Ora de culcare a copilului tău îi influențează major sănătatea

Alexandra Ion
ora de culcare

Somnul este esențial pentru buna creștere a copilului, dar sunt foarte puțini părinții care știu că nu doar numărul orelor dormite contează, ci și momentul în care cel mic este dus la culcare.

Opinia generală a pediatrilor este că ora de culcare a copilului influențează major starea lui de sănătate, nu doar în copilărie ci pe tot parcursul vieții lui. Iata ce trebuie să știe părinții și care sunt sfaturile pediatrilor:

Studii temeinice au confirmat faptul că un copil care doarme insuficient riscă să devină supraponderal. Dar asta nu este tot. Ora de culcare este esențială nu doar pentru sănătatea copilului ci și pentru stilul de viață al familiei. Astfel, un copil care se culcă devreme va fi mai sănătos decât un copil care se culcă la ore târzii.

Somnul insuficient duce la obezitate

Stilul de viață modern împinge mult în noapte ora de culcare. Și nu doar adulților li se întâmplă asta. Statistica arată că cei mici merg la culcare la ore din ce în ce mai înaintate. Ora de culcare târzie face ca cei mici să doarmă mai puțin decât este necesar sau să doarmă mai mult în timpul zilei, în derimentul altor activități utile pentru dezvoltarea lor motorie și cognitivă.

Tot statistica, urmărită pe o perioadă lungă de timp, arată că există o legătură directă între acumularea de kilograme și ora de culcare. Cu cât cei mici se culcă mai târziu, cu atât riscul de a fi suprapoderali este mai mare.

Ora de culcare nu trebuie să fie la libera alegere a copilului

Calitatea somnului celor mici este direct influențată de ora de culcare. S-a probat faptul că un copil care se culcă la ora 20.00 doarme mai bine și se trezește mai rar noaptea. Conform unui studiu, un copil în vârstă de nouă luni care se culcă la ora 20.00 doarme cu o oră în plus în 24 de ore comparativ cu un copil de aceeași vârstă care se culcă la ora 22.00. S-a observat că, în primul caz, copilul s-a trezit mai rar și a adormit mai repede în timpul nopții. Cel care s-a culcat târziu, s-a trezit mai des și a adormit mult mai greu.

Ora de culcare nu trebuie să fie la libera alegere a copilului. Tendința lui va fi să stea cât mai mult în compania părinților și să se culce târziu. Ora de culcare este o regulă pe care părinții trebuie să o regleze în programul copilului de la vârste foarte mici și trebuie să fie în rutina copilului până la 8-10 ani.

Copiii cresc numai în timpul somnului

Există ideea că dacă un copil va sta mai mult treaz seara, va adormi mai repede și va dormi mai mult și mai bine. Realitatea dovedește exact contrariul. Cu cât se va culca la ore mai mici, cu atât va dormi mai bine și mai mult.

Specialiștii spun că ora de culcare face parte din stilul de viață sănătos. Rutina orei de culcare se învață înainte de șase luni și rămâne fixată până la adolescență.

Somnul și ora de culcare sunt elemente esențiale ale unui stil de viață sănătos. Este în puterea părinților de a impune un program de viață echilibrat și benefic copilului.

Somnul este vital pentru cei mici. În cursul somnului, sistemul imunitar este activ, și tot atunci copilul crește. Somnul reglează și echilibrează sistemul endocrin, previne obezitatea și crește capacitatea intelectuală a copilului. Toate la un loc sunt avantaje uriașe pentru sănătate. Singura condiție care trebuie îndeplinită este respectarea orelor de somn raportat la vârsta copilului. Iar primul pas este ora de culcare!

Citește ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor”, cartea care vine în întâmpinarea părinților epuizați. Somnul este adevărata piatră de încercare din viaţă oricărui părinte. Părinții în devenire au și ei foarte multe de învățat din această carte. Aceasta este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa