Meniul copilului după indigestie. Reguli de urmat pentru o recuperare rapidă

Ramona Dinescu
copil care refuza laptele

Indigestia, cunoscută medical sub numele de dispensie, este o tulburare gastrointestinală ce în cazul copiilor se manifestă sub formă de dureri de stomac, gaze, arsuri și eventual vomă sau diaree.

Indigestia nu trebuie confundată cu enterocolita, aceasta din urmă având de obicei o cauză virală sau bacteriană. Indigestia la copii apare atunci când copilul mănâncă prea mult, prea repede sau consumă alimente nerecomandate vârstei lui precum cele cu conținut mare de grăsimi sau foarte condimentate. De asemenea, indigestia mai poate apărea pe fondul consumului unor medicamente.

Orice simptom prezintă copilul, este necesar să ceri consultul medicului pediatru, acesta urmând să pună diagnosticul corect. Mai ales că problemele la stomac pot fi de altă natură, uneori mult mai grave. Există câteva reguli precise de urmat în cazul indigestiei, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, pentru a reduce disconfortul și pentru a-l ajuta pe cel mic să-și revină. Prima regulă de bază este introducerea unui repaos digestiv în prima zi în care au apărut simptomele.

Ce trebuie să faci dacă indigestia se manifestă cu vomă?

Când copilul se află în perioada de recuperare după indigestie, hidratarea adecvată este probabil principala ta grijă. La două ore după ce copilul a vomitat, mai spune Dr. Pecec, încurajează-l să bea lichide, câte o gură la fiecare 10 minute. După patru ore, îi poți da să bea puțin mai mult. La șase ore după episodul de vomă, dă-i voie să bea atât cât îi cerea senzația de sete. Dacă lichidele sunt tolerate și au trecut mai mult de șase ore în care el nu a vomitat, îl poți încuraja să guste (doar să guste) unul dintre alimentele permise de regimul alimentar. Dacă vomită din nou, vă veți întoarce la pasul numărul unu.

Dacă indigestia se manifestă cu greață

Un stomac deranjat de indigestie se poate manifesta cu greață, fără vomă. Chiar dacă copilul nu vomită, este important să-i oferi micuțului său organism o perioadă de odihnă, iar apoi să-i permiți să guste din alimentele ce nu-i irită stomacul. Dă-i voie să mănânce atât cât îi este foame, însă asigură-te că bea suficiente lichide ca să nu se deshidrateze.

Ce trebuie să mănânce dacă are indigestie?

Dieta pentru indigestie este asemănătoare cu dieta necesară în cazul oricărei alte probleme la stomac: banane, orez, mere și pâine prăjită. Sunt alimente recomandate deoarece au un conținut scăzut de fibre. Dar nu trebuie să-ți limitezi copilul la a mânca numai patru alimente. Alte opțiuni de luat în seamă sunt pastele fierte (fără brânză), ovăz, cereale uscate, piure de cartofi și fructe din compot (dar fără zahăr). Ghimbirul este probabil alimentul minune deoarece are efect de calmare asupra stomacului. Îi poți oferi copilului ceai de ghimbir și dacă vezi că îl tolerează, îl poți îndulci cu un strop de zahăr, dar asta abia după a doua zi.

Recuperarea după indigestie

Pe măsură ce starea copilului se îmbunătățește, poți să-i diversifici alimentația gradual. Dr. Simona Pecec recomandă alimente mai substanțiale precum pește, carne de pui, brânză cottage, ouă, morcovi fierți, fasole verde și iaurt, din a treia zi după ce episoadele de vomă s-au oprit. Încurajează-ți copilul să mănânce des, în cantități mici, însă nu-l forța. Va avea nevoie de o perioadă mai lungă până ce își va recupera apetitul.

Alimente de evitat în caz de indigestie

Timp de aproape o săptămână după ce greața și vărsăturile s-au oprit, copilul trebuie să evite alimente ce ar putea să-i irite stomacul. Astfel de alimente cu potențial iritant sunt cele ce au conținut de cofeină, ciocolata, alimentele condimentate, citricele, alimentele prăjite, cu conținut mare de grăsimi sau băuturile carbogazoase. Legumele ce cauzează gaze la stomac precum broccoli sau conopida, pot agita și mai tare o burtică sensibilă. De mare ajutor poate fi eliminarea laptelui și a produselor lactate timp de câteva zile, mai ales dacă copilul face diaree.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa