Amenzi de până la 10.000 de lei și sesizări la Protecția Copilului pentru părinții care refuză vaccinarea

TOTUL DESPRE MAME
vaccinate pentru HPV

Legea Vaccinării este aproape de forma finală. Ministrul Sănătății a anunțat amenzile prevăzute pentru părinții care refuză imunizările și sistemul de control prin care se va încerca reducerea numărului de copii nevaccinați. În paralel, cei care se opun vaccinărilor obligatorii anunță că vor organiza o conferință pentru a protesta față de aceste decizii.

Mai concret, părinții care refuză să vaccineze copiii după ce vor fi înștiințați de riscuri, vor primi mai întâi avertismente iar ulterior amenzi, care pleacă de la 500 de lei și pot ajunge la 10.000 de lei. Amenzi vor primi și medicii sau reprezentații Direcțiilor de Sănătate care nu respectă Legea Vaccinării.

Atunci când ajung în colectivitate, copiii trebuie să aibă următoarele imunizări făcute: contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

La înscrierea copiilor în creşă, grădiniţă sau şcoală, părinţii trebuie să prezinte adeverinţe care să arate dacă cei mici au fost sau nu imunizati.
Dacă există contraindicații la vaccinare, părintele trebuie să aducă o scutire de la Comisia Judeţeană de Vaccinare.

Comisia de Vaccinare Județeană sesizează Protecția Copilului

În cazul părinţilor care nu aduc adeverințe, conducerea şcolii va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare. Din aceasta vor face parte medici specialişti, psihologi, reprezentanţi ai DSP şi ai Inspectoratului Şcolar. Dacă în 18 luni de la înscrierea în colectivitate nu a început imunizarea, va fi sesizata Protecţia Copilului.
Medicii de familie trebuie să le spună părinţilor care sunt beneficiile imunizării dar şi posibilele reacţii adverse în caz de vaccinare. De asemenea, copiii care nu sunt imunizaţi nu vor mai merge la şcoală când sunt epidemii, potrivit Legii Vaccinării.

Amenzile pentru nerespectatea legii sunt prevăzute pentru instituţiile statului, părinţi sau medici. Pentru prima abatere, inspectorii sanitari dau avertisment. Apoi, amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei. Dacă legea este încălcată de mai multe ori, amenzile ajung până la 10.000 de lei.

România se confruntă cu cea mai gravă epidemie de rujeolă din ultimii ani, în care au murit 32 de persoane și peste 8000 s-au îmbolnăvit. Majoritatea celor afectați sunt copii. Italia, Germania, Spania au de asemenea epidemii de rujeolă, însă la un nivel mult mai redus.

Italia a dat un decret pentru vaccinarea obligatorie a copiilor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa