Lăsați copiii să se murdărească!

Cristina Călin, redactor

Știința ne spune că a ține copiii într-un mediu steril nu este o garanție a faptului că vor fi sănătoși. Oricât de drăgălași ar fi, cei mici au momente când ne pot pune simțurile la grea încercare, mai ales dacă suntem mai sensibili. Începem cu scutecele pe care trebuie să le schimbăm zilnic și continuăm cu vomă, mucozități, mâncare mestecată și scoasă din gură, noroi sau gândaci aduși în casă.

Microbiologul canadian B. Brett Finlay ne spune să ne relaxăm, potrivit treehuger.com. Mesajul lui este să ne lăsăm copiii să se murdărească, iar concluzia vine în urma a numeroase studii pe care el le-a făcut și publicat. Principala recomandare a medicului este ca adulții să renunțe la toate produsele antimicrobiene pe care le folosesc de prea multe ori pe zi pentru a curăța mâinile celor mici. Acestea fac mai mult rău decât bine pentru că omoară și bacteriile bune (care sunt în număr destul de mare) și prea puține dintre cele care ar putea să facă rău cu adevărat.

Copiii să se murdărească, sistemul imunitar să întărească!

Microbii cu care copiii intră în contact joacă un rol crucial în dezvoltarea sistemului lor imunitar și îl ajută să răspundă corect atunci când este atacat, dar și pentru popularea florei intestinale. ”Dacă ne uităm la toate bolile cu care se confruntă acum copiii din societățile occidentale: alergii, astm, obezitate, diabet, sindromul colonului iritabil, depresii, stres, anxietate, autism, toate au surse microbiene. ”  

În completarea lui Finlay vine și microbiologul Jack Gilbert de la Universitatea din Chicago care a studiat expunerea la germeni și mizerie timp de ani de zile. În cercetarea lui, publicată în The New England Journal of Medicine, spune că sistemul imunitar al copiilor are doar de câștigat dacă intră în contact cu germenii. ”Dacă suzeta care pe podea și tu o iei, o bagi în gura ta ca să o cureți și apoi în gura copilului, este perfect pentru sistemul imunitar al celui mic. Acesta va fi stimulat și va deveni mai puternic.”, a spus cercetătorul.

Viața la fermă înseamnă sănătate

Finlay este de aceeași părere. El citează studii care arată că atunci când trăiesc la fermă, înconjurați de animale, copiii au un risc cu 20% mai mic să se îmbolnăvească de astm. Motivul este că sunt mereu expuși microbilor, chiar și celor din fecalele animalelor. Au fost cazuri când, pentru a repopula flora intestinală a unor pacienți, s-au folosit bacterii din fecale.

”Lumea științifică avertizează acum că nu le facem niciun bine copiilor dacă încercăm să-i ținem foarte curați. Mamele obsedate de igienă trebuie să mai ia o pauză și să se obișnuiască cu faptul că întotdeauna copiii vor băga lucruri în gură. Acesta este modul lor de a experimenta lumea și de a se lupta cu microbii pentru a-și întări sistemul imunitar.”, le-a sfătuit medicul canadian pe mame.

Părinții ar trebui să-și schimbe perspectivele pe care le au asupra igienei. Este perfect normal ca un copil să nu vrea să facă baie într-o seară, dacă nu vrea. Mai bine, ne-am concentra pe o dietă sănătoasă cu cereale integrale, fructe pline de fibre și nuci și alune.

Nu uitați să ne dați un like pe Facebook, dacă nu ne-ați dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa