Dr. Ilinca Tranulis: „Doar 2% din femei nu pot alăpta. Luptați pentru fiecare picătură de lapte”. Reguli de alăptare

Geta Roman, director editorial
Parvoviroza la copii

Au voie sau nu mămicile să ia medicamente în timpul alăptării, cum facem corect diversificarea, alimentația mamei în timpul alăptării exclude varza, fasolea sau fructele de mare, ce soluție pot alege mamele în privința alăptării când revin la serviciu? 

Alimentația mamei în timpul alăptării

Laptele mamei este imitabil dar inegalabil, precizează medicul primar pediatru Ana Culcer. Atâta timp cât alăptează, alimentația mamei trebuie să fie echilibrată, variată, sănătoasă și trebuie să conțină toate grupele alimentare. „Nu excludem varza, fasolea sau fructele de mare, spre exemplu, doar dacă mamele se știu alergice. Stresul abținerii de la anumite alimente este mai dăunător decât alimentele respective”, a ținut să precizeze dr. Ilinca Tranulis.

Medicul pediatru Ana Culcer spune că nu există lapte de mamă de proastă calitate: „Până și femeile malnutrite au lapte bun”.

Are mama voie să ia medicamente în timpul alăptării?

Este o mare frică cu medicamentele în timpul alăptării pentru că pe prospect scrie că se dau „la indicația medicului”. De multe ori, doctorii preferă să oprească alăptarea. ”Am auzit de alăptare întreruptă pentru niște picături în ochi, ceea ce este îngrozitor. Majoritatea medicamentelor sunt premise în alăptare, însă medicii au grijă de mamă, nu de copil și preferă să întrerupă. Doar medicamentele pentru chimioterapie, TBC contraindică alăptarea. În rest, în orice afecțiune se poate găsi un tratament permis în alăptare”, a declarat dr. Ilinca Tranulis.

Ea recomandă mămicilor care au dubii asupra acestui subiect să discute cu consultanți în alăptare și să caute pe site-uri specializate pe acest subiect. Pe prospect nu scrie PERMIS ÎN ALĂPTARE, pentru că medicamentele nu sunt testate pe gravide sau femei care alăptează, însă practica ne învață altceva, a mai completat specialistul în alăptare Ilinca Tranulis.

„O întrebare frecventă pe care o primesc este «Merg să îmi repar dantura, mai alăptez, în condițiile în care mi se face anestezie?» Recomand mamelor să alăpteze înainte de a merge la stomatolog. După trei ore, mama bea lichide și alăptează din nou. Am avut o mama operată la șold care după 6 ore a putut alăpta”, a exemplificat dr. Ana Culcer, cu o experiență de peste 40 de ani în domeniu.

Alăptarea după ce revenim la birou

Pornind de la faptul că legislația este foarte benefică mamelor, medicii recomandă mamelor să profite cât mai mult și să adopte strategii care să prelungească alăptarea.

„Deci, șase luni exclusiv sân. Recomand mamelor să își facă un fel de bancă de lapte matern personală, nu de la alte mame. La o masă copilul suge un sân, mama mulge celălalt sân și pune laptele rezultat în congelator. Am mămici cu sute de pungi de lapte adunate în congelator. Când mama pleacă de acasă laptele se încălzește la bain marie și se dă copilului”, a fost recomandarea medicului Ana Culcer.

Cele mai frecvente mituri despre alăptare pe care le-au întâlnit

”Nu am lapte destul”

Sub 2% din femei nu pot alăpta. Cantitate de lapte insuficientă au doar
0,0… % din mame, restul toate au lapte pentru puiul lor, ce lipsește este cerere suficientă. Dacă copilul nu scoate suficient, mama pune o pompă și produce. Nu există mamă care să nu aibă deloc lapte, oricât este un mare câștig și trebuie luptat pentru fiecare picătură”, spune Ilinca Tranulis.

”Am sânul mic și nu am lapte sau am silicoane.”

„Cantitatea de glandă mamară este aceeași la orice femeie, singurul lucru pe care trebuie să îl facă mama este să stimuleze lactația, iar în această privință suptul de noapte este foarte important. Așadar, indiferent de forma sânului, orice femeie poate avea lapte”, dă asigurări dr. Ana Culcer.

Bebelușii prematuri sau cu dizabilități pot fi alăptați?

Cu cât un copil este mai mic, cu atât are nevoie mai mult de laptele mamei. „Mama care a născut prematur are alt tip de lapte față de o mamă care a născut la termen. Chiar dacă copilul este prea mic să sugă, mama se mulge și îi dă laptele ei. Laptele matern dezvolta ochiul, tubul digestiv, creierul. Am pus la sân copil după trei luni și a revenit laptele”, a povestit dr. Ana Culcer.

Pentru situațiile speciale în care copilul are nevoie de un pic de ajutor, ideal ar fi ca în fiecare spital să existe o bancă de lapte, unde să fie lapte donat de la alte mame. „Dacă nu este disponibil se recurge la lapte praf, în paralel mama trebuie să încerce să pompeze pentru ca acel copil să primească și lapte matern”, a mai recomandat dr. Ilinca Tranulis.

Pentru o mai bună informare despre alăptare, își recomandăm și Ghidul pentru alaptare al doctorului Jack Newman

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa