Otita medie la copii. Simptome și tratament

Magda Popescu
otita medie la copii

Una din cele mai frecvente cauze de prezentare la pediatru este otita. Mai devreme sau mai târziu, orice copil va face şi o otită. În cele mai multe dintre cazuri vorbim despre otita medie la copii.

Otita medie, infecție a urechii medii, poate fi o complicație a infecțiilor amigdaliene, rino-faringiene și sinusale. De altfel, otita se numără printre bolile care recidivează cel mai frecvent.

Ce este și cum apare otita medie la copii?

Otia medie apare din cauza unei inflamaţii a spaţiului aflat în spatele timpanului. Acesta este de obicei plin cu aer. Odată cu apariţia inflamaţiei, începe să se acumuleze lichid în acest spaţiu. În mod normal aerul pătrunde printr-un conduct care se deschide în spatele nasului şi care se numeşte Trompa lui Eustachio. Tot pe aici ar trebui să se dreneze şi lichidul acumulat în spatele timpanului însă inflamaţia împiedică acest lucru. Stagnarea lichidului la nivelul spaţiului din spatele timpanului poate favoriza contaminarea acestuia cu bacterii şi infecţiile.

De multe ori, otita medie apare în urma amigdalitei. Otita medie, infecție a urechii medii, poate fi o complicație a infecțiilor amigdaliene, rino-faringiene și sinusale. De altfel, otita se numără printre bolile care recidivează cel mai frecvent.

Cum se manifestă otita medie la copii și cum se tratează

Otita se manifestă prin apariția febrei de peste 38 de grade Celsius, durerii în spatele urechii și migrenei. Pot apărea și tulburări de echilibru sau senzație de vomă.

În cazul otitelor medii, aerosolii sunt o soluție eficientă. Totuși, antibioterapia este cea care face diferența între evoluția unei otite simple, în stadiu incipient, către otita seroasă sau către otita purulentă. Tratamentul se administrează după efectuarea antibiogramei, care se obține în urma analizei în laborator a conținutului conductului auditiv extern și constă în antibiotice.

În situația în care apar complicații, iar infecția se extinde la alte compartimente ale urechii, tratamentul clasic se asociază cu chirurgia. Netratată, otita duce la forme grave, afectând urechea medie și pe cea internă, cu complicații grave, putând duce chiar la pierderea auzului.

De aceea, prezentarea la medicul ORL-ist este importantă încă de la debutul simptomatologiei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa