diferențe mari între ceea ce este considerat normal la copii. Dar unele semne ar putea indica faptul că puștiul tău ar putea avea nevoie de ajutor.

La 1 an: copilul tău nu spune silabe și nici nu încearcă să comunice pe limba lui. Nu pare să înțeleagă sau să răspundă atunci când vorbești cu el.

La 18 luni: nu a spus nici măcar un cuvânt.

La 2 ani: spune doar câteva cuvinte și comunică prin mormăit și prin arătat, pierde abilități de vorbire, vocabularul său s-a micșorat sau nu mai vorbește la fel de mult.

La 2 ani și jumătate: încă vorbește în silabe singulare, omite consoanele finale sau nu are un vocabular de 50 de cuvinte.

La 3 ani: persoanele străine nu îi pot înțelege pronunțarea sau vorbește folosing fraze simple din două cuvinte.

Momentul potrivit pentru a cere ajutorul unui profesionist este undeva în jurul vârstei de 2 ani și jumătate. Problemele de vorbire sunt tratate cu ajutorul logopediei sau prin tratarea problemelor de auz, infecțiilor urechilor nediagnosticate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa