O mamă din 5 fumează! Care sunt efectele fumatului în timpul alăptării?

Efectele fumatului în timpul alăptării. Statistic, o femeie însărcinată din 5 fumează pe tot parcursul sarcinii şi, probabil că cele mai multe dintre ele continuă să fumeze şi în perioada alăptării, aflăm de pe site-ul Asociaţiei Fumătorilor din România. Vezi mai jos care sunt efectele fumatului asupra copilului, atunci când mama alăptează şi în ce fel fumatul afectează lactaţia.

Fumatul este ca un ucigaş tăcut pentru corp. Acest lucru este valabil atât pentru fumătorii înrăiţi, cât şi pentru fumătorii pasivi. Din păcate este şi cazul bebeluşilor, care iau prin laptele matern substanţele dăunătoare din ţigări. În timpul arderii tutunului sunt emise toxine şi alte substanţe care prezintă un pericol pentru sănătate şi care provoacă multe boli. În timpul alăptării aceste substanţe sunt excretate şi în laptele matern, de aceea mama nu ar trebui să fumeze în această perioadă.

ÎnapoiPagina 1 din 3

1. Efectele fumatului în timpul alăptării. Mai puțin calciu, iod, fier, magneziu…

Fumatul în timpul alăptării afectează în mod negativ calitatea laptelui. Potrivit experţilor, impactul ţigărilor asupra lactaţiei este enorm. Fumatul reduce cantitatea de calciu, iod, vitamina D3, fier şi magneziu, precum şi a vitaminelor A şi E în laptele matern. De asemenea, reduce cantitatea de grăsimi din lapte şi inhibă secreţia de prolactină, rezultând mai puţin lapte. Şi nu în ultimul rând fumatul în perioada alăptării  reduce cantitatea celulelor care construiesc sistemul imunitar şi a acidului docosahexaenoic (DHA) – unul dintre componentele acidului gras omega-3.

În loc de substanţe valoroase, laptele matern va fi bogat în compuşi de cadmiu, sulf sau azot, cianuri şi nitraţi, toate dăunătoare. Calitatea slabă a laptelui matern poate determina o creştere mai mică în greutate a copilului alăptat. Dar şi o dezvoltarea fizică şi intelectuală mai slabă a acestuia şi susceptibilitatea la diferite boli din cauza imunităţii mai scăzute. Dar nu numai – fumul de ţigară inhalat de un copil îi poate afecta negativ funcţionarea sistemului respirator, favorizând apariţia bolilor de plămâni, a alergiilor, inclusiv astm bronşic. Potrivit specialiştilor, sindromul morţii subite este mai frecvent la bebeluşii a căror mame sunt fumătoare.

ÎnapoiPagina 1 din 3
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()