Pubertatea precoce. Cinci adevăruri neplăcute și ce înseamnă ele pentru fiica ta

Anca Vlad
pubertatea precoce

Pentru că te fascinează copilăria fetei tale, ai face totul ca ea să nu fie atinsă prea curând de pubertate. Din păcate pentru tine, ca părinte, din 1900 se întâmplă exact contrariul: vârsta la care fetele ating pubertatea a scăzut cu 3 ani, la 12-13 ani, și vine cu tot alaiul caracteristic pubertății precoce.

Din 1997 încoace, creșterea sânilor și a părului pubian încă de la 8 ani sau chiar mai devreme a devenit ceva obișnuit. Această tendință este mai înfricoșătoare decât momentul în care-i explici unei fetițe cum se folosesc tampoanele igienice, așa că e bine să ascultați sfatul experților.

Declanșarea pubertății la 7 ani a devenit ceva obișnuit

Când endocrinologul Louise Greenspan, co-autoare a cărții „Noua pubertate: cum să te adaptezi schimbărilor prin care trec fetițele din zilele noastre”, a început să studieze pubertatea precoce, se aștepta să descopere că maximum 5% dintre fetițele de 8 ani trec prin această etapă. Din păcate, numărul se apropia de 15%.

Li se poate întâmpla și băieților… dar e mai problematic pentru fete

În mod normal, pubertatea se instalează mai târziu la băieți decât la fete. Cu toate acestea, majoritatea studiilor s-au axat mai mult pe transformările fetițelor decât ale băieților. Conform unui raport publicat în „The Atlantic”, instalarea pubertății timpuri aduce cu sine o mulțime de riscuri: cancer la sân, sarcini în adolescență, infectarea cu virusul HPV, probleme cardiace, diabet, depresie, alcoolism la vârste fragede, sex – aproape tot ceea ce îngrozește un părinte.

Greutatea poate deveni o problemă

Un studiu efectuat pe 1.200 de fete cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani arată că fetițelor supraponderale sau obeze le cresc sânii mai devreme cu un an, prin comparație cu cele care au o greutate normală. Asta poate fi cauzat de celulele grase care produc un hormon numit leptin și care declanșează pubertatea, susțin experții.

În 2010, un studiu efectuat pe 3.000 de fete demonstrează că cele care consumă carne regulat sau în exces, au menstruație mult mai devreme.

Soia ajută

Inițial, se credea că soia poate cauza pubertate precoce, dar noile studiile efectuate de Greenspan și colegii ei sugerează că, în realitate, soia ar putea întârzia instalarea pubertății. Păcat că multă lume o evită și o folosește doar atunci când e deja prea târziu.

Ce sunt tulburările endocrine?

Specialiștii trag un semnal de alarmă în legătură cu toxinele care se ascund în produsese de curățat, cosmetice, săpunuri și alte produse. Acestea pot cauza tulburări în sistemul endocrin al copilului tău, cel care controlează hormonii. Chimicalele de care trebuie să te ferești sunt parabenii, care se găsesc în mod normal în creme, șampoane și balsamuri de păr – propilparaben, benzilparaben, metilparaben sau butilparaben. Aceștia pot stimula creșterea estrogenului și apariția pubertății mult mai devreme decât este pregătit să accepte un părinte. Nu că ar fi vreodată pregătit.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa