Lovituri la cap la copii. Când sunt minore, când se impune tomografia?

Geta Roman, director editorial
copil patut sare

Lovituri la cap au majoritatea copiilor, mai ales în perioadele când încep să se rostogolească, să meargă prin casă în patru labe sau în piciorușe. Este foarte probabil ca acest gen de accidente să te afecteze, însă anxietatea este de regulă mai rea decât lovitura în sine.

Majoritatea rănilor la cap ale copiilor sunt minore. Ele apar mai frecvent la copii față de adulți, din motive bine întemeiate.
– Copiii mici nu își pot controla mișcările capului la fel de bine precum o fac adulții
– Capetele lor sunt mai mari în relație cu corpul
– Mușchii de la nivelul gâtului nu sunt bine dezvoltați
– Picioarele copiilor mici sunt oarecum mai scurte în comparație cu restul corpului. Asta face ca centrul de greutate al copilului să fie mai aproape de cap decât în cazul unui adult.

Lovituri la cap la copii. Semnele care impun tomografia

Copiii mici au o probabilitate mai mare să aibă un accident și să cadă atunci când învață abilități noi precum mersul, alergatul sau săritul. De foarte multe ori, părinții ajung la medic și cer multe investigații pentru a se asigura că micuțul nu a fost afectat grav după lovituri la cap. Destul de frecvent, este posibil să găsiți doctori care vă vor recomanda să îi faceți inclusiv computer tomograf, investigație care impune anestezia.

„Sunt câteva criterii clare în baza cărora se recomandă computerul tomograf: pierderea conștienței, vărsături, somnolență, agitație extremă. Toate acestea arată că este vorba despre hipertensiune intracraniană și este cazul să se facă Computer Tomograf”, afirmă dr. Denis Stănescu, medic primar pediatru, medic specialist în medicină de urgenţă și coordonator al Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul de Copii „Marie Curie” din București.

Lovituri la cap la copii. Rănile la cap sângerează mult

Tăieturile și alte răni la nivelul capului de regulă se vindecă bine și pot fi tratate ca răni din orice parte a corpului. Rețineți însă că o rană superficială la nivelul capului va sângera sever pentru că fața și scalpul au multe vase de sânge aproape de suprafața pielii. Chiar dacă sângerarea este alarmantă, adesea rana nu este severă și poți opri tratamentul la domiciliu. Când însă sângerarea nu se oprește, mergi cu copilului la medic pentru că un copil mic poate pierde cantități mari de sânge de la o rană adâncă la nivelul capului. Însă cele mai grave răni la nivelul capului la copiii mici sunt cauzate de căderi și de abuzuri (copii loviți/zguduiți). Loviturile serioase pot afecta creierul. Cu cât este implicată o forță mai mare în acest tip de lovituri la cap, cu atât crește probabilitatea ca rana să fie gravă.

Lovituri la cap la copii. La ce să fiți atenți

Imediat după incident, poate fi dificil pentru părinte să își dea seama de diferența dintre rănile minore la nivelul creierului și unele mai serioase. Urmărește copilul cu atenție în primele 24 de ore după ce s-a lovit pentru a observa dacă apar semne care anunță complicații.

Când copilul se lovește, încearcă să îți dai seama dacă are probleme și în alte părți ale corpului. Speriați de faptul că micuțul/a s-a lovit la cap, părinții pot să ignore alte probleme. Dificultățile de respirație, șocul, rănile la nivelul coloanei vertebrale sunt toate grave și sunt o amenințare pentru viața copilului, necesitând consult medical imediat. Rănile la nivelul coloanei vertebrale, în special în zona gâtului, trebuie de asemenea luate în considerare după o lovitură.

Multe răni la nivelul capului pot fi prevenite. Folosiți scaune speciale pentru mașini, centuri de siguranță, căști de protecție și asigură casa cu diverse tipuri de dispozitive care se găsesc în comerț.

Trebuie să suni la 112 dacă copilul are următoarele semne, în urma unor lovituri la cap:

– Este inconștient pentru mai mult de câteva secunde
– Sângerarea severă nu se oprește și nu încetinește după ce aplici presiune directă pe rană, sau dacă sângele trece rapid prin mai multe bandaje
– Copilul are o criză de epilepsie
–  Dacă vederea dublă și problemele de vorbire durează mai multe de un minut sau două
– Copilul pare confuz
– Ai probleme să îl trezești în următoarele 24 de ore
– Îi curge sânge sau lichide fluide din nas sau urechi
– Rana are nevoie de copci

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook! Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa