Prima vizită la stomatolog cu copilul. Cum faci să nu devină un coșmar?

Ramona Dinescu

Copilul poate merge la stomatolog pentru un prim control undeva după vârsta de 1 sau 2 ani, deoarece niciodată nu e prea devreme să ne preocupe zâmbetul său de mai târziu. Însă, cum facem ca această primă vizită să fie una reușită?

Indiferent dacă copilul tău are toți dinții sau dacă are doar câțiva mugurași, este timpul să începem să ne gândim la sănătatea sa orală. Evident, dinții bebelușului nu vor fi acolo pentru totdeauna (de obicei încep să cadă dinții de lapte în jurul vârstei de șase, șapte ani, făcând loc celor permanenți), însă este extrem de important să avem grijă de ei și de gingiile lor pentru a evita problemele ce pot apărea mai târziu.

Dar cum facem să ne asigurăm că acești dințișori perlați vor rămâne mereu albi? În primul rând, specialiștii susțin că trebuie să-i învățăm pe cei mici să se spele pe dinți măcar de două ori pe zi, iar apoi, pentru sfaturi cât mai pertinente, să facem o programare la un stomatolog.

Când îți duci copilul la stomatolog?

Specialiștii de la whattoexpect.com susțin că majoritatea medicilor recomandă ca prima vizită la stomatolog să aibă loc la șase luni de la apariția primului dințișor, sau până ce copilul împlinește doi anișori.

În timpul controlului, în funcție de cum arată dinții copilului tău, medicul stomatolog își va spune cât de des trebuie să reveniți la cabinet. Mulți experți recomandă ca un control de rutină să fie făcut măcar o dată la șase luni, atâta timp cât nu există probleme majore.

Cum alegi cel mai bun stomatolog pentru copilul tău?

Atunci când vine vorba de alegerea stomatologului, de cele mai multe ori părinții optează pentru medicul care are grijă de dantura lor. Ceea ce nu este neapărat rău, mai ales dacă știi că acest stomatolog are și experiență cu copiii.

Însă, nu ar fi rău să iei în considerare alegerea unui stomatolog pediatru, un medic ce are o pregătire suplimentară în îngrijirea sănătății orale a copiilor. Un alt atu al unui stomatolog pediatru este acela că este pregătit să facă față zvârcolelilor și țipetelor copiilor pe scaunul dentistului, iar sala sa de așteptare va fi plină cu distracții pentru copii precum cărți și jucării.

Ce se întâmplă la control?

De obicei, prima vizită la stomatolog este scurtă și informală, mai mult pentru a-i face cunoștință copilului cu medicul dentist. În funcție de vârsta copilului și nivelul lui de confort, ai putea fi rugată să-l ții în brațe în timp ce stomatologul se uită în gurița lui. Sau ai putea fi rugată să aștepți în sala de așteptare în timp ce copilul va petrece puțin timp cunoscând medicul și personalul auxiliar.

În ceea ce privește controlul, stomatologul va verifica dacă cei mic are carii, îi va inspecta gingiile, maxilarul și felul în care mușcă. Copilului ar putea să i se facă un periaj profesionist și i se poate aplica un preparat cu fluor (mai ales dacă există pete pe dințișori sau carii).

Mai mult ca sigur îi va vorbi copilului despre cât de importantă este sănătatea orală și îți va da șansa de a pune toate întrebările legate de îngrijirea dințișorilor copilului.

Sfaturi pentru o vizită la stomatolog mai ușoară

Înainte de a merge la stomatolog trebuie să-ți asumi că cel mic ar putea face o criză de isterie pe scaun sau ar putea apela la alte tehnici menite să te șantajeze emoțional. și, în plus, copilul nu are nimic personal cu medicul dentist, deocamdată, până ce nu face cunoștință cu freza. Pentru el prima vizită la stomatolog ar putea fi la fel de distractivă ca o plimbare în parc, dar ar putea să se și sperie. Până atunci, păstrează-ți entuziasmul și gândurile pozitive.

Unii copii se tem de medici în general și de stomatologi în particular, frica lor fiind de neînțeles. Fă tot ce poți ca să-ți liniștești copilul și încearcă să-ți amintești cum ai reacționat tu în copilărie atunci când ai mers la stomatolog. Iată câteva sfaturi care pot fi de folos:

·         Citește-i cărți ilustrate și jucați-vă de-a stomatologul acasă.

·         Folosește un limbaj pozitiv: explică-i că stomatologul este un medic care ajută la construirea unor dinți puternici și sănătoși, dar nu-i da prea multe detalii tehnice deoarece ar putea să devină confuz.

·         Pregătește-te de acasă: ia câteva dintre jucăriile preferate ale copilului, cu care se poate juca în sala de așteptare sau pe scaun.

·         Fii relaxată: stresul și anxietatea mamei legate de dentist pot fi mai evidente de cât îți imaginezi. Dacă ești calmă și relaxată, și copilul va fi la fel.

·         Încurajează-l: felicită-l ori de câte ori ai ocazia și încearcă să îl susții, nu să-l critici, mai ales atunci când ar putea avea o problemă în a coopera. și gândește-te că indiferent dacă plânge și țipă tot timpul, nu este ceva ce stomatologul nu a mai văzut până acum.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa