Mătreața la copii: cauze și tratament

Ramona Dinescu
matreata la copii totul despre mame

Mătreața apare de obicei la copiii mari și adolescenți și foarte rar la copiii mai mici. Nu trebuie confundată cu crustele de lapte.

Până la vârsta școlară, copiii pot avea probleme cu dermatita seboreică denumită și cruste de lapte. La această vârstă este destul de neobișnuit ca un copil să aibă mătreață, motiv pentru care, dacă ți se pare că ar avea vreo astfel de problemă, cel mai indicat este să ceri confirmarea medicului dermatolog.

Despre crustele de lapte poți citi mai multe aici: Tot ce trebuie să ştii despre dermatită seboreică infantilă (crusta de lapte)

Care sunt cauzele pentru care apare mătreața?

Specialiștii consideră că mătreața e o formă blândă a dermatitei seboreice, principalul vinovat fiind sebumul în exces. În funcție de informația genetică moștenită sau de produsele de îngrijire folosite la baia copilului, pielea poate produce mai mult sebum. Acesta poate fi secretat în exces și în cazul adolescenților din pricina modificărilor hormonale.

Celulele moarte de piele de obicei se desprind de scalp, însă acest proces nu este vizibil până ce sebumul nu se lipește de firele de păr și atrage după sine și aceste bucățele minuscule de piele moartă, de culoare albă sau gri.

Un alt vinovat pentu mătreață poate fi ciuperca Malassezia care trăiește în mod natural la nivelul pielii, dar în unele cazuri se poate înmulți excesiv, perturbând în mod serios rata de secreție a sebumului, precum și rata de reînnoire a celulelor epidermei.

Simptomele sunt vizibile cu ochiul liber, adică acele mici celule moarte apar pe firele de păr, pe haine sau rămân pe perna pe care doarme copilul. Foarte enervante sunt mâncărimile de care ar putea suferi copilul în cazul apariției mătreții. Așadar, dacă observi că cel mic se scarpină des în cap, iar acele celule moarte cad din păr, copilul mai mult ca sigur are mătreață. Este o situație deranjantă, însă necontagioasă și nedureroasă.

Cum scăpăm de mătreață?

În cazul în care copilul este mic și pare să aibă mătreață este indicat să ceri sfatul medicului. Mătreața de obicei dispare în urma unui tratament cu un șampon medicament, dar care în cazul copiilor ar trebui prescris de dermatolog ca nu cumva să fie prea puternic și să irite pielea capului.

Înainte de baie copilul trebuie pieptănat astfel încât celulele moarte să fie dezlipite de pe pielea capului, iar la baie se va folosi un șampon pe bază de sulfura de seleniu, sulf, piritiona de zinc, acid salicilic sau ketoconazole. Medicul sau farmacistul îți vor spune pentru cât timp poate fi folosit șamponul respectiv și cum poți renunța apoi la el treptat, după ce problema s-a ameliorat.

Există și câteva soluții naturale – apă cu oțet de mere sau apă cu lămâie pe care le poți folosi pentru clătirea după baie.

Pentru situații neprevăzute, îți recomandăm să ai la îndemână acest articol: Soluţii împotriva păduchilor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa