Laringita acută, o boală zgomotoasă şi supărătoare

laringita-acuta-copii-totul-despre-mame

Tratată corect și la timp, se vindecă repede și fără stres, însă simptomele sunt extrem de îngrijorătoare, menite să bage orice mamă în panică.

Zilele trecute a fost pentru prima dată în viața mea de mamă de doi copii când m-am confruntat cu laringita. Auzisem de această afecțiune, se pare că am avut-o și eu ca adult de nenumărate ori, însă m-a speriat abia atunci când l-a afectat pe copilul meu. Ulterior am aflat că se manifestă de obicei la copiii sub 5 ani, cu predilecție la băieți, iar la adulți nu ridică atât de multe probleme.

Cum se manifestă laringita?

Are un debut fulgerător și, dacă nu este tratată la timp, poate duce la complicații majore.

Copilul meu s-a trezit într-o dimineață cu febră moderată (38.4 grade Celsius) și a ținut-o așa toată ziua. Am crezut că a făcut o ușoară viroză. Nu avea alte simptome în afară de o stare generală proastă, iritabilitate și agitație pe care le-am pus pe seama faptului că se simte rău și nu poate să-mi spună ce îl doare fiind prea mic.

Noaptea următoare s-a trezit cred că de 10 ori tușind, plângând și respirând greu. Abia dimineața mi-am dat seama că are ceva destul de grav când i-am auzit primele sunete răgușite, iar respirația era ca lătratul unui dulău. Tusea era și ea lătrătoare, iar atunci când se agita și plângea părea că se sufocă. Am fugit la propriu cu el la camera de gardă (deși între timp vorbisem cu medicul pediatru la telefon care îmi spusese că are laringită și îmi prescrisese tratament). Cred că erau 20 de copii care așteptau la coadă să fie văzuți de medicul de gardă.

Diagnostic și tratament

Laringita înseamnă  de fapt o inflamație acută a mucoasei laringelui și este cauzată de infecții virale în cele mai multe cazuri, sau infecții bacteriene într-un număr restrâns de cazuri. Poate apărea ca atare sau asociată cu rinita faringită sau traheită sau poate apărea ca urmare a unor afecțiuni precum gripă, rujeolă, difterie sau ca o consecință a inhalării de gaze iritante. Simptomul caracteristic este zgomotul ce apare la trecerea aerului printr-o regiune îngustată cauzată de obstrucția la nivelul laringelui și/sau a traheei.

Este ușor de recunoscut, însă cel mai bun diagnostic și tratament îl poate pune medicul pediatru împreună cu medicul ORL-ist, în urma controlului de specialitate.

Controlul este simplu, fără disconfort pentru copil: medicul se uită în gâtul copilului, îl ascultă la plămâni pentru a înlătura posibilitatea altor complicații și îl examinează vizual și auditiv. Controlul nu durează mai mult de 5 minute, cu tot cu întrebările la care tu va trebui să răspunzi, întrebări legate de evoluția bolii și tratamentul sub care se află deja copilul (dacă este cazul).

Tratamentul, de obicei, se poate face acasă și, la sfatul medicului, poate include antiinflamatoare, aerosoli și antitermice. Acest tratament de obicei durează 5 zile, deși simptomele încep să dispară în maxim 48 de ore de la debutul bolii. De fapt, ce dispare sunt acele zgomote impresionante, căci după acestea urmează de obicei o tuse productivă care se poate să dureze și două săptămâni.

Foarte important de menționat este faptul că, fiind o infecție virală, se transmite foarte ușor. În cazul nostru s-au mai îmbolnăvit încă trei copii, inclusiv băiețelul nostru mai mare (pe ceilalți doi copii i-am vizitat cu o seară înainte de primele semne ale bolii crezând că suntem cu toții sănătoși), însă fiind trecuți de 4 ani, virusul și-a făcut de cap în cu totul alte direcții. Nici unul dintre ceilalți copii nu a avut simptome de laringită, în schimb au făcut otită, bronșiolită, rinofaringită.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()