Joaca în noroi e sănătoasă

Andreea Popa
murdaria-este-sanatoasa-totul-despre-mame

Ştiai că în pământ se găseşte şi o bacterie prietenoasă, care ajută la eliberarea de serotonină?

Fiecare copil este priceput la alte lucruri, în funcţie de propriul ritm de dezvoltare şi de propriile interese. Însă toţi, dar absolut toţi, se pricep de minune atunci când vine vorba de făcut mizerie. Şi de-a se murdări din cap până în picioare la joacă.

E în natura lor, indiferent de vârstă, să atingă şi să se joace cu cele mai ciudate şi dezgustătoare lucruri care le ies în cale. De exemplu, nu voi uita niciodată momentul în care, în parc fiind, fiu’miu mi-a adus o “surpriză” găsită pe jos. Surpriză care, în momentul în care mi s-a fărămiţat în palmă, s-a dovedit a fi un caca uscat de căţel. Am crezut atunci că toate apele, săpunurile şi gelurile dezinfectate din lume nu vor fi suficiente pentru a-l curăţa pe mâini. Apoi am încercat să văd partea plină a paharului şi m-am bucurat că măcar nu l-a băgat în gură.

Aceasta a fost însă o situaţie extremă, zic eu. Altfel, am încercat să nu uit că murdărirea este bună, că cei mici au nevoie inclusiv de contactul cu diverşi germeni pentru a creşte mari şi sănătoşi şi că un mediu mult prea curat poate duce, paradoxal, la posibile probleme de sănătate la vârstă adultă. Nenumărate studii arată că expunerea copiilor la o varietate de microbi îi ajută să îşi întărească natural imunitatea şi le oferă o protecţie sporită mai târziu în viaţă împotriva unor boli precum alergiile sau astmul.

Nu spun că nu e normal să fim îngrijorate de bolile infecţioase cu care cei mici s-ar putea alege atingând tot felul de lucruri. Dar, ca de obicei, nici cealaltă extremă nu este bună. Nu-i lăsăm să lingă mucuri de ţigară de pe jos, dar nici nu e nevoie să le dezinfectăm zilnic jucăriile sau să ştergem lanţurile de la leagăn înainte de a-i urca.

Obsesia băiţei zilnice

Obsesia mamelor pentru curăţenia copiilor începe de obicei imediat după naştere, odată cu recomandarea (primită de multe ori chiar din maternitate) de a le face zilnic baie copiilor. Asta în ciuda faptului că un copil atât de mic nu are cum să se murdărească foarte tare, fiind de obicei suficient să-l speli la funduleţ şi pe faţă. În plus, pielea lor atât de sensibilă este agresată de spălatul zilnic cu gel de duş, oricât ar fi el de “special”. Ba chiar şi doar apa simplă ar putea să-i usuce pielea.

Nici când mai cresc, copiii nu au nevoie zilnic de baie. Dimpotrivă, spălatul excesiv poate face mai mult rău decât bine. În şi pe organismul uman trăiesc circa 100 de trilioane de microbi, iar mulţi dintre ei ajută inclusiv la păstrarea imunităţii. Mai exact, bacteriile “bune” care trăiesc pe piele previn erupţiile cutanate şi inflamaţiile, iar în cazul unor răni minore ajută la vindecarea mai rapidă a acestora. Totuşi, o bună parte dintre aceste bacterii sunt îndepărtate zilnic din cauza igienei excesive.

În plus, la fel cum creierul unui copil are nevoie de stimulare şi de interacţiune pentru a se dezvolta, la fel şi sistemul lui imunitar are nevoie de expunerea la diferiţi germeni pentru a se întări. Altfel, într-un mediu steril, nu ar avea ocazia să înveţe să se adapteze şi să se auto-regleze pentru a face faţă infecţiilor.

Mai bine murdar, dar fericit

Şi mai este un aspect pe care trebuie să îl iei în calcul, atunci când îl vezi că se joacă în noroi sau că îşi îndeasă pământ în gură cu pumnul. Joaca în aer liber, oricât de murdară şi neigienică ţi s-ar părea ţie, îi aduce copilului beneficii care depăşesc cu mult riscul de-a se alege cu vreo infecţie.

De exemplu, un studiu publicat în 2004 arată că nivelul de stres al copiilor scade rapid, în doar câteva minute, la simpla vedere a un spaţiu verde. De asemenea, copiii care se joacă afară râd mai mult, ceea ce în termeni medicali se traduce printr-o tensiune arterială scăzută şi un nivel mai scăzut de anxietate. În termeni mămiceşti, se traduce pur şi simplu prin copii fericiţi.

În plus, se pare că în sol există şi o bacterie inofesivă (Mycobacterium vaccae) care nu doar că îmbunătăţeşte metabolismul şi procesul de învăţare, ci ajută inclsuiv la eliberarea de serotonină în creier, numită şi hormonul fericirii. E posibil deci să nu treacă mult timp până când medicul ne va recomanda şi nouă, adulţilor, să facem o plăcintă din noroi atunci când suntem cu moralul la pământ.

Dr. Mary Ruebush, imunolog si autoarea cărţii “De ce murdăria este bună: 5 metode de-a-ţi face microbii prieteni (Why Dirt is Good: 5 Ways to Make Germs Your Friends), spune: “Lăsaţi copiii să fie copiii. Murdăria este bună. Dacă cel mic nu se întoarce zilnic acasă murdar, înseamnă că nu-şi face bine treaba”.

Acum, având în vedere toate beneficiile asupra sistemului imunitar, asupra pielii şi asupra stării de bine în general, cine vine cu noi la nişte chifteluţe din noroi?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa