Pentru tuse, cel mai bun medicament este niciun medicament!

Ileana Mirescu
copil racit ceai

Pentru tuse, cel mai bun medicament este niciun medicament! În loc să abuzați de produse care se dau fără rețetă în răceli și gripe, medicii recomandă mai degrabă să vă bazați pe miere și lichide! Mai mulți experți argumentează mai jos de ce recomandă această metodă de tratament în cazul răcelilor simple. 

„Părinții sunt adesea dezamăgiți și chiar supărați când le spun că nu există de fapt medicamente care să ajute copiii să nu mai strănute sau să tușească. Nu funcționează nimic, iar medicamentele au și efecte adverse. În plus, nu recomandăm medicamente pentru tuse sau răceală copiilor mai mici de 6 ani”, spune dr. Perry Klass, pediatru și scriitoare în SUA, într-un articol pentru Nytimes.com.

Într-un studiu amplu realizat de British Medical Journal, cercetătorii au analizat dacă medicamentele pentru tuse și răceală sunt eficiente în tratarea nasului care curge, a congestiei și strănutului.

„Părinții sunt mereu îngrijorați că ceva rău se va întâmpla dacă nu fac nimic când copilul este răcit”, spune dr. Mieke van Driel, profesor la Universitatea Queensland din Australia. „Din păcate, cercetările arată că nu există dovezi că aceste medicamente ajută cu ceva. Iar părinții trebuie să înțeleagă că există riscuri clare în ceea ce privește folosirea acestor medicamente la copiii mici. Inițial, în SUA, Administrația pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor a recomandat să nu se dea medicamente fără prescripție copiilor sub 2 ani, însă Academia Americană a Pediatrie a extins recomandarea la copiii până în 6 ani”.

Pentru tuse, cel mai bun medicament este niciun medicament! Ce să faceți în loc să abuzați de medicamente

Părinților li se recomandă să își îngrijească copiii fără a le da medicamente – adică să îi hidrateze bine, să le ofere miere dacă tușesc și au peste vârsta de 1 an (mierea nu se recomandă sub vârsta de 1 an pentru că există risc de botulism). Alte măsuri pot include administrarea de paracetamol și ibuprofen pentru controlul febrei și apă de mare pentru congestie nazală.

Studiul nostru realizat în anul 2007 a fost primul care a arătat că mierea este mai eficientă decât dextromethorphan în tratarea tusei sau lipsa oricărui tratament”, a declarat dr. Ian Paul, profesor de pediatrie la Penn State College of Medicine.

Și alte studii au arătat că mierea este foarte utilă în tuse, inclusiv în a ajuta copiii să doarmă mai bine. „Concluzia noastră este că pentru medicamentele indicate pentru tuse și răceală nu există dovezi din care să rezulte că sunt eficiente în răceli, mai ales la copiii mai mici de 6 ani”.

Studiile au arătat că medicamentele care suprimă tusea nu ajută copiii să tușească mai puțin sau că antihistaminicele și docongestionantele îi ajută să doarmă mai bine. Medicamentele care ajută copiii cărora le curge nasul din cauza alergiilor sezoniere nu îi vor ajuta atunci când le curge nasul din cauza unui virus, mecanismele din spate fiind complet diferite.

Pentru tuse, cel mai bun medicament este niciun medicament! Recomandări pentru copiii peste 6 ani și adolescenți

Chiar și pentru copiii mai mari și pentru adolescenți, dovezile eficienței nu sunt foarte semnificative, persistând riscurile apariției efectelor adverse, mai ales când medicamentele sunt luate în doze prea mari, ceea ce se poate întâmpla pentru că există atât de multe preparate și diverse combinații de medicamente.

În cazul răcelilor simple, sistemul imunitar trebuie lăsat să lupte circa o săptămână. „Oamenii trebuie să aibă încredere în corpul lor, nu să se bazeze pe medicamente”, mai spun pediatrii americani.

În același timp, părinții trebuie să știe care sunt semnele la care trebuie să fie atenți, semne care arată că la mijloc este mai mult de o răceală.

Adică:

– un bebeluș care respiră prea repede sau un copil care se străduiește mai mult decât ar fi normal să respire ar trebui verificați de medici

– atenție și la semnele gripei (dureri musculare, tremurăruri, febra foarte mare) –

Pe de altă parte, un copil care are o răceală comună este în general capabil să bea și să mănânce, să fie alert și să se joace. Așa că nu vă rămâne decât să citiți povești, să îi lăsați să stea la televizor poate mai mult decât de obicei și să le dați supă de pui si multe lichide.

„Dacă părinții primesc informații corecte în care li se spune la ce să se aștepte, în general acceptă faptul că nu au nevoie de medicamente”, mai susțin pediatrii americani. 

Pentru a fi cât mai bine informați despre îngrijirea bebelușilor, vă recomandăm și Cartea bebelușului, pe care o găsiți AICI Informațiile oferite acoperă perioada de sarcină și tot ceea ce trebuie să știe un părinte despre creșterea copilului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa