Limbricii la copii – ce semne are un copil infectat și ce tratament este eficient

Ramona Dinescu
manifestari limbrici copii

Limbricii la copii reprezintă un tip de boală parazitară. Este o boală cauzată de infecția cu niște paraziți intestinali ce pot trăi și se pot dezvolta în interiorul unui organism.

Cauzele infecției cu limbrici la copii

Infecția cu limbrici este una dintre cele mai des întâlnite forme de infecție cu paraziți intestinali, din lume.

Ouăle de limbrici trăiesc în pământ și în fecalele contaminate. Ouăle pot ajunge în corpul copilului pe gură, iar infecția se poate răspândi de la o persoană la alta cu ajutorul fecalelor contaminate.

Limbricii pot trăi în interiorul intestinului subțire până la doi ani, iar viermii sunt subțiri și pot atinge lungimea de 33 de centimetri. Se reproduc extrem de rapid, femelele de limbrici depunând până la 200 de mii de ouă pe zi. Aceste ouă ies din corp odată ce copilul are scaun, explică dr Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Dacă un copil înghite un ou de limbrici, acesta coboară pe intestine și se transformă în larvă. Larvele pot trece de pereții intestinali și pot ajunge în sânge. De aici pot călători spre plămâni și spre gât de unde sunt din nou înghițite și se reîntorc în intestinul subțire unde se transformă în adulți.

De ce limbricii apar cel mai adesea la copii?

Copiii sunt cei mai predispuși infecției cu limbrici deoarece sunt destul de neatenți și nu sunt preocupați de igienă. Un copil bagă foarte ușor mâna în gură după ce s-a jucat cu pământ sau nisip.

Care sunt simptomele infecției cu limbrici la copii?

Copiii mai mari pot să nu prezinte nici un simptom. Copiii mai mici probabil că se vor manifesta simptomatic deoarece intestinele lor sunt mai înguste, iar viermii nu au suficient spațiu. Printre simptome, se pot număra:

–               Viermișori în fecale

–               Viermișori care ies din nas sau din gură

–               Durere de stomac

–               Tuse

–               Lipsa apetitului

–               Febră

–               Hârâială la respirație

–               Pierdere în greutate

Dacă limbricii blochează intestinul, aceștia pot cauza:

–               Vomă

–               Dureri abdominale și balonare

Este recomandat ca pentru diagnostic să fie cerut sfatul unui medic.

Cum se tratează limbricii la copii?

În cele mai multe dintre cazuri, se recomandă un medicament care omoară viermii în aproximativ 3 zile.

În cazuri foarte rare, copilul ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a trata un blocaj intestinal sever, cauzat de limbrici.

Se spune că usturoiul este un medicament natural împotriva limbricilor, însă pentru asta, vă recomandăm să cereți sfatul medicului, pentru eventualitatea în care este nevoie de un tratament mai complex.

De asemenea, trebuie să știi că pentru a preveni infecția cu limbrici, trebuie să fii foarte atentă la măsurile de igienă ale copilului tău. Copilul trebuie învățat să se spele des pe mâini și să nu consume alimente nespălate.

ÎȚI RECOMANDĂM ȘI ACEST ARTICOL: Care este tratamentul corect pentru a scăpa de oxiuri. Interviu cu dr. parazitolog Carmen Crețu

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa