Recuperarea după cezariană. 11 întrebări ale proaspetelor mămici

Operaţia cezariană este cea mai importantă intervenţie chirurgicală în obstetrică. Ai multe întrebări despre ce se întâmplă în timpul cezarienei, dar și despre cum va fi după. În articolul nostru la toate vei găsi răspuns.

Mihaela Călin

Recuperarea după cezariană. Cu toate că naşterea prin cezariană este astăzi mult mai puţin invazivă decât era în trecut, este important să reţii că totuşi este vorba despre o operaţie chirurgicală la nivelul abdomenului. Deoarece recuperarea după cezariană poate fi destul de dificilă, este bine să ştii la ce să te aştepţi. Cei de la www.babycenter.com ne dezvăluie pas cu pas cum decurge recuperarea după cezariană.

O cezariana sau operația cezariană, este nașterea chirurgicală a unui copil prin incizie în abdomen și uter. Cezariana este de obicei recomandată numai în cazurile necesare din punct de vedere medical, cum ar fi în unele sarcini cu risc ridicat sau când copilul  este în poziția culcată și nu poate fi răsturnat înainte de începerea travaliului.

Ce simți în timpul operației de cezariană în funcție de tipul operației?

Cezariana de urgență: O cezariană de urgență este exact asta – o cezariană care trebuie să aiba loc imediat, deoarece există un risc imediat pentru sănătatea ta sau a bebelușului tău. În timp ce majoritatea cezarianelor sunt efectuate cu anestezie regională, care amorțește doar partea inferioară a corpului, uneori o cezariană de urgență necesită anestezie generală, ceea ce înseamnă că vei fi complet inconștientă și nu vei simți nimic.

Cezariana blândă:  Unele spitale private sau chiar și cele de stat oferă acum o „cezariană delicată”. Iată ce simți în timpul operației de cezariană blândă:

  • Zgomotul este redus la minimum și draperiile transparente sunt așezate astfel încât să poți urmări cum iese copilul (unele draperii au chiar și un portal încorporat, astfel încât copilul să îți poată fi înmânat direct fără a compromite mediul chirurgical steril).
  • Electrozii EKG sunt plasați spre spate, astfel încât copilul să aibă loc să se ghemuiască pe piept, iar un braț este lăsat liber de manșete, monitoare, astfel încât să poți ține copilul proaspăt născut și chiar să alăptezi imediat după naștere.
  •  Prinderea cordonului este întârziată, așa cum este în mod ideal la o naștere vaginală. Partenerului tău îi poate fi chiar și permis să intre în sala de urgență.

Toți acești factori pot face ca o naștere chirurgicală să fie mai satisfăcătoare decât își pot imagina mamele care nasc pentru prima dată. Dacp spitalul la care urmează să naști nu oferă în mod oficial cazariana blândă, n-ar strica să întrebi dacă o parte din caracteristicile pe care ți l-am spus mai sus ar putea fi incluse în planul tău de naștere.

Ce se întâmplă și ce simți în timpul operației de cezariană?

Majoritatea operațiilor se fac sub anestezie epidurală sau spinală, așa încât, dacă vei alege acest tip de naștere, vei fi conștientă pe tot parcursul procedurii, iar la final vei putea să-ți vezi puiul și chiar să-l ții în brațe pentru câteva momente. Anestezia generală se folosește numai în cazuri excepționale.

Pregătirea preoperatorie:

  • Raderea părului pubian
  • Curățarea zonei abdominale unde se va face incizia
  •  În uretră se introduce o sondă prin care vei urina în timpul, dar și după intervenție.
  • Ți se administrează, intravenos, un sedativ ușor.
  • Ți se monitorizează funcțiile vitale (puls, temperatura corporală, tensiunea arterială), iar odată ce anestezia și-a făcut efectul, obstetricianul poate începe operația.
  • Nu uita că nu ai voie să mănânci sau să bei.

De obicei, intervenția durează aproximativ o oră (dar mare parte din acest timp este alocat suturilor) și decurge fără riscuri. Medicul scoate copilul, moment în care poți simți un ușor disconfort abdominal, îndepărtează placenta și închide plaga. Bebeluşul va fi preluat apoi de echipa de neonatologi, iar tu vei fi mutată la terapie intensivă pentru recuperare.

În cele mai multe dintre cazuri, operația prin cezariană este una planificată. Dar, atunci când apar complicații în timpul travaliului (de exemplu: suferința fetală cauzată de distocie, probleme ce țin de torsionarea cordonului ombilical), se va lua în considerare o procedură de urgență. Dacă te afli într-o asemenea situație, mai ai încă timp să pui câteva întrebări asistentei sau medicului, și să te lămurești în ceea ce privește tipul de anestezie folosit.

Ce fel de incizie mi se va face?

Se preferă inciziile orizontale, atât la piele (cât mai joasă, să fie estetică) cât şi la nivelul uterului. Tăietura orizontală este cea mai folosită şi se vindecă mult mai repede, deoarece nu taie fibrele musculare ale uterului (cum face cea verticală), ci merge paralel cu ele. În cazurile de urgenţă se practică şi incizia verticală – când este nevoie de un spaţiu mai mare de „desfăşurare” sau dacă femeia a mai avut o altă intervenţie şi are deja o cicatrice verticală (tăietura se face pe acelaşi traiect).

Recuperarea după cezariană. Cum o să te simţi după operatie?

femeie in operatie cezariana

Ca orice proaspătă mămică, probabil că te vei simţi pe de-o parte euforică, iar pe de altă parte copleşită de noua fiinţă din braţele tale. Dar, de asemenea, trebuie să te recuperezi după intervenţia chirurgicală majoră de la abdomen. Iar asta în timp ce te ocupi de problemele tipice postpartum, cum ar fi sânii angorjaţi, schimbările de dispoziţie şi lohiile.

  • Imediat după operaţia de cezariană poţi să ai stări de greaţă şi să te simţi ameţită.
  • Greaţa poate dura până la 48 de ore, dar medicul îţi poate recomanda medicamente pentru a-ţi reduce la minimum disconfortul.
  • De asemenea, multe mame simt mâncărimi peste tot, în special cele care au apelat la anestezie epidurală sau rahianestezie. Dacă ţi se întâmplă acest lucru, informează-l pe medicul tău, pentru a-ţi prescrie medicamente care să uşureze mâncărimea.
  • De obicei pacientele cu cezariană rămân în spital timp de două până la patru zile înainte de a pleca acasă. Dar recuperarea va fi măsurată în săptămâni, nu în zile, deci vei avea nevoie de ajutor ca să poţi să ai grijă de tine şi de bebeluş.
  • Mai mult, dacă mai ai şi alt copil care te aşteaptă acasă, s-ar putea să fie dornic de afecţiunea ta după ce ai fost departe de el pentru câteva zile. Organizează lucrurile în aşa fel încât să primeşti tot sprijinul de care ai nevoie.

Ce poţi să iei pentru ameliorarea durerii după cezariană?

durere-dupa-cezariana

Dacă vei face anestezie epidurală sau spinală pentru cezariană, anestezistul poate adăuga morfină. Aceasta oferă o ameliorare excelentă a durerii postpartum timp de până la 24 de ore, fără grija ameţelilor, provocate de analgezicele sistemice. Unii medici anestezişti păstrează cateterul de la epidurală timp de 12 până la 24 de ore după intervenţia chirurgicală, astfel încât pacienta să obţină mai multă medicaţie prin acesta, dacă este necesar.

După această perioadă, poţi primi medicamente sistemice împotriva durerii, de obicei pastile care conţin eventual acetaminofen. Poate ajuta şi administrarea ibuprofenului. Pentru a contracara efectul constipator al medicamentelor, vei primi medicamente care să înmoaie scaunele.

Dacă ai făcut anestezie generală pentru intervenţia chirurgicală sau dacă nu ai primit o doză de morfină după aceea, ţi se pot administra analgezice sistemice pentru ameliorarea durerii postpartum.
Nu te sfii să ceri mai multe medicamente, dacă te simţi rău. Nu trebuie să suferi în tăcere. Cu cât întârzii mai mult să ceri medicamentul de care ai nevoie, cu atât îţi va fi mai greu să controlezi durerea.

Dacă medicamentul care ţi s-a recomandat nu funcţionează suficient, informează asistenta medicală. Dacă asistenta nu te poate ajuta, cere să vezi un obstetrician sau anestezist. Cu cât te simţi mai confortabil, cu atât îţi va fi mai uşor să alăptezi copilul şi să te mişti din nou.

Recuperarea după cezariană. Când vei putea să-ţi alăptezi copilul după cezariană?

Ghidul pentru alăptare – Jack Newman este soluţia pe care o aşteaptă mămicile şi viitoarele mămici axate pe alăptare la toate întrebările lor, fiind utilă pentru toţi părinţii care doresc informaţii practice despre alimentaţia bebeluşilor. Cartea poate fi comandată AICI.

Dacă intenţionezi să alăptezi, poţi începe imediat după intervenţie chirurgicală. Cere-i asistentei medicale să-ţi arate care sunt poziţiile ideale de alăptat, astfel încât să nu existe presiune asupra inciziei.
Alăptarea poate fi o adevărată provocare în zilele după cezariană, din cauza durerii de la incizie. Ia legătura cu un consultant în lactaţie cât mai curând posibil, pentru a te ajuta să poziţionezi copilul corect la sân şi să nu ajungi la ragade.

Cum sunt primele zile de recuperare?

S-ar putea să ai senzaţie de amorţeală şi durere la locul inciziei, iar cicatricea va fi uşor ridicată, inflamată şi mai închisă la culoare decât restul pielii. Medicul va veni zilnic pentru a vedea cum te simţi şi pentru a verifica dacă rana se vindecă în mod corespunzător. La început, tot ceea ce pune presiune asupra zonei abdominale va fi probabil, dureros. Dar în fiecare zi te vei simţi un pic mai bine. Nu uita să susţii incizia cu mâinile sau cu o pernă atunci când tuşeşti, strănuţi sau râzi.


Asistenta va veni la fiecare câteva ore pentru a verifica şi a te ajuta. Îţi va lua semnele vitale, va pipăi burta pentru a se asigura că uterul este ferm şi pentru a evalua cantitatea sângerărilor vaginale. Ca orice femeie care tocmai a născut, vei avea o secreţie vaginală numită lohia, care constă din sânge, bacterii şi ţesut din mucoasa uterului. În primele zile, această secreţie va fi roşie.


De asemenea, asistenta ar trebui să fie cea care să te instruiască cum să tuşeşti sau să faci exerciţii de respiraţie profundă pentru a-ţi dilata plămânii şi pentru a elimina orice lichid acumulat. Această operaţiune este deosebit de importantă dacă ai avut anestezie generală. Acest lucru va reduce riscul de pneumonie.


Dacă totul este în regulă, asistenta va îndepărta cateterul şi sonda urinară la scurt timp după intervenţia chirurgicală, de obicei în 12 ore.


În funcţie de starea ta, este posibil să poţi bea lichide – şi să începi să mănânci ceva uşor – la şase până la opt ore după operaţie. În unele cazuri, totuşi, medicul poate recomanda să se aştepte mai mult înainte de a mânca.
În primele două zile s-ar putea să ai gaze şi să suferi de balonare. Gazele au tendinţa să se acumuleze deoarece intestinele sunt leneşe după operaţie. Dacă te ridici din pat şi mergi puţin, îţi ajuţi sistemul digestiv să funcţioneze din nou.


Dacă simţi un mare disconfort, asistenta îţi poate oferi medicamente care conţin simeticonă, o substanţă care permite bulelor de gaz să se unească mai uşor, ceea ce face ca gazul să fie mai uşor de expulzat. Simeticona este sigură în timpul alăptării.


A doua zi după operaţie vei fi încurajată să te dai jos din pat de cel puţin două ori pe zi şi să mergi puţin. Totuşi, nu încerca să te ridici singură. Asistenta trebuie să fie lângă tine în primele momente. Între timp, pune-ţi sângele în mişcare în picioare: întinde-ţi picioarele şi roteşte-ţi gleznele.

Mersul la baie poate părea imposibil la început, dar mişcarea este importantă pentru recuperarea ta. Aceasta îţi va ajuta circulaţia şi va face mult mai puţin probabilă dezvoltarea cheagurilor de sânge. Mai mult, îţi va face intestinele să fie mai puţin leneşe, ceea ce te va ajuta să te simţiţi mult mai confortabil, mult mai devreme. Din aceste motive, vei fi încurajată să mergi pe jos în fiecare zi. Încearcă să te plimbi puţin după ce ai luat medicamentele pentru durere, când te vei simţi mai confortabil. De asemenea, este important să ajungi la baie pentru a urina în mod regulat. O vezică plină determină uterul să rămână contractat şi creşte presiunea asupra plăgii.

Recuperarea după cezariană. Când scapi de fire?

recuperarea după cezariană

Medicul va elimina, probabil, suturile sau capsele în a treia sau a patra zi. Acest lucru durează doar câteva minute şi este posibil să simţiţi o mică înţepătură, dar nu trebuie să simţi durere. Acest lucru se face, de obicei, înainte de externarea din spital, sau se poate face mai târziu în cabinetul medicului ginecolog.
Acesta ar putea fi cazul dacă alegi să pleci acasă a doua zi după intervenţia chirurgicală sau dacă medicul tău consideră că ai nevoie de timp suplimentar pentru a te vindeca (de exemplu, dacă eşti supraponderală sau ai diabet).

Cum va continua recuperarea acasă după operaţia de cezariană?

copiii-nascuti-prin-cezariana-totul-despre-mame

Odată ce ai ajuns acasă, o să ai nevoie de ajutor. Cere sprijinul partenerului, părinţilor, socrilor şi prietenilor. Dacă eşti îngrijorată că este posibil să nu ai suficient sprijin, angajează pe cineva să te ajute măcar la curăţenie, dacă îţi permiţi.


Vei primi probabil o reţetă cu mai multe analgezice şi supozitoare pentru constipaţie înainte de a părăsi spitalul. Este posibil să ai nevoie de analgezice timp de până la o săptămână după intervenţia chirurgicală. (Dacă alăptezi, nu lua aspirină sau medicamente care conţin acid acetilsalicilic.)


Bea multe lichide pentru a evita constipaţia. Incizia te va durea tot mai puţin în fiecare zi. După câteva zile te vei simţi considerabil mai bine, deşi zona va continua să fie delicată timp de câteva săptămâni.

Sună-ţi medicul ginecolog dacă ai semne de infecţie, inclusiv:

  • Căldură, înroşire, umflare la locul inciziei;
  • Agravarea durerii sau apariţia bruscă a durerii;
  • Febră (chiar dacă incizia ta pare bine);
  • Secreţii vaginale urat mirositoare;
  • Durere sau arsuri atunci când urinezi. Nevoia de a urina frecvent, deşi nu ies decât câteva picături sau urina este întunecată sau cu sânge;
  • Lohiile ar trebui să scadă, deşi pot dura până la şase săptămâni. Ar trebui să treacă treptat de la roşu aprins la roz şi apoi alb-gălbui. Dacă sângerările de tip menstrual continuă după primele patru zile de la naştere sau se întorc după ce au scăzut cantitativ, sună-ţi medicul.
    De asemenea, trebuie să te adresezi medicului fără întârziere dacă apar semne de cheaguri de sânge, cum ar fi durere severă sau persistentă sau sensibilitate şi căldură într-o zonă a piciorului sau un picior mai umflat decât celălalt.

Cât de activă ar trebui să fii după operaţia de cezariană?

a născut prin cezariană

Deşi este esenţial să te relaxezi odată ce ai ajuns acasă, totuşi trebuie să te ridici din pat şi să te plimbi în mod regulat. Plimbarea accelerează vindecarea şi ajută la prevenirea complicaţiilor cum ar fi cheagurile de sânge. Desigur, nu ar trebui să exagerezi. Începi încet şi măreşti treptat activitatea.

Pentru că ai suferit o intervenţie chirurgicală abdominală majoră, pentru un timp te va durea abdomenul. Ia-o uşor şi evită munca grea de uz casnic sau să ridici ceva mai greu decât bebeluşul timp de opt săptămâni.


După 6-8 săptămâni, vei putea începe să faci câteva exerciţii uşoare – dar aşteaptă până când medicul îţi dă undă verde. S-ar putea să treacă chiar câteva luni până să te simţi ca înainte de operaţie.

Când poți relua viața sexuală?

Îţi poţi relua viaţa sexuală după aproximativ şase săptămâni – dacă te simţi confortabil, iar medicul spune că este în regulă.


Discută cu medicul ginecolog despre metoda de contracepţie care va funcţiona cel mai bine pentru tine acum. Este posibil să poţi relua metoda contraceptivă folosită în trecut sau este posibil să fie nevoie să faci anumite modificări.

De exemplu, dacă ai folosit o diafragmă înainte, va trebui să iei una nouă, deoarece este posibil să ai nevoie de o dimensiune diferită, după ce ai fost gravidă şi ai născut.

Recuperarea după cezariană. Cum va arăta cicatricea?

La început, cicatricea va fi uşor ridicată, umflată şi mai închisă la culoare decât restul pielii, însă va începe să se micşoreze în mod semnificativ în termen de şase săptămâni de la intervenţia chirurgicală.


O incizie de cezariană este de numai 7,5 până la 10 cm lungime şi aproximativ 1,5 cm lăţime. Pe măsură ce locul inciziei continuă să se vindece, cicatricea va începe să capete culoarea pielii şi îşi va reduce lăţimea sub 1 cm. Ai putea simţi mâncărime în timp ce se vindecă rana.

De obicei incizia pentru cezariană se face foarte jos, pe abdomen. O cicatrice orizontală, mică va fi în cele din urmă ascunsă de părul pubian şi se va afla cu mult sub marginea lenjeriei intime.

La ce ar trebui să te aştepţi din punct de vedere emoţional după cezariană?

mamă stresată

Mamele trec printr-o gamă largă de emoţii după operaţia de cezariană, aşa că este greu de anticipat cum te vei simţi. S-ar putea să te simţi dezamăgită dacă ai fost setată pe o naştere vaginală. Sau poate nu contează pentru tine modul în care ai născut, mai ales dacă au apărut complicaţii şi ai fost îngrijorată în legătură cu starea copilului.


Unele femei care ajung la cezariană după un travaliu lung şi extenuant, au un sentiment de uşurare. În timp ce altele sunt supărate că au ajuns tot la cezariană după ce au făcut totul ca să nască natural.
Unele femei spun că se simt înşelate pentru că nu au reuşit să nască natural, mai ales dacă au făcut cursuri despre naşterea naturală şi au visat la „naşterea ideală”. Altele susţin că se simt mai puţin femei, pentru că au fost nevoite să nască prin cezariană.


Aceste sentimente sunt des întâlnite şi pot fi dificil de rezolvat. Dacă simţi asta, ai putea avea nevoie de ceva timp până te obişnuieşti cu gândul că experienţa naşterii nu a decurs aşa cum ţi-ai imaginat în timpul sarcinii.
Ar trebui să ştii că multe femei găsesc naşterea, fie ea pe cale naturală sau prin cezariană, foarte diferită de ceea ce se aşteptau. Dacă ai îndoieli în privinţa faptului că operaţia este cu adevărat necesară, discută cu medicul tău despre acest lucru şi cere-i să-şi revizuiască decizia.


Aminteşte-ţi, de asemenea, că este posibil să ai o serie de emoţii, comune celor mai multe mame în perioada postpartum, indiferent de modul în care au născut. Baby blues este ceva comun, indiferent dacă ai născut prin cezariană sau pe cale naturală. Un sentiment de tristeţe te poate cuprinde, în general, la câteva zile după naştere şi durează câteva zile.

Dacă sentimentul nu dispare pe parcursul primelor săptămâni sau dacă observi că te simţi mai rău, ia legătura cu medicul tău şi descrie-i simptomele. S-ar putea să suferi de depresie postpartum, o problemă mai serioasă, care necesită tratament. Dacă crezi că e posibil să-ţi răneşti copilul sau pe tine, sau dacă te simţi incapabilă să ai grijă de nou-născut, solicită imediat ajutor.


În final, s-ar putea să te simţi frustrată dacă recuperarea pare să dureze prea mult timp.
Aminteşte-ţi doar că vindecarea după o intervenţie chirurgicală necesită o perioadă semnificativă de timp şi energie. Adaugă la toate acestea schimbările postpartum prin care trece corpul tău – împreună cu noile responsabilităţi parentale – şi aşa se explică faptul pentru care, un timp, nu vei fi în forma ta maximă.
Încearcă să te linişteşti puţin şi să ai răbdare. În timp te vei simţi mai bine şi te vei bucura de viaţa cu noul copil.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa