Pipi în picioare sau pipi șezând?

Baieti pipi sezand Totul despre mame

“Fetele fac pipi șezând, băieții fac pipi din picioare.” Ei bine, acesta nu este un adevăr universal valabil. Aflați în articolul de mai jos care sunt motivele pentru care ar trebui să îi învățăm pe băieții noștri să facă pipi în poziția șezând.

De ce ar trebui să îi învățăm pe băieți să facă pipi șezând

Potrivit unor studii recente, vezica unui bărbat se goleşte complet doar când acesta urinează din poziţia şezând, ceea ce întăreşte sănătatea prostatei şi elimină problemele ce pot apărea mai târziu.

Mamele de băieţi ar putea să îi înveţe încă de mici pe fiii lor să facă pipi în acest fel, care se pare că mai are şi alte avantaje, în afara celui legat de buna funcţionare a aparatului urinar şi reproducător masculin.

Ceea ce pare a fi revoluţionar sau chiar ciudat de-a binelea pentru noi este, de fapt, o practică destul de frecventă în multe ţări musulmane, în care bărbaţii nu îşi păstrează poziţia verticală în momentul în care se duc la baie, din considerente religioase. Nu ştim dacă acest amănunt a influenţat vreun pic dorinţa de studiu a medicilor preocupaţi de subiect, dar din ce în ce mai multe voci specializate din lumea medicală occidentală susţin că practica ar trebui preluată de cât mai mulţi reprezentanţi ai sexului masculin, deoarece prezinta avantaje demne de luat în calcul.

Urinatul din poziţia şezând, metoda prin care se scapă mai uşor de scutec

O mare parte a medicilor pediatri din România şi din străinătate, în frunte cu Asociaţia Americană de Pediatrie, le recomandă mamelor de băieţi să-i înveţe pentru început pe cei mici să facă pipi din poziţia şezând, pentru a-i obişnui cu oliţa şi pentru a facilita renunţarea la scutec. Recomandarea acestora întăreşte dorinţa instinctivă a copiilor de a sta confortabil pe oliţă atunci când vor să facă pipi şi este indicată şi dintr-un alt motiv simplu. Atunci când urina şi materiile fecale se elimină doar printr-o singură metodă, cea şezând, copilul reuşeşte să privească mersul la toaletă ca un întreg. Deoarece pentru un copil de 1-2 ani, aflat în plină exersare a mersului la WC, difenţierea între pipi şi caca este destul de dificilă şi pentru că de multe ori cele două merg în tandem, este de preferat să îl înveţi pe cel mic să folosească oliţă pentru ambele daţi, că să poată scăpa de scutec complet.
Odată ce băieţelul a deprins perfect folosirea oliţei şi face acest lucru fără accidente, atunci se poate trece la învăţarea tehnicii de făcut pipi din poziţia în picioare. Un amănunt deloc neglijabil când sunteţi în plin proces de renunţare la scutec este să va puneţi de acord cu creşa sau cu grădiniţa la care merge cel mic. Este de dorit ca atât părintele, cât şi îngrijitoarea sau educatoarea să aibă aceeaşi abordare, deoarece două metode diferite de învăţare (de exemplu, la grădi trebuie să facă în picioare, iar acasă, pe oliţă) îl vor zăpăci pe cel mic, care poate chiar regresa, întorcându-se rapid la scutec.

Medical? Mult mai bine pipi şezând!

Glanda care aparţine strict bărbaţilor, prostata, se găseşte sub vezica urinară, având rol în formarea lichidului seminal. Prin mijlocul prostatei trece şi uretra, adică acel canal prin care se goleşte vezica urinară. Din acest motiv, mărirea volumului prostatei pune probleme asupra uretrei, ceea ce face că urinarea să fie dificilă şi chiar imposibilă. Deoarece vezica este complet golită în momentul în care urinatul are loc din poziţia şezândă, medicii le recomandă bărbaţilor să facă pipi numai din această poziţie, pentru a preîntâmpina o serie de neplăceri de mai târziu, care implică sănătatea aparatului reproducător şi urinar.

Igienic? Tot şezând e mai bine!

Trecând peste considerentele de sănătate, argumentul igienei este unul deloc de neglijat pentru o mare parte din femeile care îşi doresc să păstreze curăţenia în baie şi pentru care stropitul pe lângă WC poate fi o chestie destul de enervantă. La fel cum şi un capac de WC ridicat şi nepus la locul lui poate stârni adevărate drame familiale. Lor li se adaugă voci care susţin că ar fi mai normal ca bărbaţii să beneficieze şi ei de intimitate în momentul în care merg la budă şi care n-ar avea această opţiune atâta timp cât sunt obligaţi să folosească pisoarul.

Concluzia? În final este o decizie personală!

Indiferent dacă te decizi sau nu să îl înveţi pe băiatul tău să facă pipi şezând pe WC, decizia finală îi va aparţine chiar lui. Conform unui studiu întreprins în urmă cu aproape doi ani pe 2000 de subiecţi, mai mulţi reprezentanţi ai sexului puternic au recunoscut că au ales să facă pipi şezând, şi nu stând în picioare, pentru a beneficia de un moment de relaxare. Era smartphone-urilor şi a tabletelor îndeamnă clar la stat pe WC, pentru a putea naviga liniştit pe Facebook sau citi mailul. Şi uite-aşa, o simplă baie şi un simplu WC contribuie cu fiecare zi care trece la consolidarea unei noi generaţii de bărbaţi informaţi!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație