Mușcătura de căpușă. Ce faci dacă cel mic a devenit victima ei?

Iulia Mirică
muscatura de capusa

Căpușa. Micuța insectă atât de parșivă și periculoasă. Se ascunde printre firele de iarbă și se strecoară pe sub haine fără să-ți dai seama. O găsești înfiptă în piele, preferații ei, după animale, fiind copiii. Cât de periculoasă este mușcătura de căpușă?

Ieșirile în aer liber vin la pachet cu o mulțime de avantaje, dar și cu dăunători. După ce copilul a fost pe afară, mai ales dacă locuiți într-o zonă împădurită, asigură-te că nu are mușcături de insecte, în special de căpușe. Mușcăturile de căpușe sunt de obicei ușor de identificat. Acest lucru se datorează faptului că insecta rămâne atașată pe piele pentru o perioadă lungă de timp (câteva zile sau chiar săptămâni) după prima mușcătură. Cele mai multe mușcături de căpușe sunt inofensive și nu vor provoca semne sau simptome fizice.

Primele simptome

O persoană care este mușcată de o căpușă, de obicei, nu va simți nimic. S-ar putea să existe puțină roșeață în jurul zonei înțepăturii. Cu toate acestea, în cazul în care cel mic este alergic la mușcăturile de căpușe, este posibil să aibă dureri sau umflături la locul mușcăturii, o erupție cutanată, senzația de arsură sau chiar dificultăți de respirație.

Mușcătura de căpușă – complicații

Căpușele pot transporta o varietate de microbi, inclusiv pe cei care cauzează boala Lyme, febra Rocky Mountain și alte boli, precum Erlichioza și tularemia. De aceea, este important să elimini căpușa și să cureți zona imediat ce descoperi problema. După ce ai eliminat căpușa, fii atentă la cel mic. Dacă acesta pare bolnav, are o erupție cutanată sau febră în următoarele două săptămâni, mergi cu el la pediatru. Alte simptome potențiale ale bolilor transmise de căpușe includ: rigiditatea gâtului, dureri de cap sau greață, slăbiciune, dureri musculare sau articulare, febră sau frisoane, noduli limfatici umflați. Din fericire, bolile făcute de căpușe sunt mai puțin frecvente, iar atunci când sunt depistate precoce, pot fi tratate eficient.

Măsuri imediate de prim-ajutor

Nu intra în panică. Căpușele pot transmite infecția numai după ce s-au atașat de piele și au supt sânge. Chiar și atunci, au nevoie să fi fost atașate pentru o perioadă semnificativă (12 până la 48 de ore). Dacă vezi o căpușă pe hainele celui mic sau pe pielea lui și este mică, nu ar trebui să-ți faci griji, pentru că, în acest caz, nu se poate vorbi despre mușcătura de căpușă.

În cazul în care căpușa s-a atașat, ar trebui să o elimini cât mai curând posibil. Uită orice sfat pe care l-ai auzit despre aplicarea vaselinei, ojei de unghii sau un chibrit fierbinte la capătul căpușei. Aceste căi de atac nu funcționează. De fapt poate irita căpușa să verse conținutul stomacului în sângele copilului, crescând astfel riscul de infecție.

Cu toate că această metodă nu e foarte ușoară, cel mai bun mod de a elimina o căpușă este să o scoți cu ajutorul unei pensete. Scoate insecta cât mai aproape de locul unde este conectat la piele și ridic-o încet de pe piele. Încearcă să nu strângi corpul căpușei, pentru a nu elibera sângele în sângele copilului. Și nu răsuci sau smuci penseta, deoarece s-ar putea rupe corpul căpușei, lăsând capul în piele, ceea ce poate provoca o infecție. În cazul în care o parte din căpușă rămâne în piele, nu își face griji. Acesta nu va crește riscul unei infecții transmise de căpușă. Scoate ce a rămas ca pe o așchie. Trupul copilului poate expulza această parte și pe cont propriu. În cazul în care orice semn al unei infecții locale se dezvoltă (roșeață, febră, puroi), trebuie să mergi cu cel mic la doctor.

După ce ai eliminat căpușa, se spală zona și mâinile cu săpun și apă, după care se aplică o loțiune antiseptică. Odată ce căpușa este eliminată, o poți pune într-o pungă sau un recipient închis, pentru a i-o arăta medicului.

Asigură-te că verifici restul corpului copilului pentru alte căpușe. Uită-te cu atenție la scalp, axile, zona abdomenului precum și între degetele de la mâini și de la picioare. Acestea sunt doar câteva dintre locurile preferate în care se ascund căpușele.

Mușcătura de căpușă – când mergi la medic

Medicii nu trebuie să trateze cele mai multe înțepături de căpușe. Dar, în cazul în care căpușa este purtătoare de boala Lyme sau febra Rocky Mountain, orice simptome care indică aceste boli ar putea însemna că cel mic s-a îmbolnăvit și trebuie să ia antibiotice. Medicul s-ar putea să ceară și căpușa care l-a mușcat pe cel mic, pentru a-i ajuta să facă diagnosticarea mai ușor. În cazul în care aceste boli sunt tratate din timp, rar există modificări de sănătate de durată pentru persoana înțepată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde poți găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa