Legea vaccinării, adoptată de Senat. Ce amenzi pot primi părinții care refuză vaccinarea

TOTUL DESPRE MAME
vaccinate pentru HPV

Plenul Senatului a adoptat în data de 23 octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru și o abținere, proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, care are ca obiect de reglementare activitatea de vaccinare în vederea prevenirii și limitării răspândirii bolilor transmisibile ce pot fi prevenite prin imunizarea populației generale.

Proiectul de act normativ instituie obligația imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.

În forma Guvernului, actul normativ urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, dar Comisia de sănătate a Senatului, sesizată pentru raport la acest proiect de lege, a eliminat această prevedere.

„Vaccinarea este intervenția medicală cu cel mai înalt grad de eficiență din istoria omenirii. Vaccinarea a fost introdusă pentru prima dată în 1896 împotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectivă peste 30 de milioane de suflete. În 1977, în urma introducerii acestui vaccin, variola a fost eradicată de pe întreg globul pământesc. În anul 1971 a fost introdusă vaccinarea împotriva rujeolei. În anul 2000, în America s-a declarat rujeola eradicată. Astfel încât, cu aceste două exemple, cred că e suficient să vă demonstrez importanța acestui vaccin care, spre surprinderea mea, unii medici am văzut că îl contestă. Eu, dacă aș fi mai mare, aș lua măsuri împotriva acestor medici care contestă această vaccinare, care a adus omenirii cele mai mari beneficii”, a susținut în plen decanul de vârstă al senatorilor, liberalul Leon Dănăilă.

Amenzi pentru medici și părinți

Proiectul presuspune si sanctionarea cu amenzi ce ajung pana la 10.000 pentru furnizorii de servicii medicale, personalul medico-sanitar, medicii, medicii de familie care nu isi indeplinesc obligatiile prevazute in lege, dar si pentru parinti si celelalte persoane responsabile de cresterea si educarea copilului.

Potrivit legii, parintii pot primi o amenda de la 5000 la 10.000 lei daca au fost consiliati de comisia judeteana de vaccinare sau a municipiului Bucuresti și au refuzat în continuare imunizara, fără un temei medical care trebuie dovedit cu acte. Vaccinările obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Categoriile de vaccinari obligatorii sunt:

  • vaccinarile cuprinse in Calendarul National de Vaccinare pentru copii;
  • vaccinarile impuse de situatii epidemiologice care implica vaccinarea ca masura de interventie in vederea limitarii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
  • vaccinarile pentru personalul medico-sanitar din unitatile sanitare publice si private;
  • vaccinarile pentru alt personal din unitatile publice si private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infectioase sau pot reprezenta surse de infectie care ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin hotarare de guvern.

Potrivit legii, la data inscrierii intr-o colectivitate, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii.

Urmeaza ca proiectul sa ajunga la Camera Deputatilor, care este decizionala.
 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa