Lipsa de magneziu la copii: plan alimentar pentru combaterea ei

Ramona Dinescu
lipsa-de-magneziu-totul-despre-mame

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale ce stimulează o mulțime de funcții ale organismului. Află ce simptome îmbracă lipda de magneziu și cum se poate combate prin intermediul alimentației.

Magneziul este literalmente folosit în sute de funcții ale organismului, iar o carența a acestui mineral important poate afecta una sau mai multe dintre aceste funcții în cazul unui copil care se află în proces de creștere.

Mai mult decât atât, în cazul copiilor ce suferă de tulburări din spectrul autist, deficit de atenție sau ADHD, simptomele pot fi amplificate sever dacă nu este corectată carența de magneziu. Manifestări cum sunt incapacitatea de a se liniști, imposibilitatea de a-și relaxa musculatura facială, spasmele musculare sau inadaptarea la zgomote puternice pot fi provocate (și) de un deficit de magneziu în organismul copiilor.

Conform specialiștilor, doza zilnica de magneziu recomandată copiilor (în funcție de sex și vârstă) este următoarea:

·         copii 1-3 ani – baieti si fete – 80 mg;

·         copii 4-8 ani – baieti si fete – 130 mg;

·         copii 9-13 ani – baieti si fete – 240 mg;

·         copii 14-18 – baieti – 410 mg; fete – 360 mg;

Cauzele și simptomele carenței de magneziu

Cauzele care duc la instalarea carenței de magneziu sunt puse în special pe seama alimentației nesănătoase a copiilor. Mâncărurile tip fast-food, alimentele procesate, băuturile carbogazoase, răcoritoarele și dulciurile sunt cele mai mari consumatoare de magneziu. Într-un studiu publicat de National Cancer Institute din SUA s-a arătat că 40% dintre caloriile consumate de copiii americani cu vârste între doi și 18 ani sunt calorii goale care nu aduc nici un aport nutritiv organismului.

O alta cauză a deficitului de magneziu ar fi stresul, o condiție tot mai des întâlnită în rândul copiilor, mai ales în cazul celor diagnosticați cu deficit de atenție sau ADHD.

Simptomele deficitului de magneziu sunt greu de sesizat. În plus, doar 1% din magneziul existent în organism se regăsește în sânge, ceea ce înseamnă că analizele uzuale nu vor scoate în evidență o carență de magneziu.

Cu toate acestea, o lipsă de magneziu se poate manifesta prin:

–       lipsa poftei de mâncare

–       apatie

–       greață sau vărsături

–       oboseală

–       crampe musculare

–       palpitații

–       nervozitate, anxietate, iritabilitate

La toate acestea, în cazul unei deficiențe severe de magneziu se pot asocia stare de foame intensă, sete nepotolită, urinări frecvente, uscăciune a pielii sau scădere inexplicabilă în greutate.

Planul alimentar în cazul unui copil cu lipsă de magneziu

O dietă sănătoasă este cea mai bună soluție împotriva carenței de magneziu. În linii mari, jumătate din cantitatea de magneziu existentă în alimentație este absorbită în sânge și utilizată de organism, ceea ce înseamnă că oferă un aport de magneziu mult mai mare decât cel provenit din suplimente alimentare.

Alege alimentele organice deoarece prin procesare organica, alimentele își păstrează un procent mai mare de magneziu. Surse importante de magneziu în alimentația copilului pot fi:

–       bananele

–       legumele verzi (broccoli)

–       cartofii

–       cerealele integrale precum făina integrală de grâu, orez, ovăz sau orz

–       migdalele

–       cajuul

–       nucile braziliene

–       semințele de dovleac

–       melasa

–       drojdia de bere

–       hrișca

–       alunele

–       nucile pecan

–       tofu.

Citește și:
Alimente bogate în vitamina C
Suplimentele cu vitamina D la copii
10 sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă a copilului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa