Primăriile, obligate să se implice în vaccinarea copiilor. Toți copiii între 9 luni și 9 ani trebuie identificați

TOTUL DESPRE MAME

Ministerul Sănătăţii începe o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităţilor locale, care trebuie să identifice copiii neimunizaţi, atât pe cei care sunt pe listele medicilor de familie, cât și pe cei care nu sunt înregistrați la un medic.

Autorităţile locale vor trebui să identifice copiii cu vârste între nouă luni şi nouă ani – grupele de vârstă cele mai afectate de actuală epidemie de rujeolă- care nu au fost vaccinaţi, dar şi locurile în care aceştia vor fi imunizaţi, în cazul în care în localităţile respective nu sunt unităţi medicale. În dată de 18 iulie 2017, s-a organizat o videoconferinţă comună cu Ministerul Afacerilor Interne, cu prefecţii de judeţe, cu reprezentanţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică şi ai medicilor de familie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. „În fiecare judeţ se va face o evaluare a comunităţilor vulnerabile. În acestea este de aşteptat ca procentul de vaccinare al copiilor să fie într-un proces mai redus, aceste rezultate vor fi comunicate Ministerului Sănătăţii. La nivelul fiecărui judeţ va fi o echipă interdisciplinară organizată din prefect, reprezentant DSP, reprezentant al Consiliului Judeţean în relaţia cu primăriile. De asemenea, am solicitat ca în zonele unde nu există medic de familie, autorităţile locale să organizeze centre de vaccinare urmând să vină personal medical care să imunizeze copiii”, a explicat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.

Campanie de vaccinare împotriva rujeolei cu implicarea primăriilor

Ministerul Sănătăţii va evalua o dată la două săptămâni gradul de implicare a autorităţilor locale în fiecare judeţ, iar acolo unde sunt în continuare probleme vor fi luate măsuri.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la dată 14 iulie este 8.017. Au fost înregistrate 31 de decese, dintre care 8 în judeţul Timiş, 6 în judeţul Arad, 6 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.

Rujeolă s-a extins în 41 de judeţe din 30 septembrie 2016, când a fost declarată epidemia şi până în 14 iulie 2017. Cele mai afectate judeţe, cu peste o mie de cazuri de rujeolă fiecare sunt Timiş (1.214 cazuri) şi Caraş-Severin (1.109 cazuri). Un al treilea judeţ, Arad, are 999 cazuri confirmate.

Rujeolă (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boală este mortală.

De asemenea, Ministerul Sănătații a demarat o campanie de informare, realizată cu sprijinul experților Organizației Mondiale a Sănătații, prin care încearcă să informeze părinții despre beneficiile vaccinării. Documentele informative despre rujeolă pot fi consultate AICI.

Campanie de vaccinare împotriva rujeolei

FALS ȘI ADEVĂR DESPRE VACCINARE

FALS #1: Nimeni nu se mai îmbolnăvește de această boală. Copilul meu nu are nevoie de vaccin.
ADEVĂR: Când numărul de copii vaccinați scade, aceste boli revin rapid în comunitate. Focare de rujeolă (pojar), oreion și rubeolă (pojărel) încă apar în România, mai ales în comunitățile unde multe persoane nu sunt vaccinate.

FALS #2: Sistemul imun al copiilor nu poate face față multor vaccinuri.
ADEVĂR: Administrarea mai multor vaccinuri în același timp nu are un efect negativ asupra sistemului imunitar al copilului.
În fiecare zi, copiii sunt expuși la sute de substanțe străine care generează un răspuns imun. Vaccinurile combinate economisesc timp și bani, prin numărul redus de vizite la medic; reduc disconfortul pentru copii, pentru că scade numărul de injecții. Astfel, crește probabilitatea ca un copil să beneficieze de schema completă de vaccinuri conform
programului național de vaccinare.
FALS #3: Imunitatea naturală este mai bună decât un vaccin.
ADEVĂR: Infecția naturală asigură imunitate împotriva rujeolei (pojarului), dar este mult mai sigur să capeți imunitate prin vaccinare. Deși rujeola poate fi ușoară, în unele cazuri, 1 din 1000 de copii mor din cauza acestei boli și până la 50 au probleme grave de sănătate care le pot schimba viața. Două doze de vaccin ROR asigură protecție de aproximativ 97% împotriva rujeolei.
FALS #4: Igiena și măsurile sanitare sunt responsabile pentru scăderea incidenței rujeolei, nu vaccinurile.
ADEVĂR: Igiena și măsurile sanitare au scăzut incidența anumitor boli, cum ar fi cele transmise pe cale alimentară. Totuși, boli foarte contagioase, (ca de exemplu rujeola), se vor răspândi indiferent de cât de curați suntem.
Dacă oamenii nu sunt vaccinați, bolile care sunt considerate a fi dispărute vor reapărea.
FALS #5: Vaccinurile pot să-mi infecteze copilul cu boala pe care încearcă să o prevină.
ADEVĂR: Vaccinurile pot cauza simptome ușoare, asemănătoare cu cele ale bolii împotriva căreia protejează. O concepție greșită des întâlnită este că aceste simptome înseamnă o infecție. De fapt, în rare cazuri (mai puțin de 1 la 1 milion) în care simptomele apar, este vorba de răspunsul imun al organsmului la vaccin, nu la boală.
FALS #6: Vacinul ROR cauzează autism.
ADEVĂR: Vaccinul ROR nu cauzează autism.
Numeroase studii la scară mare nu au identificat NICIO legătură între vaccinul ROR și autism.
FALS #7: Este mai bine să faci vaccinurile unul câte unul.
ADEVĂR: Studiile au arătat ca vaccinurile făcute împreună sunt sigure și eficiente.
Nu există nici un motiv pentru care copilul tău să primească vaccinurile unul câte unul. Dacă primește trei vaccinuri o dată înseamă că este protejat corect, are de făcut mai puține vizite la medic și i se fac mai puține injecții.
FALS #8: Thimerosalul din vaccinuri produce autism și alte boli.
ADEVĂR: Studiile științifice nu au dovedit nicio legătură între thimerosalul din vaccinuri și autism sau alte tulburări. Mai mult, vaccinurile cu virusuri vii, cum este ROR, nu conțin thimerosal. ROR a fost testat cu atenție și administrat la milioane de copii din întreaga lume, având un grad ridicat de siguranță.
FALS #9: Vaccinul ROR poate provoca efecte secundare serioase.
ADEVĂR: Cele mai multe persoane nu vor simți niciun efect secundar la administrarea vaccinului ROR. Mai puțin de 30% vor avea o reacție ușoară la locul injecției. Efectele adverse serioase ca urmare a vaccinării sunt foarte rare și cu siguranță apar mai rar decât complicațiile datorate pojarului, otitei sau rubeolei.

SEMNE ȘI SIMPTOME ALE RUJEOLEI
– Primul semn al rujeolei (pojarului) este de obicei febra mare, care începe la 10 – 12 zile de la expunerea la virusul
pojarului și durează între 4 – 7 zile.
– Secreții nazale fluide, tuse, ochi roșii și umezi și pete mici albe pe interiorul obrajilor pot fi alte semne din faza inițială.
– După câteva zile, apare erupția pe piele, cu pete roșii care apar întâi pe față și în partea de sus a gâtului. După aproximativ 3 zile, iritația se extinde, cuprinzând în final mâinile și picioarele.
– Erupția durează între 5 – 6 zile, apoi se atenuează. În medie, apare la aproximativ 14 zile de la expunerea la virusul pojarului (într-o marjă de 7 până la 18 zile).

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa