Mare sau piscină?

Adriana Moscu
mare-sau-piscina-copii-totul-despre-mame

Mare sau piscină – tu ce alegi pentru copilul tău?

Vacanța mare nu e doar mare, ci și foarte călduroasă. E clar, se cere de urgență o îmbăiere cu toată familia, nu în cadă, ci una răcoroasă, în aer liber și, dacă se poate, cât mai departe de casă. Dar ce să alegi? Baia în mare sau la piscină? La prima vedere, ambele par variante deosebit de avantajoase. Hai să analizăm, pe larg, ce avantaje și ce dezavantaje sunt de o parte și de cealaltă. Eu am descoperit din start unul, valabil pentru amândouă: distracție fără limită de vârstă!

La mare

Avantajele îmbăierii în mare

– Dincolo de atmosfera de vacanță și aerul mai răcoros, cel mai important atu ni se pare cura de aerosoli marini. Aceștia întăresc sistemul imunitar și îl pregătesc pentru sezonul rece, reducând, astfel, episoadele de răceală și gripă de peste an. În plus, cura heliomarină (cum i se mai spune), apără organismui în fața factorilor alergeni prin eliberarea cortizolului – un hormon care scade inflamațiile la nivelul mucoaselor nazale și bronșice. Astfel, acestea se regenerează în prezența a miliarde de particule fine de apă sărată, bogată în oligoelemente cu sarcină electrică negativă, iar calitatea respirației crește, umplând plămânii cu oxigen de primă mână. Ca urmare, are loc o armonizare a proceselor cerebrale, mintea devine limpede, clară și calmă. Mai multă bună-dispoziție, mai puține tantrumuri, părinți și copii mai fericiți! 

O veste îmbucurătoare este că terapia cu aerosoli poate fi practicată indiferent de anotimp, însă trebuie să ții cont de un program: e bine să fii deja pe plajă în primele trei ore de la răsăritul soarelui și să revii seara, la aproximativ o oră după ce soarele a apus. O cură heliomarină își dovedește eficiența dacă durează minimum 10 zile și, în mod ideal – 18 zile, cel puțin o dată pe an. E indicat să faceți o plimbare de-a lungul coastei, timp de o oră, mai ales în zonele unde valurile se sparg de diguri și vaporii de apă pot fi mai ușor de inhalat. Atenție! Nu te îngrijora dacă în primele zile cel mic va avea nasul înfundat și o ușoară presiune în urechi: pur și simplu se adaptează cu noul climat, însă simptomele sunt trecătoare și nu mai revin.

Soarele este un alt atu important: el previne rahitismul şi întăreşte imunitatea, prin favorizarea sintezei de vitamina D la nivelul pielii. Unde mai pui că la mare lumina solară poate fi mai ușor de suportat de către cei mici, pentru că zăpușeala este contracarată întrucâtva de briza răcoroasă a mării.

– La mare, cel mic poate face scuba-diving, desigur, în prezența unui adult experimentat – ce poate fi mai distractiv decât explorarea fundului mării, plin de scoici, alge marine și mici vietăți inofensive (asta dacă nu punem la socoteală meduzele)! În plus, marea e o piscină uriașă, care pare că nu se mai termină niciodată – îți va fi mai ușor să-l înveți să înoate sau să-și perfecționeze cunoștințele deja dobândite. Unde mai pui că lipsa clorului nu impune restricții la bălăceală, dimpotrivă, sarea marină are numai beneficii asupra sănătății.

Joaca în nisip este o activitate psihomotorie de neegalat, foarte apreciată inclusiv de specialiști. Sunt binecunoscute în prezent beneficiile modelării în nisip, care contribuie la îmbunătățirea performanței intelectuale, a creativității, dezvoltarea simțurilor tactile și formarea conexiunilor încă de la vârste foarte fragede. O găletușă, o lopățică și o greblă și va face primii pași spre a-l egala pe Einstein!

– Posibilități nelimitate de distracție, asta înseamnă plaja la mare – de la plimbarea pe mare cu salteaua gonflabilă, colacul, banana sau vaporașul, până la saltul în valuri. Într-o piscină, adesea, nu ai nici loc, nici voie să faci toate acestea.

Dezavantajele îmbăierii în mare

– Primul dintre ele este terenul neregulat, cu asperități, atât pe nisip, cât și din apa mării. Scoicile și pietrele v-ar putea cauza probleme – mici zgârieturi și mari sperieturi. Învață-l să pășească cu grijă și, ca să eviți accidentările, achiziționează-i micuțului o pereche de saboți sau pantofi de plajă, din pânză și plastic moale, ușori și eficienți. Așa, joaca poate continua în voie și fără bătaie de cap sau… de picior!

Pișcăturile insectelor nu sunt nici ele de neglijat, fie că este vorba de o albină sau viespe, de țânțari sau păianjeni – astfel de vietăți adoră umezeala, așa că le vei găsi din plin pe litoral. Ia cu tine spray sau alte soluții împotriva înțepăturilor sau îmbracă-l pe cel mic cu un costum impermeabil – așa, îl poți feri și de arsurile solare, la care pielea fină și deschisă la culoare este predispusă, chiar și atunci când folosești creme cu protecție solară.

Teama de valuri și de întinderea marină sunt alte două neajunsuri. Cel mic se poate speria de valurile prea mari și zgomotoase și ar putea refuza să mai intre în apă. La fel se poate întâmpla și dacă nu poate atinge solul cu piciorul și nu știe încă să înoate, ori dacă îi intră din greșeală apă sărată în ochi.

La piscină

Avantajele îmbăierii în piscină

– Pare un mediu mult mai sigur: nu tu valuri, nu tu vietăți marine, nu tu întinderi nesfârșite și înfricoșătoare, nu tu temperatură prea scăzută.

– Pentru începători, înotul se învață mai ușor într-o piscină, unde mai pui că poți apela pentru cel mic la serviciile unui instructor bine pregătit.

– E mai aproape de casă – câștigi, astfel, și timp, și bani (asta dacă nu ești nortocoasă și locuiești într-o localitate la malul mării). La piscină poți merge oricând, nu trebuie să-ți iei concediu pentru asta.

Dezavantajele îmbăierii în piscină

– Cel mic poate face otită externă  la mare sau piscină), din cauza pătrunderii, acumulării și stagnării de lichid în ureche. Mediul umed favorizează dezvoltarea ciupercilor micotice, iar în general se dezvoltă Candida albicans (ciuperca microscopică). Afecțiunea se declanșează la câteva zile după contactul cu apa, așa că cel mai bine e să-l înveți pe cel mic să țopăie de pe un picioruș pe altul, cu capul înclinat înspre piciorul pe care sare, pentru a elimina apa din urechi, imediat ce iese din apă. Sau echipează-l cu cască de protecție! 

– Chiar dacă în piscină nu găsim animăluțe marine, asta nu înseamnă că apa de aici nu poate fi locuită de vietăți microscopice și chiar mai periculoase ca acelea de la mare. O piscină incorect salubrizată poate fi un mediu extrem de propice pentru dezvoltarea microbilor, transmisibili de la o persoană la alta. Pune-l în gardă pe cel mic și roagă-l să nu înghită apa, iar după ce ați terminat cu bălăceala, faceți neapărat un duș cu apă curată și, pe cât posibil, ferbinte, dar și cu săpun. Procedați tot așa și înainte de a intra în piscină – nu trebuie doar să vă feriți, ci să îi feriți și pe ceilalți.

Clorul folosit pentru igienizarea piscinei poate fi iritant pentru ochii sensibili ai copilului. Așa că adio scufundări! De altfel, nici săriturile nu sunt acceptate la majoritatea piscinelor, din cauza posibilelor accidente cauzate de aglomerația dintr-un spațiu mic și a mobilității reduse.

Tu ce preferi, marea sau piscina? Povestește-ne experiențele tale și metodele preferate de bălăceală împreună cu odorul tău.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa